Tarihi görüntünün ardından: Geleceğe ışık tutuyor!
Önder Apo’nun videolu mesajına dair konuşan milletvekilleri, "Toplumsal barışa geçişin ve demokratik yapının inşasının bu mesajla birlikte daha somut bir zemine kavuştu" dedi.
Önder Apo’nun videolu mesajına dair konuşan milletvekilleri, "Toplumsal barışa geçişin ve demokratik yapının inşasının bu mesajla birlikte daha somut bir zemine kavuştu" dedi.
Kürt sorununun çözümü ve demokratikleşme amacıyla başlatılan “Barış ve Demokratik Toplum Süreci” kapsamında tarihi gelişmeler yaşanıyor. 27 Şubat’ta yapılan çağrının ardından Önder Apo, İmralı Cezaevi’nden ikinci çağrısını kamuoyu ile paylaştı. Çağrı sırasında Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş, Ergin Atabey, Zeki Bayhan ve Mahmut Yamalak da yer aldı.
Kürt sorununun çözümü için devam eden süreçte tarihi bir eşik daha dün videolu ikinci çağrının yapılmasıyla başladı. Önder Apo, yayımlanan videolu mesajında, PKK’nin silahlı mücadelesini sonlandırdığını açıkladı ve Türkiye’ye “demokratik geçiş” çağrısında bulundu. Mecliste kurulacak komisyona da değinen Önder Apo, herkesin bu süreçte öneri ve eleştirileri ile yer alması gerektiğine dikkat çekti.
Mesajın tarihi olduğunu belirten DEM Parti Milletvekilleri, pratik anlamda çalışmayı hızlandırma ve meclisteki komisyonun bir an önce kurulması çağrısında bulundu.
'DEMOKRASİ İÇİN GÜÇLÜ BİR DÖNÜM NOKTASI'
Halkların Demokratik Kongresi(HDK) Eş Sözcüsü ve Barış ve Demokrasi Partisi (DEM) Erzurum Milletvekilli Meral Danış Beştaş, 1999'dan bu yana ilk kez yayımlanan görüntülü ve sesli mesaj üzerine değerlendirmelerde bulundu. Mesajın doğrudan aktarılmasının tarihi bir önem taşıdığını belirten Beştaş, bunun sadece Türkiye’de değil, Ortadoğu başta olmak üzere tüm dünyada geniş yankı uyandıracağını ifade etti.
“Her şeyden önce, düşüncelerini, önerilerini ve yol haritasını doğrudan kendisinden dinlemek büyük bir anlam taşıyor. Bu mesajla birlikte, bölgedeki duyarlılık çok daha belirgin hale gelecektir,” diyen Beştaş, süreci heyecan verici bir gelişme olarak değerlendirdi.
Toplumsal barışa geçişin ve demokratik yapının inşasının bu mesajla birlikte daha somut bir zemine kavuştuğunu dile getiren Beştaş, Önder Apo’nun 27 Şubat’ta yaptığı çağrıya atıfta bulunarak, çizilen çerçevenin geleceğe ışık tuttuğunu söyledi. Çağrının, kararlılık ve net bir irade içerdiğine dikkat çekerek, bunun toplumun tüm kesimlerine güçlü bir mesaj verdiğini vurguladı.
'İNANCI PRATİĞE DÖKME ZAMANI'
Beştaş, Meclis'te kurulması önerilen komisyonun önemine işaret ederek, çözüm sürecine dair adımların ön koşulsuz olarak atılması gerektiğini dile getirdi. Öcalan’ın mesajında örgütüne verdiği mesajların da açık ve sade bir dille ifade edildiğini belirtti.
Konuşmasının sonunda Türkiye halklarına seslenen Beştaş, şu çağrıda bulundu: “Bugün, dünden daha ilerideyiz. Geleceğimizi birlikte kurabiliriz. Yan yana durarak barışı inşa etmek, demokratik bir toplumu birlikte oluşturmak ve eşit yaşam koşullarını hep birlikte tesis etmek mümkündür. Yol açık. Şimdi mücadeleyi büyütme, çabayı artırma ve inancı pratiğe dökme zamanıdır.”
'SORUNLARIN DEMOKRATİK SİYASET ZEMİNİNDE TARTIŞILACAĞI DÖNEME GİRDİK'
DEM Batman Milletvekili Rüştü Tiryaki ise İmralı heyetinin Önder Apo’yu ziyaretinde sürecin yeni bir aşamaya evrildiğini belirttiği sözlerin anlamının bugün daha iyi anlaşıldığını söyledi.
Tiryaki, 26 yıl sonra ilk kez Önder Apo’nun canlı görüntüsünün izlenmesinin bölge barışı açısından tarihi öneme sahip olduğunu vurguladı. “Artık çatışmalardan ve savaştan değil, demokratik siyaset zemininde sorunları tartışabileceğimiz bir döneme girdik” diyen Tiryaki, çatışmaların bir daha başlamaması ve silahların susturulmasının en büyük temenni olduğunu dile getirdi.
Barış sürecinin ilerlemesi için siyasi iktidarın da üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerektiğini ifade eden Tiryaki, PKK’nin kendini feshettiğini ve silahlı mücadeleyi sonlandırdığını hatırlatarak, “Hala PKK üyeliği veya propagandası gerekçesiyle cezaevinde bulunan insanların serbest bırakılması için uygun yöntemlerin bulunması gerekiyor” dedi.
'GELİNEN AŞAMADAN UMUTLUYUZ'
Tiryaki ayrıca, PKK gerillalarının ülkeye dönüşü için yasal zeminin oluşturulmasının ve sürgünde yaşayan on binlerce insanın ülkelerine dönmesi için imkan sağlanmasının önemine dikkat çekti.
Kürt sorununun evrensel hukuk ve temel insan hakları gözetilerek, eşit yurttaşlık temelinde demokratik yollarla çözülmesi gerektiğinin altını çizen Tiryaki, “Evrensel hukuk ve temel insan hakları gözetilerek, eşit yurttaşlık temelinde bu sorunu tartışmaya başlamalı ve kalıcı biçimde sona erdirmeliyiz. Bu süreçten ve gelinen aşamadan umutluyuz. Elbette çözülmesi gereken sorunlar var ama umudumuzu kaybetmiyoruz. En büyük dileğimiz halklarımıza barış ve huzur getirilmesidir” ifadelerini kullandı.