Tecride karşı açlık grevleri büyüyor

Türkiye, Kürdistan ve Avrupa'da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük tecride karşı açlık grevleri yayılıyor.

Tecride karşı Hewlêr'de 64 gündür açlık grevinde olan Nasır Yağız'ı, Türkiye'den gelen ailesi ziyaret etti.

Nasır Yağız’ın eylemine destek veren anne ve amca, duygusal anlar yaşadı.

Yağız, ailesinin desteğine teşekkür ederek, "tecrit kırılana kadar mücadeleye devam" mesajı verdi.

KADIN PARLAMENTERLERDEN DESTEK

Kürdistan Bölgesi Parlamentosu Goran Hareketi grubu kadın parlamenterleri ve HDP Hewlêr Temsilciliği Eşbaşkanı Müzeyyen Güneş, Kürdistan Bölgesi Parlamentosu Hewlêr Ofisi önünde açıklama yaptı. Kadınlar Leyla Güven’e destek çağrısında bulundu.

Güneş, “Leyla Güven’in sağlık durumu her geçen gün kötüye gidiyor. Su bile içemiyor. Leyla bir Kürt kadını olarak zulme karşı tepkisini ortaya koydu” dedi.

Güneş, “Kürdistan Bölgesi Parlamentosu’nun da Güven’in taleplerine destek vermesi gerekiyor. Avrupa devletlerin çoğu Leyla Güven’e destek veriyor. Kürdistan Bölgesi’ndeki kadın parlamenterlerin desteklerini iletmesi gerekiyor” diye kaydetti.

Açıklamayı okuyan Goran Hareketi Parlamenteri Dr. Şiyan Eskeri de şunları söyledi; “Leyla’nın meslektaşları olarak, desteğimizi iletmek istiyoruz. Leyla’ya karşı insanlık suçu işleniyor. Sağlık durumu çok kötüye gidiyor. Leyla’nın parlamentoda olması gerekiyordu. Direnişinde başarılar diliyoruz.”

Uluslararası toplumlara çağrıda bulunan Goran Hareketi Parlamenteri Şirin Emin ise, “Uluslararası toplumlar Leyla Güven’in eylemine destek vermeliler. Leyla'nın talebi yasaldır. Leyla Güven’e destek vermeleri için sesimizi bütün dünyaya duyurmak istiyoruz” diye konuştu.

ŞENGAL

Şengal’in Xanesor ilçesinde tecridin kırılması amacıyla devam eden açlık grevi eylemini Êzidî sanatçılar devraldı.

Şengal Kültür ve Sanat Kurumu üyeleri, 6 Ocak’tan beri devam eden süresiz dönüşümlü açlık grevi eylemini “Bê Serok jiyan nabe” ve “Biji Serok Apo” sloganlarıyla devraldı.

CEZAEVLERİNDE VE AVRUPA'DA EYLEMLER YAYILIYOR

Onlarca cezaevinde yüzlerce tutsağın katıldığı grevciler arasında Leyla Güven’in dışında 44 kadın tutsak da var. Dayanışma amacıyla 27 Kasım’da 10’a günlük olarak başlayan dönüşümlü açlık grevi eylemleri, 16 Aralık’tan itibaren süresiz-dönüşümsüz grevlere evrilmişti.

Şu ana kadar 59 cezaevinde yaklaşık 250 tutsak 39 gündür açlık grevinde bulunuyor. Bunlar arasında, 17 cezaevinde Güven dahil, 45 kadın süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemi yürütüyor.

Balıkesir Burhaniye T Tipi Cezaevinde bulunan Hüseyin Duman ve adı öğrenilemeyen 1 siyasi tutsak, İmralı Cezaevinde süren tecrit politikalarını protesto etmek ve Leyla Güven’in 77 gündür sürdürdüğü açlık grevine destek vermek amacıyla süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başladı. Açlık grevine giren siyasi tutsaklar 26 yıldır cezaevinde tutuluyor.

FEDA'ya bağlı, Almanya'nın Dortmund şehrinde bulunan Alevi Dergahı (DAKME) tarafından yapılan yazılı açıklamada da Leyla Güven selamlandı ve şöyle denildi: "Direnenlerin sesine ses, mücadelesine güç katmak için 24.01.2019 günü saat 08.00'de Dortmund Dakme dergahımızda süresiz dönüşümlü açlık grevi başlatıyoruz. Canları da direnenlerin safında yer almaya çağırıyoruz."