‘Tecride karşı Nelson Mandela kuralları için harekete geçin’

İngiltere aralarında çok sayıda siyasetçi, hukukçu, gazeteci, yazar ve profesörün de olduğu onlarca kişi AK Genel Sekreterine yazdığı açık mektupta, tecride karşı ‘Nelson Mandela Kuralları’ sağlanacak şekilde derhal adım atılması istendi.

Avrupa Konseyi (AK) Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland’a yazılan açık mektupta, tecride karşı acilen harekete geçilmesi ve Türkiye’ye baskı yapılması çağrısı yapıldı.

‘NELSON MANDELA KURALLARI TECRİDİ YASAKLIYOR’

AK’nin Türkiye’de cezaevlerindeki tutsaklara yönelik uygulamalarını mahkum etmemesinin özür kabul edemeyeceği vurgulanan mektupta, AK’nin tutumunun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde (AİHS) yer alan değerlerin kredibilitesine zarar verdiği uyarısı yapıldı. Cezaevlerindeki tutsaklara yönelik muamelelere dair kuralların 1957 yılında Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kabul edildiği hatırlatılan mektupta, 2015 yılında BM Genel Kurulu tarafından ‘Nelson Mandela Kuralları’ diye anılan, Birleşmiş Milletler (BM) Mahpusların Islahı İçin Asgari Standart Kurallar'a atıfta bulunuldu.

Nelson Mandela Kuralları kapsamında cezaevlerindeki mahkumlara sadece istisnai hallerde tecrit uygulanabileceği belirtilen mektupta, bir kişinin en fazla 15 gün ve günde en fazla 22 saat başka bireylerden uzak tutulabileceği kuralı hatırlatıldı.

TUTSAKLARIN HAKLARI HATIRLATILDI

Mektupta cezaevlerindeki tutsakların haklarına ilişkin şu hatırlatmalar yapıldı: “Başka birçok hakkın yanı sıra mahkumlara uygun ortam, zaman ve gizlilik imkanları çerçevesinde avukatlarıyla görüşme hakkı sağlanması gerekiyor. Uluslararası standartlara uygun olarak etkin hukuki yardımdan yararlanmaları gerekir. Mahkumların görüş hakları olduğu gibi telefon ve mektup yoluyla da aileleri ve arkadaşlarıyla iletişim hakkına sahiptirler. Mahkumların arkadaşlarını veya ailelerini tutukluluk koşulları, transferleri ile ciddi hastalık ve yaralanmalarına ilişkin bilgilendirme hakları vardır.”

ÖCALAN’A AĞIR TECRİT UYGULANIYOR

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 1999 yılından bu yana İmralı Adası’nda tutulduğu belirtilen mektupta, “Geride kalan 20 yılda kendisi uzun periyodlar halinde tecrite maruz bırakılmıştır. Geride kalan son 3,5 yılda ne bir doktorunun ne de bir avukatının kendisini ziyaret etmesine izin verilmemiştir” denildi.

“Abdullah Öcalan ve diğer siyasi tutsaklar meselesinde Türkiye’nin Nelson Mandela Kuralları’nı ihlal ettiği açıktır” ifadesine yer verilen mektupta, aynı uygulamalara maruz kalan mahkumlardan birinin de Türkiye’nin Efrin işgaline karşı çıktığı için hapsedilen milletvekili Leyla Güven olduğu vurgulandı. Güven’in Türkiye’nin Öcalan ve tutsaklara yönelik tecrit politikalarına karşı 7 Kasım’dan bu yana açlık grevinde olduğu hatırlatılan mektupta, siyasi mahkumlar ile çok sayıda ülkedeki sivillerin aralarında olduğu 300’ün üzerinde kişinin Güven’e destek vererek açlık grevine girdiklerine dikkat çekildi.

‘MİLYONLAR GÜVEN’İN TALEBİNİ SAHİPLENİYOR’

Güven’in cezaevinden çıktıktan sonra Öcalan’a yönelik tecrit sonlandırılmadan eylemini bitirmeyeceğini söylediği bilgisinin paylaşıldığı mektupta, “Dünyada Leyla Güven’in taleplerini onaylayan ve onun hukuk ilkelerine sahip çıkma cesaretine hayranlık duyacak milyonlarca insan var. Umarım siz de böyle yaparsınız” denildi.

‘ACİL VE KESİN ADIM ATILMALI’

İmzacılar olarak Avrupa Konseyi Genel Sekreteri’nin Türkiye’ye Nelson Mandela Kuralları’na uymasının sağlanması ve Kürt Halk Önderi Öcalan ile diğer tüm siyasi tutsaklar üzerindeki tecritlere son verilmesi; avukatlar ve aile üyelerinin ziyaretleri gibi temel hakların sağlanması yönünde etkide bulunmak üzere acil ve kesin adımlar atması da istendi.

AK Genel Sekreteri’ne yönelik açık mektubu aralarında milletvekili, sendikacı, hukukçu, yazar, gazeteci, akademisyen ve profesörlerin olduğu onlarca tanınmış isim imzaladı.

Mektuba imza atan isimler şunlar:

Mike Mansfield QC; Dr Radha D’Souza, Reader in Law, Westminster University; Geoffrey D. Shears, trade union lawyer; Vice-Chair of Centre for Labour and Trade Union Studies;Professor Bill Bowring, School of Law, Birkbeck College, University of London; Paul Scholey, Morrish Solicitors LLP; Rajiv Menon QC, barrister; Stephen Knight, barrister; Thomas Schmidt, Secretary General, ELDH and EJDM; Margret Owen OBE, human rights lawyer; Maxine Peake, Actor; Julie Ward MEP; Martina Anderson MEP; Jean Lambert MEP; Professor Kariane Westrheim, Chair, EU Turkey Civic Commission (EUTCC); Dr Thomas Jeffrey Miley, Lecturer of Political Sociology, Cambridge University; Dr Derek Wall, Goldsmith, University of London; Doug Nicholls, General Secretary, General Federation of Trade Unions (GFTU); Manuel Cortes, General Secretary, TSSA; Tony Burke, Assistant General Secretary of UNITE; Christine Blower, Ex-President of National Union of Teachers (NUT); Simon Dubbins, International Director UNITE; Clare Baker, International Officer UNITE; Stephen Smellie, Deputy Convenor, UNISON Scotland; Steve Sweeney, International Editor, Morning Star; Les Levidow, Campaign Against Criminalising Communities (CAMPACC); Saleh Mamon, CAMPACC; Alastair Lyon, solicitor; Robert Atkins, lawyer; Thomas Phillips, University of Liverpool; Tony Simpson, Bertrand Russell Peace Foundation; Eric Allison, journalist; Dr Felix Padel, author, researcher; James Kelman, writer; Nick Hildyard, policy analyst; John Hunt, journalist; Jonathan Bloch, writer; Rahila Gupta, journalist and writer; Greta Sykes, writer; Dr. Federico Venturini, independent activist-researcher; Mary Davis, Visiting Professor Royal Holloway University London; Bruce Kent, peace campaigner; Maggie Bowden, General Secretary, Liberation; Isabel Kaeser, PhD student SOAS University; Sarah Parker, writer; Dr Sarah Glynn, architect, artist; Trevor Rayne, journalist; Hagir Ahmed, human rights campaigner; David Morgan, journalist; Khatchatur Pilikian, writer; Yashar Ismailoglu, poet; Paul Maskey, MP for West Belfast; Francie Molloy, MP for Mid Ulster; Michelle Gildernew, MP for Fermanagh South Tyrone; Mickey Brady, MP for Newry & Armagh; Elisha McCallion, MPfor Foyle; Chris Hazzard, MP for South Down; Órfhliath Begley, MP for West Tyrone; Chris Stephens MP; Jill Evans MEP; Hywel Williams MP; Ben Lake MP; Dafydd Iwan, Former President Plaid Cymru; Stephen Gethins MP; Tommy Sheppard MP; Chris Stephens MP; Melanie Gingell, Peace in Kurdistan; Estella Schmid, Peace in Kurdistan.