Tecride karşı yeni bir inisiyatif kuruldu

HDK ve bileşenlerinin çağrısıyla bir araya gelen çok sayıda kurum temsilcisi, açlık grevcileri ve tecridin kaldırılması talebini desteklemek için yeni bir inisiyatif kurdu.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve bileşenlerinin öncülüğünde Taksim’de bir otelde yeni inisiyatife ilişkin basın toplantısı yapıldı.

“Leyla Güven Haklıdır Tecrit Kalkmalıdır İnisiyatifi” üyeleri ilk iş olarak önümüzdeki günlerde Amed’e giderek, Pazartesi itibariyle 103 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven’i ziyaret edecek.

İnisiyatif içerisinde yer alan kurumlar şöyle: Alınteri, Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi, ESP, SYKP, Yeşiller ve Sol Gelecek, SODAP, Politika Gazetesi, KÖZ, Kaldıraç, Devrimci Parti, DBP, EMEP, Özgürlükçü Hukukçular Derneği, Yeni Dünya İçin Çağrı, 78’liler Girişimi, TÖP, Doğu ve Güneydoğu Dernekleri Federasyonu, İşçi Sözü, Teori ve Politika, Demokratik Alevi Dernekleri, Çağdaş Hukukçular Derneği.

Basın toplantısına HDK eşsözcüleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sedat Şenoğlu ile Halkevleri ve Demokratik Alevi Derneği (DAD) temsilcileri katıldı. "Leyla Güven haklıdır, tecrit kalkmalıdır" pankartının asıldığı toplantıda ilk sözü HDK Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit aldı.

Koçyiğit, günler uzadıkça açlık grevi eylemcilerinin sağlık sorunlarının geri dönülmez boyutlara ulaştığını söyledi.

GREVİN SON BULMASI İÇİN YASALARIN UYGULANMASI YETER

Koçyiğit, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekerek, "5 Nisan 2015'ten bu yana PKK Lideri Sayın Öcalan ile hiç bir şekilde iletişime izin verilmiyor. 5 Nisan Türkiye'de siyasi açıdan da bir dönüm noktası. AKP'nin barış politikalarından şiddete yöneldiği tarihtir. O günden bugüne ülkenin içinde bulunduğu koşullara bakarsak her gün savaş ve şiddetin arttırıldığı, ortak vatanda bir arada yaşamaya dönük saldırıların yaşandığını biliyoruz. 5 Nisan 2015'ten bu yana uygulanan tecridin sadece Sayın Öcalan'a uygulandığını söylemek yanlış olur. Bu tecrit bugün toplumun her alanına uygulanıyor" dedi.

Açlık grevcilerinin taleplerinin karşılanmasını isteyen Koçyiğit, “Bu taleplerin karşılanması için bir adım atılmasına gerek yok. Var olan yasaların kullanılması bu açlık grevlerinin bitmesine vesile olacaktır. Hukuk dışına çıkan devleti, hukuk sınırlarına davet eden bir çağrı olduğunu belirtiyoruz" diye konuştu.

TÜM DUVARLARIN KALDIRILMASI İÇİN AÇLIK GREVİNDELER

Koçyiğit’in ardından ortak açıklamayı okuyan Cansu Kalender, Türkiye’deki durumu “açık bir hapishaneye” benzetti. “Görünür-görünmez duvarlarla çevrili bir açık hapishanenin tutsakları değil miyiz hepimiz?” diyen Kalender, bunun da aslında bir tecrit olduğunun altını çizdi.

Açlık grevcilerinin taleplerini hatırlatan Kalender, şöyle devam etti: “Onlar İmralı'dan başlayarak özgürlüğümüz ve geleceğimiz önünde dikilen tüm duvarları kaldırmak ve tecride son vermek mücadele için ediyorlar. Bunun için 'Talepleri talebimizdir', bunun için 'Mücadeleleri mücadelemizdir', bunun için 'İradeleri geleceğimizdir' diyoruz. Seslerine ses veriyor ve artık yeter diyen herkesi 'biz' olmak için çağrımıza yanıt vermeye çağırıyoruz"

ESP: GÜVEN’İN EYLEMİ HER BİRİMİZİN OMUZUNDA

Ortak açıklamadan sonra konuşan Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Genel Başkanvekili Şahin Tümüklü, şöyle konuştu: "Sayın Leyla Güven'in eylemi sadece İmralı'da Sayın Öcalan'ın ailesi ile görüşmesi değil, başka bir politik mesaj veriyor. Savaş politikalarının son bulması, Kürt sorununun çözümünü istemektir. Bu anlamıyla Leyla Güven'in eylemi her birimizin omzunda. Daha geniş kesimlere aktarmayı bir görev olarak görmeliyiz."

DEVRİMCİ PARTİ: TÜM ÜLKE TECRİT ALTINDA

Devrimci Parti Genel Başkan Yardımcısı Murat Bircan, "Tüm ülke halkları tecrit altındadır” diyerek şöyle devam etti: “ Zindandaki yoldaşlarımız bize direnişin yolunu göstermektedir. Temel gayemiz bu direnişe sahip çıkmak ve büyütmektir. Bu direnişe sahip çıkarak, bunun pratiğini ören bir yerde durmalıyız. Bu direnişe sahip çıkmak zorundayız. Bu direnişe sahip çıkmak faşizme karşı direnmektir."

DGDD: GÜVEN’İN EYLEMİ DEMOKRASİ İÇİNDİR

Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Dernekleri Federasyonu adına konuşan Abdulhakim Daş, "Leyla Güven ve onun yoldaşlarının eylemi bu ülkede demokrasinin gelişmesi içindir" dedi. Daş, ortak mücadelenin önemine vurgu yaparak, "Bu tecridi uygulamaya kimsenin hakkı yok. Uluslararası anlaşmaları tanımadıklarını uygulamalarıyla tanıyorlar" şeklinde konuştu.

Kaldıraç Temsilcisi Hakan Dilmaç, "Tecrit bölgede yürütülen paylaşım savaşlarının sonucudur. Ortadoğu'da paylaşım savaşı yapanlar bu tecridi uyguluyor" ifadelerini kullandı.

ÖHP: BU ATEŞ HEPİMİZ YAKAR

Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) üyesi avukat Sinan Zincir, "Eylemcilerin talepleri çok net. Devlete, kendi hukukunu uygula diyorlar” dedi.

Zincir, şunları ekledi: “İmralı'da gri bir alan yaratılmıştır. Bu hukuk dışı gri alan tüm Türkiye'ye uygulanmaktadır. Taleplerimiz açık ve nettir. Türkiye devleti Türkiye'de tüm cezaevlerinde uyguladığı yasaları İmralı'da da uygulamaya davet ediyoruz. İnsanlar ülkenin yasalarını uygulaması için son çare olarak bedenlerini açlığa yatırmış bulunuyor. İmralı'da hukuksuzluk yapılıyor. Barolara, insan hakları kurumlarına çağrıda bulunuyorum. Bugün İmralı'da hukuksuzluğa karşı çıkmazsanız yarın Ankara'da ve İstanbul'da bu uygulama ile karşılaşırsınız. Bu ateş hepimizi yakar."

SYKP: TECRİDE ORTAK OLMAYALIM

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Temsilcisi İlhan Yıldırım, "İktidar 20 yıldır milliyetçiliği, şovenizmi oya çevirmeye istediğinde ilk yöneldiği yer İmralı olmuştur. Biz sosyalistlere düşen ise tecrit için direnenleri tecrit etmemektir. Tecrit için direnenleri tecrit eden düşünceler var. 'Bu eylem nerden çıktı' diyenler var. Bu yanlıştır. Tecride ortak olmayalım" diye belirtti.

Yeşiller Sol Gelecek Partisi adına Sinan Tutal, İmralı tecridinin Dolmabahçe Mutabakatı'nın yok sayılmasıyla başlandığına dikkat çekerek, "Asıl olan yaşamdır. Kürt sorununun demokratik çözümü için her türlü mücadeleyi yürütmemiz lazım" diye belirtti.

Son olarak 78'ler Girişimi adına Seher Sentür, "Henüz direnişin taleplerinin karşılanmaması adına atılan bir adım yok. Eylem ciddi bir aşamaya geldi" şeklinde konuştu.