Tekirdağ ve Çanakkale'de Newroz kutlandı

Tekirdağ ve Çanakkale’de yüzlerce kişi baskılara ve kötü havaya rağmen Newroz alanlarında buluştu.

Tekirdağ’da "Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim" şiarıyla Ergene ilçesine bağlı Sağlık Mahallesi halı saha mevkinde Newroz yüzlerce kişinin katılımı ile kutlandı. “HDP halktır, halk burada”,  “Bijî Newroz”  ve “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganlarının atıldığı kutlamada yoğun yağmura rağmen büyük bir coşku vardı. Polis tarafından kurulan arama noktalarından çocukların girmesine engel olunurken, çocukları ile birlikte gelen halkın da alana girmesi engellendi. Halk, Newroz'u karşılamaktan vazgeçmedi ve alanın dışında bir araya gelerek kutlama yaptı.
Saygı duruşuyla başlayan Newroz’da konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, HDP’nin kapatılma davası için “Onlar zannediyor ki HDP bir tabela partisidir. Hayır, AKP-MHP bir tabela partisi olabilir ama biz halkın partisiyiz, halktan güç alırız. Bugün AKP-MHP iktidarı vekilliklerimizi düşürmeye çalışıyor. Bizim vekilliğimizi ancak bize bu yetkiyi veren halkımız alır. İzin verecek miyiz? Hayır! Buna öncelikle kadınlar izin vermeyecek. Bir sabah uyanıyoruz ve İktidar İstanbul Sözleşmesi’ni kaldırdık diyor. Sormak istiyorum, siz mi getirdiniz ki siz kaldırıyorsunuz” dedi.
Gülüm, iktidarın bir akıl tutulması yaşadığını ve gidecekleri için yaşadıkları korkuyu gizlemeye çalıştığını söyledi.
Gülüm, konuşmasının ardından “Bijî Newroz” sloganları eşliğinde Newroz ateşini yaktı. Halk çalınan ezgiler eşliğinde saatlerce ateşin etrafında halay çekti.

 ÇANAKKALE

Çanakkale’deki Newroz’un adresi ise Esenler Mahallesi oldu. Mahallede bulunan boş arazide kutlanan Newroz’a yüzlerce kişi katıldı. HDP Milletvekili Oya Ersoy, PM üyesi Ömer Faruk Kırnıç ve Engin Güleser’in de katıldığı Newroz’da kötü hava koşullarına rağmen büyük bir coşku vardı. Saygı duruşu ile başlayan kutlamada kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi’nden çekildik” diyen iktidarı zılgıtlarıyla protesto etti. Ersoy, bütün baskılara rağmen alanlara akın eden halka teşekkür etti. Daha sonra Newroz ateşini tutuşturan Ersoy halkla halay çekti.
Katılımcılar, alanı temizleyip kutlamayı sonlandırdı.