Temelli: 31 Mart'ta faşizmi süpüreceğiz!

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, tecride karşı açlık grevinde olanların durumunun kritik olduğuna dikkat çekti. AP kararına ve ekonomik krize değinen Temelli, "31 Mart'ta bu kayyumları ve kötülükleri faşizmin çöplüğüne süpüreceğiz" dedi.

Cihanbeyli girişinde yüzlerce araçlık konvoy ile karşılanan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, kent merkezinde binlere yaptığı konuşmada, AP'nin Türkiye kararına değinerek, "Avrupa'ya da iki çift lafımız var. Yıllardır size bu durumu anlatıyoruz. Siz de Türkiye’ye şaşı baktınız” dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, 31 Mart yerel seçimleri kapsamında Konya'nın Cihanbeyli ilçesinde halk ile buluştu. Yeniceoba kavşağında yüzlerce araçlık konvoyla karşılanan Temelli’ye halk yoğun ilgi gösterdi.

HDP'nin Cihanbeyli belediye eşbaşkan adayları Mehmet Yalçın ve Serap Kaya halkı selamladı. Aday Serap Kaya, "31 Mart seçimleri sıradan bir seçim değil. Bu seçim, demokrasinin kazanacağı bir seçim olacaktır" derken,  Aday Mehmet Yalçın da, "Bu ilçeye şeffaflık getireceğiz" diye konuştu.

TECRİT VE AÇLIK GREVLERİ

Temelli'nin konuşmasından satır başları ise şöyle:

"Leyla Güven tam 127 gündür bir hukuk mücadelesi veriyor. 335 tutsak, Leyla Güven, Nasır Yağız, Strasbourg'daki arkadaşlarımızın durumu kritik aşamadadır. Ne istiyorlar? Hukuk ve adalet. Bir yerde bir adaletsizlik varsa bundan kendinizi sakınamazsınız diyorlar. Nerede bir hukuksuzluk varsa gelin Leyla Güven, Nasır Yağız gibi direnelim diyorlar. Bugün Amed'de üç arkadaşımız gözaltına alındı. Adalet Bakanlığı, ısrarla taleplere karşı kör, sağırı oynuyor. Siz eğer bu talepleri duymazlıktan geliyorsanız tecridi yaymak niyetindesiniz.

Bu ülkenin bir beka sorunu yok, bir iktidar sorunu var. Ondan da 31 Mart'ta hep birlikte kurtulacağız.

AP KARARINA YORUM

AP kararını kınıyorlarmış, biz de sizi kınıyoruz ülkeyi bu hale getirdiğiniz için. Ülke böyle bir yere sürüklenmiş. Avrupa Parlamentosu’nun raporu dün kabul edildi. İçinde bulunduğumuz durumun tahlilini yapıyor. Bunlar Avrupa Birliği diye diye iktidara geldiler, şimdi geldiğimiz nokta AB’den kopma noktası. Çünkü hukuka dair, adalete dair, haklara dair, hem çalışan hem işçi, emekçi haklarına dair ne varsa yok saydılar. Bu ülkede hukuku adaleti bitirdiler ve AP parlamentosu raporu şimdi gelmiş diyorlar ki bunu kınıyoruz. Biz de sizi kınıyoruz, bu ülkeyi bu hale getirdiğiniz için. Avrupa’yla sadece iktisadi ilişkileri olsun, hak hukuk meseleleri olmasın. İşte gelinen nokta bu. 

Avrupa'ya da iki çift lafımız var. Yıllardır size bu durumu anlatıyoruz. Siz de Türkiye’ye şaşı baktınız. Türkiye’de bunca hak ihlali yapılırken, bunca hukuksuzluk varken, dönüp bu meseleye samimi olarak bakmadınız. Mülteci pazarlığında bu iktidarla kol kola girdiniz. Hak, hukuk meselelerinde gözünüzü kapattınız, iktisadi çıkarlarda bu iktidara destek oldunuz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kendine mahkeme oldu, Cizre söz konusu olduğunda mahkeme olduğunu unuttu. AP kararı düzeltilmeli, Türkiye - Avrupa ilişkileri güçlü şekilde kurulmalıdır.

O yüzden diyoruz ki bu karar düzeltilmelidir. Hem Türkiye hem Avrupa, Türkiye-Avrupa ilişkilerini hukuk ve adalet temelinde, insan hakları zemininde yeniden var etmelidir. Bu iktidar seçimle geldi seçimle gidecek. Bu iktidara göre Türkiye-Avrupa ilişkileri biçimlenemez. Türkiye-Avrupa ilişkileri emeğin hakları, insan hakları, hukuk ve demokrasi zemininde muhakkak güçlü bir şekilde kurulmalıdır. 

İşte HDP’nin Ortadoğu’dan Avrupa’ya kadar küresel zeminde ortaya koyduğu siyaset budur. O yüzden diyoruz ki HDP sadece Türkiye için değil, Ortadoğu için de Avrupa için de bir seçenektir, gelecektir.

EKONOMİK ÇÖKÜŞ

Bütün Afrika'yı doyuracak bu ova kendisine yetemiyor. Bütün tarım alanlarını yok ettiler, çiftçiyi yoksul ettiler. Hayvancılığı bitirdiler. Bütün bu sorunlar ortadayken çiftçiyi mağdur ederek, büyük medya kuruluşlarına aktardılar. Şimdi esnafı, çiftçiyi borçlandırıyor. Seçim öncesi kaşık ile verip, seçimden sonra sapı ile almaya çalışıyor" dedi.  Erdoğan'ın "terörist" söylemini de hatırlatan Temelli, "Bizi tümüyle terörist ilan etmiş. Biz terörist değiliz HDP'yiz. Manavlar, hal esnafı, çiftçiler, herkes terörist oldu. Patates ithaline izin veren bu çiftçilerin yanında ne oluyor. Biz kimseye kötü söz kullanmıyoruz, her şeyi biliyoruz, peşinizdeyiz. Bu ülke buğday, saman ithal ediyor.

31 MART

Bir enkaz var. Kayyum enkazı var, kayyumun olmadığı yerlerde AKP'li belediyelerin enkazı var. Süpürgeleriniz hazır mı? Hazır olmayanlar hazırlasın! 31 Mart'ta bu kayyumları ve kötülükleri faşizmin çöplüğüne süpüreceğiz. Bugün artık demokrasiye, barışa oy verme zamanıdır, bugün demokrasi güçlerini AKP-MHP karşısında iktidara taşıma zamanıdır. 

Sandıklara gittiğimizde HDP logosu varsa HDP'ye basacağız. Eğer HDP aday çıkarmamışsa orada demokrasi güçlerine güç katacağız. Yerellerde iktidara gelmek herkesin beklentisi olan değişimin başlangıcıdır."