Temelli: AKP emeklileri yoksullukla terbiye ediyor!

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, emeklilerin yoksulluk sınırı altında olduğunu belirterek, "İktidarın bu ülke insanına savaştan, betondan, yolsuzluktan başka vermiş olduğu bir şey yok" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Tüm Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) temsilcileri ile Meclis'te bir araya geldi. Emekli-Sen Genel Başkanı Selman Hürkardeş ve beraberindeki heyeti, HDP Grup Toplantı Salonu'nda Temelli ve milletvekilleri tarafından karşıladı.

'VAHİM BİR TABLO'

Temelli, görüşme öncesi açıklama yaparak, emeklilerin büyük bir çoğunluğunun yoksulluk sınırının altında yaşadığına dikkat çekti. Temelli, şöyle dedi: "Emeklilerin elde ettikleri gelirlerde açlık sınırlarının altında. Böyle bir vahim tablo ile karşı karşıyayız. Türkiye'deki yoksulluğun en önemli dinamiklerinden biri, emekli yoksulluğudur. Bu yoksulluk sadece gelir yoksulluğu olarak değil, yaşamdaki bütün haklardan uzaklaştırılması anlamına da geliyor. Emeklilerin yoksullukla mücadele etme haline baktığımızda, emekli olmalarına rağmen çalışma yaşamı içinde var olmaya devam ediyorlar. Hatta kayıt dışı çalışıyorlar ve en fazla sömürülen kesimlerden biri olmaya devam ediyorlar.”

Erken emeklilik istatistiğinin olmadığını ifade eden Temelli, denildiği gibi erken emekliliğin olmadığını belirtti. Temelli, Meclis'te tartışmalı gündemler arasında olan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusuna da değinerek, "Türkiye'de emeklilikte yaşa takılanlar konusunda çok geniş bir nüfus var. Bu insanların emeklilik hakları ortaya çıkmasına rağmen, geçmişte bizim 'mezarlıkta emeklilik düzenlemesi' olarak tanımladığımız bir düzenleme ile birçok insan emeklilikte yaşa takılıyor, emeklilik haklarından mahrum bırakılıyor" dedi. 

'OY DEPOLAMAK İÇİN SOSYAL YARDIMI KULLANIYORLAR'

Temelli, sözlerini şöyle sürdürdü: "Halbuki bugün ülke ekonomisini çökertecek o kadar çok şey varken bunları hayata geçiren iktidar söz konusu emekçiler olduğunda bu konuda olabildiğince sorunlu davranabiliyor. Bu iktidar kendisini G-20'nin içinde tanımlarken gelişmiş ülke statüsü ile tanımlıyor. Evet G-20'nin içindeyiz ama sosyal yaşam olarak dünyada ilk yüze giren zor bir ülkeyiz. Sosyal politikalar anlamında belki de en kötü karneye sahip ülkelerden biriyiz. Sosyal haklar konusu tümüyle göz ardı edilmiş, mesele sosyal yardımlara indirgenmiş. Bu sosyal yardımlarda  iktidarın oy depolama aracına dönüştürülmüş. İnsanları yoksullukla terbiye etmeye çalışıyorlar."

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, her şeye rağmen umutlu olduklarını ve mücadele etmeye devam edeceklerini söyleyerek, şunları da kaydetti: "İktidarın bu ülke insanına savaştan, betondan, yolsuzluktan başka vermiş olduğu bir şey yok. Tam tersine insanların her türlü haklarını gasp etmeye yönelik bir anlayış her geçen gün artmaya devam ediyor. Bu bir anlamıyla sosyal yaşamın ne denli bir şiddet içine sıkıştırıldığını gösteriyor. Bizim HDP olarak anlayışımız; baş eğememek, doğrudan ve haklıdan yana olmak ve bunun mücadelesini vermek. HDP bu sistem altında mağdur olan herkesin partisidir." 

Görüşme basına kapalı olarak devam etti.