Temelli: Erdoğan akıl tutulması yaşıyor

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Erdoğan'ın akıl tutulması yaşadığını ve kendilerini tehdit ettiğini belirtti. Temelli, "Kürtlerle barışmadan ülkeye huzur gelmez" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli başkanlığındaki heyet, “Demokratik Anayasa”, “Demokrasi İttifakı”, “Kayyum” ve “Yargı Paketi” çalışmaları kapsamında Demokratik Alevi Dernekleri’ni (DAD) ziyaret etti.

Heyeti, DAD Eş Genel Başkanı Musa Kulu ve dernek yöneticileri karşıladı.

KULU: BUGÜN KONUŞMA ZAMANI

Ziyaret için teşekkür eden Kulu, halkların kardeşçe, inancıyla, kimliğiyle bir arada yaşayacağı; eşit yurttaşlık temelinde yeni bir anayasaya ihtiyaç duyduğunu belirtti. Türkiye’de yaşanan sorunların sadece HDP’nin sorunu olmadığını belirten Kulu, aydınların, siyasi partilerin, üniversitelerin ülkenin kaderi ile ilgili bir şey söyleyecekleri günün bugün olduğunu ifade etti.

TEMELLİ: DEMOKRATİK ANAYASA EN ÖNEMLİSİ

Temelli ise ziyaretlerinin özellikle Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu en temel meselelerde ortaklaşmayı sağlayan bir program olduğunu söyledi. Temelli, “Demokratik Anayasa da bu çalışmaların en önemli odağını oluşturur. Türkiye’nin demokratik bir anayasaya ihtiyacı var. Çünkü Türkiye’de birçok toplumsal kesim, kendisini anayasada bulmamaktadır. Bu toplumsal barışın inşasını engelleyen, yok eden bir sürece neden olmaktadır. Türkiye’de bugün 12 Eylül’ün ıztırabı yaşanmaktadır. 12 Eylül’ün aklı, toplumu tek tipleştirmeye dönük bir akıldı. Bu mirasa bugün sahip çıkanlar, Türkiye’nin bütün farklılıklarını tek tipleştirmek istemektedir” dedi.

'ACİL ADIMLAR ŞART'

Türkiye’de çok ciddi mağduriyetlerin yaşandığına vurgu yapan Temelli, bu mağduriyetlerin ortadan kaldırılması için yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusunda acil atılması gereken adımların olduğunu ifade etti. Toplumda bu yönlü büyük bir beklentinin olduğunu söyleyen Temelli, “İktidar bunu önümüze getirdi ve sonra adeta bunu unutmaya çalışmakta. Oysa Meclis'in bugün kapalı olduğu bu koşullarda bu mağduriyetler büyümekte” diye konuştu.

‘KÜRTLERLE BARIŞMADAN ÜLKEYE HUZUR GELMEZ'

Kayyum işgaliyle ilgili de konuşan Temelli, kayyum atamasının tekçi zihniyetin tezahüründen başka bir şey olmadığını dile getirerek, başta Kürt halkı olmak üzere halkların iradesinin yok sayıldığının altını çizdi. İktidarın bu yok saymayı meşrulaştırmak için siyaset dışı yöntemlere başvurduğunu belirten Temelli, “Bunun başında tüm toplumun gözü önünde Kürt düşmanlığını yeniden üretmeye kararlı görünüyor. Bu Türkiye’nin hayrına giden bir yol değildir. Türkiye’yi felaketlere götürür. Kürtlerle barışmadan bu ülkeye barış ve huzur gelmez. Kürt meselesinin çözümünden kaçarak Türkiye’de yaşayan hiçbir toplumsal kesime de toplumsal barış adına bir şey sağlanacağını düşünmüyoruz. O yüzden bir araya gelmeliyiz. Bu kayyum aklından bir an önce kurtulmak zorundayız” dedi.

'ALEVİ TOPLUMU BİRLİKTE YAŞAMI PEKİŞTİRİYOR'

Türkiye’de toplumsal kesimlerin yok sayıldığını, siyasetin dışına itildiğini belirten Temelli, özellikle Alevi toplumunun sorunlarının çözümünün de demokrasi zemininde buluşmaktan geçtiğini söyledi. Temelli, “Bugün Türkiye’de yaşayan Aleviler ortaya koymuş oldukları görüşlerle, fikirleriyle Türkiye toplumunu bir arada tutan, bir arada olma iradesini pekiştiren bir anlayıştır. Alevi toplumunun karakteri çok önemli bir çağrıyı ortaya koymaktadır. Alevi dernekleri bu anlamda çok büyük bir mücadele vermektedir” şeklinde konuştu.

‘ERDOĞAN TEHDİT EDİYOR; AKIL TUTULMASI YAŞIYOR'

Temelli, ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Temelli, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 3 büyükşehir belediyesinin gasp edilmesiyle ilgili yaptığı, “Meclis açıldığı andan itibaren bu noktada önümüzde çok dosya var” açıklaması ile milletvekilleri dokunulmazlıklarının yeniden gündeme gelip gelmeyeceği yönündeki soruya Temelli şu yanıtı verdi: “Topluma aba altından sopa göstererek iktidarını var etmeye çalışıyor. Kayyum, hukuku yok saymaktır. Cumhurbaşkanının bu son açıklamaları tehdittir. Parlamento üzerinden toplumu tehdit ediyor. Devlet rasyonel dediğimiz aklı yitirmiş durumda. Devlet bir akıl tutulması yaşıyor. İktidar da bunun baş aktörüdür. Arkada bıraktığımız 4 buçuk yılın okumasını yapsalar; en kritik eşiklerden biri dokunulmazlıkların kaldırılmasıdır. Siyaseti kötürüm bıraktı.”

‘HDP İLE UĞRAŞARAK SİYASET YAPAMAZSINIZ'

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıklamalarını da değerlendiren HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Siyaseti HDP düşmanlığı üzerinden yapan bir aklın, Türkiye’ye kazandıracağı bir şey yoktur. HDP, 7 Haziran’a giden süreç, sonrası ve bugün de aynı çizgisini koruyor. Davutoğlu, dönsün, o tarihte kendi yaptığı açıklamalara baksın ve öz eleştiri versin. HDP ile uğraşarak siyaset yapma zamanı geçmiştir” dedi.