Teslim Töre hayatını kaybetti

Türkiye sol hareketinin öncü kadrolarından Teslim Töre, İsviçre’de kanser tedavisi gördüğü hastanede sabah saatlerinde yaşamını yitirdi.

Türkiye sol hareketinin öncü kadrolarından ve Türkiye Komünist Emek Partisi (TKEP) kurucularından Teslim Töre, 2003 yılından beridir siyasi sürgün olarak İsviçre’de yaşıyordu.

Bir süredir Bern kentindeki Hislanden Beau-Site Hastanesi’nde kanser tedavisi gören Töre, sabah saatlerinde yoğun bakımda hayatını kaybetti.

1939 Malatya Akçadağ doğumlu olan Teslim Töre, 1963 yılında Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesi olarak siyasi mücadeleye başladı. Malatya yerel gazetelerinde gazetecilik yapan Töre, 1969 yılında yayınladığı bir bildiriden kaynaklı tutuklanarak 3 ay cezaevinde kaldı.

Türk devletinin sistem muhaliflerine dönük saldırıları karşısında 1970’li yılların başında alternatif mücadele yöntemleri geliştiren Töre, Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’nun (THKO) kurucuları arasında yer aldı.

Devlet güçlerinin 1971 Mayıs’ında THKO önderlerine yönelik Nurhaklarda gerçekleştirdiği katliamın ardından Suriye’ye geçen Töre, daha sonra Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile ilişki içerisine girdi.

1974 yılında yeniden Türkiye dönem Töre, 1976 yılında Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu Mücadele Birlikleri’ni (THKO/MB) kurdu. Uzun soluklu bir mücadelenin ardından 1980 gelindiğinde Töre, bir grup arkadaşıyla birlikte Türkiye Komünist Emek Partisi’ni (TKEP) kurarak, genel sekreterlik görevine geldi. 1980 askeri darbesi ile birlikte tekrardan Suriye’ye gitmek zorunda kalan Töre, siyasi faaliyetlerini yurtdışında devam ettirdi.

1988’de Türkiye’ye bir kez daha dönen Töre, buradaki siyasi çalışmalarından dolayı 1993’te tutuklanarak cezaevine konuldu. 2001 yılında tahliye olan Töre, siyasi çalışmalarını kaldığı yerden devam ettirdi. 2003 yılında İsviçre’ye sürgüne çıkmak zorunda kalan Töre’ye, hakkında devam eden davalar kapsamında 2004 yılında 22 yıl hapis cezası verildi.

Töre, siyasi mücadelesini sürgün yaşadığı Avrupa’da da aktif şekilde sürdürdü.

Töre siyasi mücadelesinin yanı sıra bugüne kadar çok sayıda kitap ve makalede kaleme aldı.