TGS'den polisler hakkında suç duyurusu

TGS'den polisler hakkında suç duyurusu

Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şubesi, Taksim direnişini takip ederken polisin saldırısına uğrayan, gözaltına alınan, tehdit edilen gazetecilerle birlikte suç duyurusunda bulundu, sorumluların yargılanmasını istedi.

"Polis şiddetine son! Sorumlular yargılansın" pankartını açan gazeteciler, sloganlarla polis şiddetini protesto etti, tüm baskılara rağmen yazmaya devam edeceklerini duyurdu.

TGS İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş burada yaptığı açıklamada, Gezi direnişini takip eden en az 28 basın emekçisinin, polisin kullandığı gaz bombaları, plastik mermiler ve tazyikli su ile yaralandığına dikkat çekti, "Bu basın emekçilerinden bazıları, habercilik yaptıkları için polis tarafından özellikle hedef alınarak yaralandılar" dedi.

En az 14 basın emekçisinin alanda çalıştıkları sırada gazeteci olduklarını söylemelerine karşın gözaltına alındığını belirten Durmuş, "Sarı basın kartı olmadığı için gözaltına alınan veya görev yapması engellenen gazeteciler oldu. Bazı gazetecilerin onlarca çevik kuvvet polisi tarafından dövülerek gözaltına alındığı, kamerayla da görüntülendi" diye konuştu.

Gezi Parkı'nın boşaltılmasının ardından adeta "cadı avı"nın başladığını kaydeden Durmuş, şöyle konuştu: "Gezi Parkı'nın boşaltılmasının ardından başlatılan 'cadı avı'nda, penguen belgeseli yayınlamak yerine habercilik yaparak siyasi iktidarı rahatsız ettikleri anlaşılan basın kurumlarına şafak baskınları düzenlendi. Biri Atılım gazetesi, biri Özgür Radyo çalışanı olan iki gazeteci evleri basılarak gözaltına alındı. Etkin Haber Ajansı'nın ve Atılım gazetesinin teknik işlerinin yapıldığı Güneş Ajans'ın tüm arşivine el konuldu. Ajans basıldığı sırada içeride bulunan iki kadın gazeteci ise haklarında gözaltı kararı olmamasına karşın 14 saat binada alıkonuldu, çıplak arama işkencesine ve hakaretlere maruz bırakıldı."

TGS İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş, İstanbul'un yanı sıra diğer illerde gazetecilerin şiddetin hedefi olduğunu kaydetti, "Bu utanç verici tablonun sorumlusu siyasi iktidar ve iktidara bağlı polis güçleridir. Basın emekçilerine saldıran polis, aynı zamanda halkın haber alma hakkına, basın ve ifade özgürlüğüne saldırmıştır. Gerçekler bu yolla susturulmaya, halktan saklanmaya çalışılmıştır" dedi.

Basın emekçilerine yönelik saldırıları protesto eden Durmuş, son olarak şunları söyledi:

"Bu şiddeti uygulayan polislerin derhal ortaya çıkarılmasını, görevden alınmasını ve cezalandırılmasını istiyoruz!

Başta İstanbul Valisi ve İstanbul Emniyet Müdürü olmak üzere, bu şiddetin sorumlusu olan tüm devlet yetkililerinin görevden alınmasını ve yargı önüne çıkarılmasını talep ediyoruz. Halkın özgürlük talebine kulak tıkayıp bu talebi şiddetle bastırmaya çalışan AKP hükümetini ve Başbakan Erdoğan'ı istifaya çağırıyoruz.

Son olarak medya patronlarına, yöneticilerine sesleniyoruz: En az 28 gazetecinin yaralanması, basın emekçilerinin iş güvenliğinden yoksun çalıştığının da somut bir göstergesidir. Basın emekçilerinin iş güvenliğinden siz sorumlusunuz! İş güvenliği tedbirlerinin derhal alınmasını talep ediyoruz."

Açıklamaya katılan Almanya Gazeteciler Sendikası Yöneticisi Michael Backmund, Gezi direnişinde gazetecilerin karşılaştıkları baskıları takip etmek için İstanbul'a geldiklerini hatırlattı, "Bir süredir de KCK Basın Davası'nı takip ediyoruz. Basın emekçilerinin Türkiye'de maruz kaldıkları durumu iyi biliyoruz" dedi.

Türkiye'nin imza attığı uluslararası sözleşmelere aykırı davrandığının altını çizen Backmund, "Sadece gazeteciler değil, doktorların, avukatların, mühendislerin de mesleğini yapmasına engel olunuyor. Savaşlarda bile iki taraf doktorların çalışmasını güvence altına alır. Ancak doktorlar gözaltına alındılar" diye konuştu.

Backmund, ekonomik krizle birlikte Avrupa'da da basın özgürlüğüne yönelik saldırıların arttığına dikkat çekti.

Açıklamanın ardından gazeteciler adliye binasına girerek, suç duyurusunda bulundu.