Tiyatro sahnesinden siyaset arenasına

Muhalif kimliği ile tanınan Barış Atay, Antakya'dan HDP Milletvekili seçilerek tiyatro sahnesinden siyasete adım attı. Ezilenlerin sesi olmayı hedefleyen Atay, Antakya'nın sorunlarını meclise taşıyacak.

Farklı kimlik ve inançların bir araya geldiği Halkların Demokratik Partisi'nden (HDP) Türkiye İşçi Partisi (TİP) adına aday olan Barış Atay Mengüllü, Antakya Milletvekili olarak meclise girdi. Oyunculuğunun yanı sıra muhalif kimliği ile ülke sorunlarına ve toplumsal olaylara gösterdiği duyarlılıkla tanınan Barış Atay, 1981 yılında Almanya’da doğdu.

1999 yılına kadar Almanya'da yaşayan Atay daha sonra Antakya'ya yerleşti. 18 yaşında Adana Çukurova Üniversitesi Biyoloji bölümünü kazanan Atay, tiyatroya olan ilgisinden dolayı okulunu yarıda bırakarak İstanbul’a gitti. 2004 yılında Yeditepe Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nden mezun olan Atay, Türkiye'de birçok dizi ve film projesinde yer aldı.

GEZİ DİRENİŞİNDE ÖN SAFLARDA YERİNİ ALDI

Atay, 2013 yılında AKP iktidarına karşı başlatılan Taksim Gezi direnişinde en ön saflarda yer aldı. Direnişi ve muhalif kimliği nedeniyle iktidarın hedefi haline gelen Atay, "Redhack" soruşturması kapsamında gözaltına alınıp 3 gün sonra serbest bırakıldı. Yine BirGün Gazetesi'nde 9 Mart 2014 yılında yayımlanan yazısında dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan'a, basın yoluyla hakaret iddiasından 7 bin 80 lira adli para cezasına çarptırılan Atay, geçtiğimiz aylarda da Soma'da madenci tekmeleyen Yusuf Yerkel'in özür mesajının ardından sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı bir paylaşımdan dolayı gözaltına alınıp bırakıldı.

SÜRİYE SAVAŞININ ANTAKYA'YA YANSIMALARINI MECLİSE TAŞIYACAK

Sanatın muhalif bir tavrı olduğuna inanan Atay, Türkiye’nin mevcut iktidar eliyle sürüklendiği karanlığa karşı sorumluluk alarak tiyatrodan 'Sokağı meclise, meclisi sokağa taşıyacağız' diyerek siyaset arenasına geçti. Kozmopolit yapısıyla bilinen Antakya'dan birçok kimliğe sahip insanların sesi olmak için milletvekili seçilen Atay'ın başlıca hedeflerinden biri Suriye savaşının Antakya'ya yansımalarını meclise taşımak olacak.