TJA: İktidar mültecileri temel haklardan mahrum bırakıyor

Mülteciler Günü vesilesiyle açıklama yapan TJA, AKP-MHP iktidarının, mültecileri temel insani haklardan dahi mahrum bıraktığına dikkat çekti.

Tevgera Jinên Azad (TJA), 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü'ne ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Tüm dünyada yükselen militarist, cinsiyetçi, faşist iktidarlar ve onların geliştirdiği politikalar; halklara, kültürlere ve kadınlara baskı, şiddet, yoksulluk, ölüm, kıyım, göç ve savaş olarak geri dönmektedir. Binlerce yıldır iktidarlaşan erkek egemen zihniyetin, ulus devlet ve faşizan, militarist, cinsiyetçi anlayış ve inanç istismarı ile barbarlık düzeyinde yaptığı saldırı ve katliamlar nedeniyle milyonlarca insan zorunlu göç ile mülteci olmuştur" denildi.

'AĞIR BEDELİ KADIN VE ÇOCUKLAR ÖDÜYOR'

"Son verilere göre 70 milyona yakın insan göç etmek zorunda kalmıştır" vurgusunda bulunulan açıklamada, "Savaş sonucu oluşan göçlerde özellikle kadınların görünürlüğü artmakta, en ağır bedelleri çocuklar ve kadınlar ödemektedir. Kadınların yaşadığı erkek şiddeti, mülteci olma durumunda daha da yoğunlaşmaktadır" diye belirtildi.

AKP-MHP iktidarının, mültecileri temel insani haklardan mahrum bıraktığını; sınır kapılarında, kamplarda fiziksel ve cinsel saldırılara, şiddete sürüklediğini belirten TJA, "Tüm bu yaşanan sorunların tamamının, savaşçı ve militarist politikaların sonucu olduğunu bir kez daha belirtmek istiyoruz" dedi.

'MÜLTECİLİK SONUÇTUR'

TJA, açıklamasını şu mesajlarla bitirdi:

"Mültecilere yönelik sağlık, hijyen koşullarının düzetilmesi ve geliştirilen sistematik nefret, ırkçılık ve ayrımcılığa karşı tüm kurum ve kuruluşları şeffaf politikalar geliştirmeye çağırıyoruz. Mülteciliğin bir sonuç olduğu unutulmamalıdır."