Türk lirası batıyor, dış basın uyarıyor

Erdoğan'ın yeni kabinesiyle birlikte Dolar ve Euro yükselirken, Türk lirası değer kaybetmeye devam ediyor. Dış basın da yeni kabineye eleştiren görüşlere yer verdi.

AKP'nin hileli seçimlerin ardından kabineyi açıklamasıyla birlikte Dolar/TL 4.75 seviyelerine kadar yükseldi. Euro/TL ise 5,57 seviyesinin üzerinde görüldü. Bu, TL'nin dün akşam yüzde 4'e yakın değer kaybı yaşadığını işaret ediyor.

DIŞ BASIN NASIL GÖRDÜ?

Dış basın da Erdoğan'ın yeni kabinesine yer verdi. Gazeteler özellikle Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanmasına dikkat çekti.

İngiliz Financial Times'a göre yatırımcılar, Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanı olmasını iyi karşılamayacağı görüşünde.

Gazete, Türk lirasının 2018 başından bu yana dolar karşısında yüzde 17 değer kaybettiğine de değindi.

Guardian ise "Yemin töreninde Batı ülkelerinin liderleri yoktu" vurgusunu yaptı.

Times da Erdoğan'ın otoriter devlet liderlerinden tebrik telefonları aldığını ancak Batı'nın daha ilgisiz davrandığını yazdı. Times, "Atatürk'ten bu yana en çok gücü elde eden Erdoğan otokratlar arasına katıldı" dedi.

New York Times, Albayrak'ın Maliye Bakanı olarak atanmasının finans marketlerini tedirgin ettiğini ve tek bir siyasinin elinde çok fazla güç toplanmasına yönelik endişeleri artırdığını yazarken, "Hükûmet borç yükü altında" hatırlatmasını yaptı.