Ýstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ile Denizlerden Dörtlülere faşizm karşısında diz çökmeyenlerin geleneðine sahip çıktıklarını belirterek, "AKP bizden korkuyor. Sosyalizmi itibarsızlaştırmak için birileri eliyle tartışmalar yaptırıyor. Biz ise, 'Ýnadına devrim, inadına sosyalizm' diyoruz" dedi.
Ankara Alkadras Salonu'nda yapılan HDK 1. Genel Kurul, milletvekillerinin konuşmaları ile devam ediyor. Ýstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, HDK'nın kuruluşunu Ankara'da ilan ettiðini hatırlattı, "Burada halkın meclisi oluşturmayı amaçladık" dedi. HDK çalışmaları hakkında bilgi veren Tuncel, 21 ilde kongrenin kurulduðunu belirtti, "AKP faşizmine karşı direnen merkezin burası olduðunu ifade ettik. Ancak biz daha da büyümek, Türkiye'nin tüm muhalefet bileşenlerini birleştirmek istiyoruz" diye konuştu.
Deniz Gezmiş, Hüseyin Ýnan, Yusuf Aslan, Ýbrahim Kaypakkaya ile Diyarbakır Cezaevi'nde bedenlerini ateşe veren 4 Kürt siyasi tutukluyu hatırlatan Tuncel, "Onlar asla ve asla faşizm karşısında diz çökmediler. Bu gelenek bizim geleneðimizdir. Bu geleneðini sahiplenerek, halklarımızın eşitlik, özgürlük ve barış talebini gerçekleştirmek yola çıktık. HDK Türkiye'de yaşayan tüm halkları özgürleştirme zeminidir. Tüm halkların eşitlik ve özgürlük talebini birlikte gerçekleştireceðiz." diye konuştu.
Kürt kadınlarının Ankara ve Diyarbakır'da yapacaðı eylemi hatırlatan Tuncel, "Kürt kadınları, Kürt sorununun çözümü için yürüyecektir. Bu sorun aynı zamanda Türkiye halklarının sorunudur. Bu eylemi, HDK adına buradan selamlıyoruz. Özgürlük mücadelesinin yanındayız" dedi.
BDP Ýstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel son olarak, "AKP bizden korkuyor. Sosyalizmi itibarsızlaştırmak için birileri eliyle tartışmalar yaptırıyor. Biz ise, 'Ýnadına devrim, inadına sosyalizm' diyoruz" diye konuştu.
TÜZEL: ÖNCELÝKLE ÇOK DÝLLÝ, ÇOK KÜLTÜRLÜ BÝR ANAYASAYI BAŞARMA MÜCADELESÝNÝ VERECEÐÝZ
BDP Ýstanbul Milletvekili Levent Tüzel de, dünya üzerinde bütün halkların bir arayış içinde olduðunu belirterek, "Bizim ülkemizde de emekçiler bir arayış içinde. HDK de bu boşluðu doldurmak üzere yola çıktık" dedi. HDK'nın tüm emekçilerin mücadelesinin yanında yer aldıðını belirten Tüzel, "Ýki günlük çalışmada önümüzdeki görevleri de konuşacaðız. Öncelikle çok dilli, çok kültürlü bir anayasayı başarma mücadelesini de vereceðiz. Ortak ve bir arada yaşamanın yeni bir anayasası olacak" diye konuştu.
BDP Ýstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, "Dünyanın bütün dillerinde sizleri selamlıyorum" diyerek sözlerine başladı. Meclis Anayasa Komisyonu'nda yer aldıðını hatırlatan Önder, "Anayasanın komisyonlarda yapılmadıðını bilecek kadar tarih ve bilgiye sahibiz. Ancak, bizim biçim birincil öncelliðimiz, bu alanları siyaset alanlarına çevirmek, halklarımızın lehine deðişikliklerin olmasına yardımcı olmak. Bize düşen savaş politikalarına set çekmek. En azından evrensel hukuk ilkelerine uygun bir anayasa yapılmasını saðlamak" dedi.
ANF NEWS AGENCY