Türk polisi yine tutsak yakınlarına saldırdı

Cezaevlerindeki hak ihlallerine dikkat çekmek Çağlayan Adliyesi önünde açıklama yapmak isteyen tutsak yakını üç anne, saldırılarak gözaltına alındı.

Cezaevlerindeki hak ihlalleri ve hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için üç annenin Çağlayan Adliyesi önünde yapmak istediği eyleme polis saldırdı. HDP Milletvekili Züleyha Gülüm’ün katımıyla gerçekleştirilmek istenilen eylem, kaymakam yasağı bahane gösterilerek engellenmek istendi. Üç anneye bir polis ordusunun düştüğü eylemde ise tutsak yakınlarının gözaltına emrini veren polis amirinin söylediği sözler dikkat çekti. Polis amirinin, “Her gün baskın ve zulüm yapıyorlar. Çocuklarımız hasta doktora götürülmüyor” diye derdini anlatmaya çalışan tutsak yakını anneye, “Sizin çocuklarınız yüzünden bizim çocuklarımız mezarda” diye karşılık vermesi dikkat çekti. Darp edilerek gözaltına alınan anneler, bu keyfi uygulamaya, “Bijî berxwedana zindana” sloganıyla tepki gösterdi.

 

‘CEZAEVLERİNDE YAŞANAN İŞKENCENİN DUYULMASINI İSTEMİYORLAR!’

Basının çekim yapması polis tarafından engellenirken, gözaltına tepki gösteren HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, şunları söyledi:

"Kaymakam hukuka aykırı karar verebilir mi? Keyfi karar verebilir mi? 4 annenin burada açıklama yapması hangi kamu güvenliği, sağlığı sorunu yaratabilir? Burada diğer açıklamalar aynı sorunları yaratmıyorken, annelerin açıklaması nasıl bir sorun yaratıyor? Bu açık ki, cezaevlerinde olan biteni kamuoyu duymasın istiyorlar. Cezaevinde yaşanan katliamları kamuoyu duymasın istiyorlar. Cezaevlerinde işledikleri suçları çok iyi biliyorlar. Cezaevlerinde insanlara nasıl işkence ettiklerini, cezaevlerindeki insanları intihara sürüklediklerini, önlerine jilet atıp kendini öldür dediklerini hepsi çok yakından biliyor. Hasta mahpusları tedavilerini yaptırmayarak nasıl ölüme sürüklediklerini hepsi yakından biliyor. Kanser hastası tedavisi yapılmıyor.”

Ülkede cezaevlerinin toplumu susturmanın bir aracı haline geldiğini vurgulayan Gülüm, “Sesinizi çıkartırsanız gideceğiniz yer cezaevidir ve cezaevinden sağ çıkıp çıkmayacağınızın garantisi yoktur” diyerek, mücadeleyi büyütme çağrısında bulundu.