Türkiye mali bilgileri paylaşmazsa kara listeye alınacak

Otomatik bilgi paylaşım anlaşmasına rağmen aralarında Almanya’nın olduğu 6 Avrupa ülkesiyle mali bilgi paylaşmayan Türkiye’ye 6 ay ek süre verildi. Türkiye adım atmazsa Ekim ayında vergi kaçıran ülkelerin yer aldığı kara listeye girecek.

Kara para aklama ve vergi kaçakçılığını önleme amacıyla OECD ülkeleri arasında imzalanan Otomatik Bilgi Transferi Anlaşması (AIA) 2017 anlaşmasını 2017 yılında imzalamasına rağmen Türk devletinin hala anlaşmanın şartlarını yerine getirmesi Avrupa Birliği (AB) ile Ankara rejimi arasında krize dönüştü.

Banka hesapları ile mal varlıklarını imzacı ülkelere açan ve 110 ülkenin taraf olduğu anlaşma çerçevesinde Türkiye ilk olarak 2018 yılında otomatik mali bilgi paylaşımı için 2020 yılının sonuna kadar iki kere ek süre istemişti. Ancak son sürenin üzerinden bir ay geçmesine rağmen hükümlülükleri yerine getirmemesi üzerine konu AB üyesi ülkelerin mali bakanlarının katıldığı toplantıda gündeme geldi.

ANKARA’YA SON BİR ŞANS!

Vergi kaçakçılığı ile mücadele yükümlülükleri yerine getirmeyen ve vergi konusunda şeffaf olmayan Erdoğan rejimini ciddi şekilde uyaran bakanlar, aksi halinde Türkiye’nin vergi kaçıran ülkelerin arasına gireceği belirtildi. Türkiye’nin özellikle AB üyesi ülkelerle otomatik bilgi paylaşmamasını eleştiren bakanlar, söz konusu ülkelerin talep ettiği bilgileri vermesi için Ankara rejimine Haziran ayına kadar süre verdi.

Toplantı sonrası Alman ve Fransız basınına sızan bilgilere göre şayet Haziran ayına kadar Türkiye istenilen mali bilgileri paylaşmazsa, konu Eylül ayında yapılacak toplantıda bir kez daha gündeme gelecek, ardından Türkiye Ekim ayında “kara liste” olarak adlandırılan vergi kaçıran ülkelerin arasına girecek. Vergi cenneti olarak adlandırılan ve dünyadaki mali sistemin dışına atılan ülkelerin yer aldığı listede Panama, Fidschi, Seychellen ve Guam gibi küçük ülkeler yer alıyor.

Toplantının ardından gazetecilerin konuya ilişkin sorularına yanıt veren AB Dönem Başkanı Portekiz’in Maliye Bakanı Joao Leao, Türkiye ile işbirliğinde ilerleme kaydedildiğini savundu. Türkiye’nin hali hazırda kara listeye alınmayacağını belirten Leao, Ankara hükümetinin şartları yerine getirmesi konusunda umutlu olduklarını ima etti.

BİLGİLERİ EN ÇOK ALMANYA İSTİYOR

Türkiye vatandaşlarının yoğun yaşamasından dolayı Almanya, Ankara ile mali bilgi paylaşımını en çok isteyen ülkelerin başında geliyor. Ancak Türkiye aralarında Almanya’nın da bulunduğu İngiltere, Hollanda, Avusturya, Fransa ve Belçika’ya 2020 yılının Eylül ayına kadar, 2019 yılına ait mali bilgilerini paylaşamadı.

Bunun yerine 2019 yılından bu yana Erdoğan rejimi toplam 55 ülkeye bilgi gönderirken, diğer 6 ülkelerin ısrarlı talebine ise yanıt vermedi. AKP-MHP iktidarı Türkiye vatandaşlarının çok az yaşadığı Arjantin, Brezilya, Çekya, Uruguay, Çin gibi birçok Latin Amerika ile Asya ülkelerinin yaşayan ülkelerle kendi vatandaşlarının mali bilgileri paylaştı.

3 milyona yakını Almanya’da olmak üzere yurt dışında yaşayan 6 milyon civarındaki Türkiye vatandaşının çoğunluğunun bu 6 batılı ülkede yaşaması Erdoğan rejiminin bilinçli bir tercihi olarak öne çıktı. Özellikle Almanya’nın verdiği süre 31 Aralık 2020’de dolarken, Ocak ayının ilk günlerinde merkezi Bonn’da bulunan Alman Federal Vergi Dairesi, Türkiye’deki bekledikleri bilgileri alamadıklarını açıklamıştı.

BİLGİLER PAYLAŞILIRSA NE OLACAK?

Ankara rejiminin yeşil ışık yakmasıyla örneğin Almanya’daki vergi daireleri otomatik ve karşılıklı bilgi alışverişi sistemine Türkiye’yi de dahil etmeye başlayacak. Sistemin aktif hale gelmesiyle Almanya’daki bir vergi dairesi, ülkede yaşayan Türkiye vatandaşlarının Türkiye’deki banka hesaplarını hemen sorgulayabilecek.

Türkiye finans ve mali varlıklar konusunda şimdiye kadar Almanya’da yaşayan Türkiyeliler için bir arka bahçe konumundaydı. Örneğin işsizlik ve sosyal yardım alan kişiler Alman devlet dairelerinden habersiz Türkiye’de mal sahibi oluyor, ticari işlemler yapıyor, hatta memleketinde elde ettiği gelirleri Alman vergi dairesine bildirmiyordu.

AKP-MHP iktidarının, anlaşmayı imzalamasına rağmen Almanya’da yaşayan Türkiyelilere ilişkin mali ve ticari bilgileri şimdiye kadar vermemesinin başlıca nedeni, bu ülkeyi oy deposu olarak görmesiydi. Almanya’da yaşayan AKP’liler ve Türk devletinin lobi kuruluşları rahatsızlıklarını dile getirmiş, bazı AKP’li yöneticiler de “Biz anlaşmayı imzaladık ama endişelenmeyin, kimsenin bilgisini vermeyeceğiz” diyerek anlaşmayı ciddiye almadıklarını itiraf etmişlerdi.

https://anfturkce.com/guncel/sure-bitti-bilgiler-paylasilmadi-151457