Türkiye’ye işgal alanı açılıyor

Mısırlı uzmanlara göre; uluslararası güçlerin sessizliği, Irak’ın zayıflığı ve Kürtler arası çelişkiler, Türk devleti tarafından kullanılarak, işgal saldırıları sürdürülüyor.

Ehram Araştırma Merkezi’nden Dr. Kerem Seid, Türk devletinin işgal saldırılarıyla Rojava, Bakur ve Başûr’u birbirinden koparmak istediğini söyledi.

Mısırlı aydınlar, Türkiye’nin Başûrê Kurdistan’a yönelik işgal saldırılarını, ANF’ye değerlendirdi. Edebiyatçı Suphi Musa, bu işgal saldırılarının, Suriye, Irak, Libya başta olmak üzere birçok ülkedeki bölgedeki saldırılarıyla birlikte ele alınması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin uluslararası güçlerin sessizliğinden ve kendi aralarındaki çelişkilerinden güç aldığını kaydeden Musa, “Irak şu anda Arap devletleri içinde en zayıf olanıdır. Kendi içinde ciddi sorunlar yaşayan, üzerine birçok anlaşmanın imzalandığı ülkedir. Türkiye bu durumdan da yararlanarak saldırılarını devam ettiriyor ve gücünü arttırarak genişlemeye çalışıyor” dedi.

ÇELİŞKİLER BİR YANA BIRAKILMALI

Mısır Kürt Araştırmaları Merkezi Başkanı ve aynı zamanda Mısır Dışilişkiler Meclisi Üyesi Rejayê Fayed ise Federe Kürdistan ve Irak yöneticileri ile tüm siyasi partilere çağrıda bulundu. İnsanlığın Maxmur’da ölmesine izin verilmemesi ve tüm çelişkilerin bir kenara bırakılmasını isteyen Fayed, Maxmur saldırısının, derin bir düşmanlık olduğunu söyledi. Fayed, “Irak ve Başûrê Kurdistan yönetimlerinin bu saldırıya karşı sessiz kalmasına anlam veremiyorum ve kınıyorum. Ben Başûrê Kurdistan’daki tüm siyasi partilerin ulusal duygularını biliyorum. Bu partilerin çoğu beni tanıyor. Hepsinin Kürtlük davasında hassas olduğunu biliyorum. Onlara çağrım; ulusal dava konusunda parti çıkarları ile hareket etmesinler. Parti çıkarlarının üstüne ulusal çıkarları çıkarmalarını istiyorum. O sivil göçmen insanlar üzerinde savaş uçaklarının uçması ve onları zaman zaman bombalaması insanı derin bir üzüntüye sevk ediyor. Buna karşı gösterilen sessizliğe anlam veremiyorum” şeklinde konuştu.

Türk devletinin işgal saldırıları sırasında Başûrê Kurdistan doğasına verdiği zarar ve orman kesimine de işaret eden Fayed, “Türk devleti şimdiye kadar binlerce ağaç kesmiş. Satmak için de Türkiye’ye götürüyor. Bu insanlığa ve en başta da Kürtlere karşı işlenmiş bir suçtur. Ülkemizde kalmak için yol yapıyor” diye konuştu.

ULUSLARARASI PAZARLIK İÇİN SALDIRIYOR

İşgal saldırılarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ehram Araştırma Merkezi’nde Türkiye uzmanı olarak çalışan Dr. Kerem Seid ise Türkiye’nin uluslararası güçlerle pazarlık masasına oturmak için Başûrê Kurdistan ve Irak’ı işgal etme faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi.

Seid, Türkiye’nin her zaman için PKK ile mücadele adıyla birçok yere saldırdığına dikkat çekerek, Rojava, Bakur ve Başûr’u birbirinden koparmak istediğini vurguladı.