Tutsak aileleri: Geç olmadan harekete geçilmeli!

Tecride karşı açlık grevindeki tutsakların aileleri, "Sayın Öcalan üzerindeki tecrit hemen son bulmalı" dedi. Aileler, demokrasi güçlerine de duyarlılık çağrısında bulundu.

 

Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), DTK Eş Başkanı Leyla Güven ve cezaevlerindeki 281 tutsağın süresiz-dönüşümsüz açlık grevine ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi’nde basın açıklaması yaptı. Tutsak ailelerinin de katıldığı etkinlikte konuşan TUAY-DER Eşbaşkanı Abdulmenaf Kur, "Tutsak aileleri olarak, kamuoyuna yakınlarımızın başlattığı açlık grevi eylemlerinin taleplerini sahiplenme çağrısı yapıyoruz” dedi. 

'EYLEMDEKİ TUTSAKLAR CEZALANDIRILIYOR!'

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a kesintisiz tecrit uygulandığını belirten Kur, Leyla Güven’in sağlık durumunun her geçen gün kötüye gittiğini, aynı taleple Türkiye ve bölgedeki cezaevlerinde 280’i aşkın tutsağın da süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde olduğunu hatırlattı. 

Aileler olarak kaygılı olduklarını dile getiren Kur, tutsakların tekli hücrelere alındığını, haklarında disiplin adı altında soruşturmalar açıldığını, tıbbi olarak verilmesi gereken ilaçların verilmediğini ve bağımsız heyetlerin ziyaretlerinin engellendiğini söyledi. 

'DEMOKRASİ GÜÇLERİ SESİNİ ÇIKARMALI'

Siyasal iktidarı, demokratik talepleri kabul etmeye ve askıya alınan hukuki uygulamalara son vermeye çağıran Kur, “Anti demokratik, faşizan uygulamaların 12 Eylül darbe dönemini bile aratır hale geldiği noktada tüm demokrasi güçlerinin ortak paydada buluşmasını, tek ses olmasını istiyoruz” diye ekledi.

Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) ve insan hakları örgütlerini adım atmaya çağıran Kur, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, demokrasi ve hukuka inanan tüm kesimlerin tepkilerini ortaya koyması gerektiğini belirtti. Geç olmadan herkesi harekete geçmeye çağıran Kur, şunları kaydetti: “Geri dönüşü olmayan sonuçların olmasını istemiyoruz. Bu tüm toplumun vicdani ve ahlaki sorumluluğudur. Bu anlamıyla bir an önce açlık grevindeki tutsakların ve bizlerin de talebi olan; Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecride son verilmeli, aile, avukat görüşleri sağlanmalı ve barış ortamının koşulları oluşturulması yönünde adımlar atılmalıdır."