'Tutsaklar İpek ve Altınmakas'ın durumu ağır, serbest olmalılar'

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi ve İHD Hapishane Komisyonu, tutsaklar Akif İpek ile Kerim Altınmakas’ın birçok hastalığının bulunduğunu, derhal serbest bırakılmaları gerektiğini belirtti.

Ankara'daki Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 337. haftasında Afyon 1 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda kalan Akif İpek’in durumuna dikkat çekmek için video mesaj yayımladı. Açıklamayı İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen okudu.
Çevirmen, “Sol böbreğindeki taşlar için 2010 ve 2015’te iki defa ameliyat olmasına rağmen böbreğinde yeniden taşlar oluşmaktadır. Yine 2016 yılında yapılan muayene ve tetkikler sonucu her iki böbreğinde kistler olduğu tespit edildi” dedi.
Tiroid hastası İpek’in, 2013 yılında tiroid bezi alındığını, sürekli ilaç kullanması gerektiğini ifade eden Çevirmen, “Fazla ayakta kaldığında, yürüdüğünde ve oturduğunda bacaklarından topuk altlarına kadar şiddetli ağrılar yaşamaktadır” diye belirtti.
İpek’in reflü, gastrit ve mide ülseri hastalığı bulunduğu bilgisini de paylaşan Çevirmen, şunları söyledi: “ Kronik reflü, gastrit ve bağırsak sorunlarından kaynaklı baklagil diyeti uygulamaktadır. Diyetinin uygulanmaması nedeniyle sağlık sorunları yaşamaktadır.  Ayrıca bağırsak rahatsızlıkları ve hemoroid hastalığı vardır. Bu hastalıklar nedeniyle sık sık ağrılar ve sancılar yaşıyor. İpek, yaşamış olduğu safra kesesi rahatsızlıklarından dolayı da Bolu’dan sonra sevk edilmiş olduğu Bandırma’da ameliyat olmuş ve safra kesesi alındı.”
Çevirmen, hasta tutsakların ailelerinin yanında tedavi görmeleri için tahliye edilmeleri gerektiğini belirtti.


İSTANBUL

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için her hafta yaptıkları "F oturumu"nun 465’inci haftasında sanal medyadan açıklama yaptı. Açıklamada, İzmir Kırıklar 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde tutulan Kerim Altınmakas’ın durumuna dikkat çekildi. Açıklamayı İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu'ndan Taylan Bekin okudu.
Salgın döneminde cezaevindeki hak ihlallerinin giderek arttığına vurgu yapan Bekin, “Artan işkence, kötü muamele, tecrit uygulamaları mahpuslar için hayatı dayanılmaz hale getirmiştir" dedi.
Altınmakas’ın ailesinin İHD’ye verdiği bilgileri aktaran Bekin, şunları söyledi:
"17 Ocak 2021 tarihinde tutuklanan ve halen İzmir Kırıklar 1 Nolu F Tipi Hapishanesi’nde tutulan 65 yaşındaki Kerim Altınmakas, tutuklanmadan önce kalp krizi geçirmiş, yapılan anjioda ana damarlardan birinin yüzde 100, diğerinin ise yüzde 80 tıkalı olduğu saptanmıştır. Öncesinde prostat ve fıtık ameliyatı da olan Altınmakas’ın; omur kayması, hipertansiyon, yüksek kolesterol, diz eklemlerinde sıvı kaybı, astım bronşit, kalınbağırsakta kitle rahatsızlıkları nedeni ile düzenli kontrol ve tedaviye ihtiyacı bulunmaktadır. Ancak pandemi nedeniyle, gerekli kontrol ve tedavileri yapılamamakta bu durum sağlığını ve yaşamını tehdit etmektedir."
Kerim Altınmakas ve diğer tüm hasta tutsakların tedavilerinin önündeki engellerin kaldırılmasını isteyen Bekin, "Serbest bırakılmalılar" diye ekledi.