'Tutsaklar Özdoğan ve Engin'in yaşamı tehlikeye atılıyor'

Ankara ve İstanbul'da hasta tutsaklar Ayşe Özdoğan ile Erol Engin’in durumuna dikkat çekildi, "Yaşamları tehlikeye atılıyor" mesajı verildi.

Ankara'da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 370’inci haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi. İnisiyatif adına açıklama yapan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen, Antalya Döşemealtı L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutsak Ayşe Özdoğan’ın durumunu aktardı.

Özdoğan’nın  4'üncü evre Maksiller Sinüs kanser hastası olduğunu belirten Çevirmen, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden “cezaevinde kalamaz” raporunun verildiğini hatırlattı ancak bunun dikkate alınmadığını belirtti.

Çevirmen, “Ayşe Özdoğan’ın 4'üncü evre olan ve her gün ilerleyen, ağırlaşmış olan kanser hastalığı nedeniyle hapishanede tutulması kabul edilemez. Hapishanede tek başına kalabilmesi, kendi bakımını yapabilmesi mümkün değildir. Acil olarak infazının ertelenmesi için gerekli işlemler bir an önce yapılmalı ve yaşam hakkının korunması için tahliye edilmelidir” dedi.


İSTANBUL

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, her hafta düzenlediği "F oturumu" eyleminin 498'incisini dernek binasında gerçekleştirdi. Komisyon üyeleri, bu hafta Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tutulan 47 yaşındaki Erol Engin’in durumuna dikkat çekti.  
Komisyon üyesi Meral Şahin, Engin’in 19 Aralık 2000’de 32 kişinin katledildiği “Hayata Dönüş Operasyonu” sırasında yaralandığını anımsatarak, o zamanki yaraların halen kapanmadığını ifade etti.
Şahin, "Yüzündeki ve ağız içindeki uyuşmalar daha da artmasına rağmen yeniden hastaneye sevk edilmemiştir. Devam eden günlerde, bacağındaki rahatsızlık nedeniyle hastaneye götürülmüş, getirildiğinde tek başına konulduğu karantina hücresinde 18 Eylül 2021’de fenalaşmış, durumunun kötüleşmesi üzerine ambulans çağrılarak Tekirdağ Devlet Hastanesi'ne kaldırılmıştır. Kanda glikoz değerinin aşırı yükseldiği ve nabzının tehlike sınırına düştüğü tespit edilmiş, tedavi uygulanmış ve 4 saat sonra hapishaneye geri gönderilmiştir" dedi.
Engin'in tedaviye erişimi geciktirilerek sağlığı ve yaşamının tehlikeye atıldığına dikkat çeken Şahin, hasta tutsaklar başta olmak üzere yaşlı, engelli, çocuk, çocuklu kadın tutsakların salgının yarattığı risk de gözetilerek serbest bırakılmaları gerektiğini söyledi.