Tutsaklar Tanboğa ve İvrendi'nin tahliyesi istendi

İstanbul ve Ankara'daki hasta tutsaklar için açıklamalar yapıldı. Açıklamalarda, tutsaklar İsmail Tanboğa ve Cemil İvrendi’nin durumlarının ağırlaştığı, hemen bırakılmaları gerektiği belirtildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkati çekmek için her hafta yaptıkları “F Oturumu'nun 464. haftasında salgın nedeniyle sanal medya hesapları üzerinden düzenledi. Bu haftaki oturumda İskenderun T Tipi Cezaevi’ndeki 21 yaşındaki hasta tutsak İsmail Tanboğa’nın durumu ele alındı.
Komisyon adına basın açıklamasını yapan Meral Nergis Şahin, insan hakları ve demokrasinin olumsuz etkilediği en belirli alanlardan biri olarak cezaevlerini işaret etti. Salgın ile birlikte tutsaklara tecrit içinde tecrit yaşatıldığını kaydeden Şahin, bu süreçte aile ve avukat görüşmelerinin sınırlandırıldığını hatırlattı. Şahin, “Hasta mahpusların tedavileri engellenmiş, bin bir güçlükle hastaneye götürülenler ise zorunlu hücre dayatmasıyla karşı karşıya kalmıştır. Hak ihlalleri sadece bunlarla sınırlı olmamakla beraber en önemlisi ağır hasta mahpusların adeta ölüme terk edilmeleridir” dedi.
İskenderun T Tipi Cezaevi’nde tutsak İsmail Tanboğa’nın koronaya yakalandığını ve durumunun ağırlaştığını aktaran Şahin, şöyle dedi:
“6 yıldır hapishanede tutulan 21 yaşındaki İsmail Tanboğa,  ileri derecede mide kanseri ve buna bağlı rahatsızlıkları yanında, yemek yiyemediği için gittikçe zayıflamış ve  vücut ağırlığı 30 kiloya düşmüştür. Arkadaşlarının yardımı olmadan ayağa kalkamayan ve ihtiyaçlarını göremeyen Tanboğa, pandeminin yarattığı ağır riske rağmen hapiste tutulmaya devam edilmektedir. Ailesi, pandemiden dolayı en son yaklaşık bir yıl önce İsmail’i gördüklerini ve gördüklerinde de gözlerine inanamadıklarını ifade etmiş ve  ‘İsmail bitmişti, bir daha gelmeyin, beni bu halde görmenizi istemiyorum’ dediğini aktarmıştır."
Şahin, Tanboğa’nın babasının anlattıklarını ise şöyle aktardı: “Oğlum profesyonel futbolcu olmak için çalışıyordu, futbol sahasında arkadaşlarıyla futbol oynarken gözaltına alındı. İsmail’i ihbar edip aleyhine tanıklık yapanlar sonrasında bu beyanlarından vazgeçip, onu tanımadıklarını söylemelerine rağmen, bu mahkeme nezdinde bir karşılık bulmadı. Hakkında 5 kez müebbet hapis cezası verildi, Yargıtay’ın bu haksız kararı bozmasını bekliyoruz. 28 Ocak’ta telefon görüşmesi yapabildik. İsmail’in durumu her geçen gün ağırlaşıyor, hapishanede tedavisi yapılamıyor, beslenemiyor, bakılamıyor, oğlumuz göz göre göre ölüyor, geceleri gözümüze uyku girmiyor.”
Şahin, tüm ağır hasta tutsakların koşulsuz, şartsız serbest bırakılmasını istedi.

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, cezaevlerindeki hasta tutsakların sağlık durumuna ilişkin düzenlediği eylemlerinin 336. haftasında video mesaj yayımladı. Bu hafta Maraş Türkoğlu 1 Nolu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda bulunan Cemil İvrendi’nin durumuna dikkat çekildi.
Cemil İvrendi’nin (59) 1994’ten bu yana cezaevinde olduğu ve bu süre zarfında 17 farklı cezaevinde kaldığı bilgisini veren İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen, şunları anlattı:
“2002 yılında tesadüfen kalp yetmezliği hastalığı olduğu teşhis edildi. Aort kalp kapakçığı çürüyen İvrendi, açık kalp ameliyatı oldu. Yapay olan kalp kapakçığından ötürü ilaç kullanmak ve ayda bir tetkik yapılarak ilacın dozu belirlenmesi gerekir. 2007 yılında sağ kalçasının üst iç kısmında anal fistül denilen rahatsızlık nedeniyle meydana gelen yara patladı. 2008 tarihine kadar devam eden bu kanamalar nedeniyle ameliyat geçirdi.  Yaranın 2015 ve 2017 yılında fenalaşması sonucu yine ameliyat oldu ve 11 gün hastanede kaldı. 18 Mayıs 2018’de yaranın patlaması ile birlikte tekrar ameliyat edildiği halde yarası hala kapanmadı.”
Tutsak İvrendi’nin kalp, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve anal fistül olmak üzere 4 kronik hastalığı olduğu bilgisini veren Çevirmen, “Bunlardan en çok zorlayan anal fistül rahatsızlığıdır. Bu rahatsızlıktan kaynaklanan yarası hala açıktır ve çok ağrı-sızı yapmaktadır. Sürekli olarak hastane ortamında kan tahlili yapılması gerektiğinden sağlık kurumuna gitmesi gerekmekte ancak pandemi koşullarından kaynaklı olarak karantina odasında kalma nedeniyle hastaneye gidemediğini ve tedavilerinin sürekli olarak ertelendiği için sağlığının giderek kötüleştiğini aktardı” dedi.
Çevirmen, İvrendi’nin acil olarak tahliye edilmesini istedi.