Tutsakların sesi olalım

TUHAY-DER Van Şubesi, Van F Cezaevi’ndeki tutsakların açlık grevine dikkat çekti, taleplerin karşılanmaması halinde eylemin yayılacağını vurguladı, STK'lere çağrı yaptı.

Tutuklu Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER) Van Şubesi, Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde bulunan siyasi tutsakların 14 Eylül’de başlattığı ve bugün 8. gününe giren açlık grevine ilişkin açıklama yaptı.

TUHAY-DER Van Şubesi'nin binasında yapılan toplantıya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il ve ilçe yöneticileri ile tutsak yakınları katıldı.

'TALEPLER KARŞILANMAZSA EYLEMLER YAYILACAK'

Açıklamayı TUHAY-DER üyesi Avukat Sevda Aydın okudu. 10 günlük dönüşümlü açlık grevinin devam ettiğini söyleyen Aydın, 9 tutsağın açlık grevi eylemini sürdürdüğünü belirtti. Aydın, hak ihlalleri son bulana ve talepler karşılanana kadar grevlerin gruplar halinde devam edeceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

“OHAL döneminden sonra filli olarak devam etmekte olan ve siyasi iktidarın baskı mekanizmasını pekiştirmek, muhalif tüm sesleri sindirmek amacıyla gerçekleştirdiği uygulamalar en fazla hapishanelerde etkisini göstermektedir. Siyasi iktidar ekonomik, siyasal, toplumsal her olumsuz süreci kendi menfaatleri için lehine çevirmek istemekte ve bu uğurda hak hukuk tanımamaktadır. Bu politikaların neticesi toplumun içerisinde bulunduğu siyasal, hukuki ve ekonomik durumun birer yansıması olarak hapishanelerde hak ihlalleri her geçen gün artmaktadır. Covid-19 salgını süresince de hapishanelerde tutukluların sağlık ve yaşam hakkını koruyucu değil, tecrit edici uygulamalar artarak devam etmektedir."

Aydın, “Elbette ki baskının olduğu her yerde hak arayışının gelişeceği aşikardır. Bu nedenle hapishanelerde de çeşitli eylemsellikler gerçekleşmekte ve hak ihlallerine bağlı olarak eylemsellikler de şiddetini arttırmaktadır. En son bu durum açlık grevi aşamasına gelmiştir. Bu aşama hak ihlallerinin vahametini de gözler önüne sermektedir” diye konuştu. 

Aydın, sivil toplum kuruluşlarına da çağrıda bulunarak, "Tutsakların sesine ses verilmeli" dedi.

TUTSAKLARIN TALEPLERİ

Açıklamada, tutsakların talepleri de şöyle sıralandı:

“*Cezaevinde “tehlikeli” statüsü nedeniyle izole edilen tutukluların statülerinin kaldırılması, onlara uygulanan hak ihlali ve tecritte son verilmesi,

*Avlularının üzerindeki tel örgülerin kaldırılması veya tel örgü bulunmayan koğuşlara geçirilmek,

*Açık ve kapalı görüşlerde keyfi üst aramalarına son verilmesi,

*OHAL döneminde toplatılan radyoların geri verilmesi,

*Ağırlaştırılmış müebbet alan tutukluların havalandırma sürelerinin arttırılması(1 saat uygulanıyor)

*Siyasi tutukluların diğer suçlar ile aynı koridorlara koyulmasından vazgeçilip 2 bloğa toplanması,

*Oda değişimlerinin keyfi olarak engellenmesi tutumuna son verilmesi.

*Cezası 1 yıldan az kalan denetimli serbestlikten faydalanmak ve ilçe cezaevlerine nakil olmak isteyen mahpuslara tarafsızlık ve pişmanlık dilekçesi dayatılması uygulamasından vazgeçilmesi,

*Anadile dönük keyfi uygulamalardan kaynaklı Kürtçe kitapların verilmemesi uygulamasına son verilmesi.”