Uca: Savaşın sesini saraya tıkayacağız

1 Eylül Barış Günü dolayısıyla Kadıköy’de yapılan eylemde söz alan HDP Milletvekili Feleknas Uca, savaşın sesini saraya tıkayacaklarını vurgulayarak, “Özgürlük için atan bu kalbi hiç kimse durduramaz, yasaklayamaz. Bu ülkeye barış gelecek” dedi.

1 Eylül Barış Günü dolayısıyla Kadıköy’de bir araya gelen HDP, “Tecride karşı özgürlük, savaşa karşı barış” şiarıyla sürdürdüğü demokrasi mücadele programını gerçekleştirdiği kitlesel eylemle taçlandırdı. Süreyya Operası önüne akın eden yüzlerce kişi, “Savaşa hayır barış hemen şimdi” diye haykırdı. Polis ablukası altında gerçekleşen kitlesel eyleme, HDP milletvekilleri, HDP İstanbul İl Eşbaşkanları Erdal Avcı ve Elif Bulut, HDP Eşsözcüsü İdil Uğurlu’nun yanı sıra çok sayıda demokratik kitle örgütü ve siyasi parti temsilcisi katıldı.

Birçok dilde "Adalet olamadan barış olmaz" yazılı pankartın açıldığı eylemde, "Eşitlik için adil, demokratik, onurlu barış", "Barış, ekmek, güvence" dövizler taşındı. Sık sık, “HDP umuttur umut dimdik ayakta”, “Bijî biratiya gelan”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Halklar barış, saray savaş istiyor” sloganlarının atıldığı eylemde ilk konuşma HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Erdal Avcı tarafından yapıldı.

AVCI: HİÇBİR SAVAŞ SONSUZ DEĞİLDİR

Burada ilk olarak konuşan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Erdal Avcı, Türkiye'nin özlediği barışı haykırmak için bugün burada toplandıklarını hatırlattı. Savaşın yıkımdan başka bir şey getirmediğini vurgulayan Avcı, "Hiçbir savaş sonsuz değildir. Fakat hiçbir barış da durup dururken gelmez. Bunun bilincindeyiz" diye konuştu.

Sağlığın, eğitimin istenilen düzeyde olmamasının nedeninin savaşa ayrılan bütçe olduğunu vurgulayan Avcı, "Biz biliyoruz ki 'çözüm sürecinde' halklarımız barışın geleceğine umut büyüttüler" dedi.

Avcı'nın konuşması sırasında polis kitleye müdahale etmeye çalıştı. Bu uygulamaya halk "Faşizme karşı omuz omuza" sloganıyla tepki gösterirken, Avcı, polisi provokasyon yapmaması konusunda uyardı.

'MÜZAKERELERİ BAŞLATIN'

HDP tarafından açıklanan Barış Deklarasyonu'na işaret eden Avcı, hükumete şöyle seslendi: "Bu ülkenin bu savaşta daha fazla kan daha fazla acı, daha fazla ekonomik kayba tahammülü Müzakereleri başlatın, bu ülkeye büyük barışı getirin.”

UĞURLU: YEZİD ANLAYIŞINA KARŞI HÜSEYİN OLACAĞIZ

HDK Eşsözcüsü İdil Uğurlu da hak ihlallerinin gölgesinde Dünya Barış Günü'nün kutlandığını hatırlatarak sözlerine başladı. Bu topraklara barış, özgürlük, kardeşlik ve eşitliği getireceğini kaydeden Uğurlu, "Biz diyoruz ki siz halkların emekçilerin gençlerin kadınların mücadelesinden korkun” vurgusunda bulundu.

AKP/MHP blokunun Türkiye halklarına diktatörlükten başka bir şey veremediğini kaydeden Uğurlu, üniformalıların devletin "cezasızlık" politikasından güç aldığını hatırlatarak, "Ant olsun ki Yezid anlayışına karşı Hüseyini duruşumuzla mücadele edeceğiz" dedi.

 UCA: SAVAŞIN SESİNİ SARAY'A TİKAYACAĞIZ

HDP Milletvekili Feleknaz Uca ise Kürtçe yaptığı konuşmasında, iktidarın yürüttüğü savaş politikaları halka karşı olduğunu vurguladı. Son 40 yıldır her türlü katliam ve zulüm yaşatıldığını hatırlatan Uca, binlerce köyün yakıldığını, Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş gibi birçok siyasetçinin rehin alındığı kaydetti.

"Ne olursa olsun barış bu ülkeye gelecektir" diyen Uca, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın "Bir hafta içinde bu sorunu çözerim" sözlerine dikkat çekerek, "Bir gün bu ülkeye barış ve özgürlük gelecek. Bu da birlikte mücadele ile olur. Barış için sesimizi yükseleceğiz ve savaşın sesini Saray'a tıkayacağız" diye konuştu.

Baskı ve zulüm karşısında hiçbir zaman boyun eğmeyeceklerinin altını çizen Uca şöyle devam etti: “İrademizi asla teslim alamayacaklar. Bugün Dünya Barış Günü. Tüm dünya kalıcı bir barış için mücadele ederken bizim topraklarda bunu yasaklıyorlar. 82 milyon insanın yüreğinde barışı sağlamaya çalıştıkça her seferin de büyük zorluklar önümüze çıkardılar. Ama özgürlük için atan bu kalbi hiç kimse engelleyemez, yasaklayamaz. Bu ülkeye barış gelecek.”

Konuşmalar ardından polisin tüm engellemelerine rağmen halk Kadıköy İskelesi’ne doğru yürüdü.