ÝHD‘den 1 Mayıs’ta 'devlet kaynaklı provokasyon' uyarısı

ÝHD‘den 1 Mayıs’ta 'devlet kaynaklı provokasyon' uyarısı

Ýnsan Hakları Derneði (ÝHD), Ýstanbul Valisi'nin Taksim'deki 1 Mayıs kutlamalarına ilişkin açıklamalarını "devlet kaynaklı provokasyon niyeti" olarak deðerlendirerek, endişe duyduklarını belirtti.

ÝHD tarafından yapılan yazılı açıklamada, Ýstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun Taksim'deki anıta yönelik herhangi bir olumsuzlukta Taksim'i 1 Mayıs kutlamalarına kapatacaðı yönündeki açıklamasının endişe yarattıðı belirtildi.

Ýstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, "Taksim Meydanı'nda milletimizin üzüntüsüne sebebiyet verecek, milli hassasiyetlerimizi rencide edecek, Taksim'de anıt çevresinde ve anıtta birtakım olumsuz ve bizleri rahatsız edecek görüntüler verildiði takdirde, bundan sonra açık söylüyorum, Taksim'de kutlama konusunda yeni bir karar alabilirim" demişti.

ÝHD, Mutlu'nun söz konusu açıklamasını "Emekçilerin yıllardır vermiş olduðu mücadeleler sonucu 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlama hakkını devlete kabul ettirebilmiş olmasına yönelik bir tahammülsüzlüðün ifadeleri" olarak deðerlendirdi.

1977 ve 1996 1 Mayıs‘larını hatırlatan ÝHD, Mutlu'nun açıklamasında "devlet kaynaklı provokasyon niyeti" görüldüðünü ifade etti. Açıklamada, "Taksim alanı Türkiye'de 1 Mayıs'ın en anlamlı bir şekilde kutlanacaðı alandır. Bu alan emekçilerin yıllardır hayatları, saðlıkları pahasına kazandıðı bir yerdir. Bu alanın kullanım inisiyatifi, hakkı emekçilerin, halkın elinde olup ne bir valinin, ne bakanın ne de başka bir makamın bu konuda bir tasarruf hakkı bulunmamaktadır" denildi.

ÝHD, devletin provokasyonları olmadıðında ya da Sivas katliamında olduðu gibi yaratılan provokasyonlara devlet müdahalesiz kalmadıðında halkın gerçekleştirdiði kutlamalarda herhangi bir sorun çıkmadıðına dikkat çekti.

Taksim alanındaki anıtın emekçilerin bayrakları ve sloganları ile sarılmasının "milli hassasiyetlere, onura el uzatma olmadıðını" ifade eden ÝHD, şöyle dedi: "Bu uyumu yakalayamayan, anlamayan valinin ve onu bu açıklamaya iten zihniyetin insan hakları ve özgürlükler açısından bir tehlike olduðunu düşünüyor ve devlet olanaklarını elinde bulunduran ya da başka güçlerin provokasyonlardan uzak durmasını, istiyor, halkımızın da bu tehlikeli niyetlerin farkına vararak yaratılacak provokasyonlardan uzak durmasını önemle belirtiyoruz."

ANF NEWS AGENCY