Ünlü Meksikalı yazar Fuentes öldü

Ünlü Meksikalı yazar Fuentes öldü

Latin Amerika edebiyatının yaşayan önde gelen isimlerinden Carlos Fuentes 83 yaşında hayata veda etti.

Artemio Cruz’un Ölümü adlı yapıtı ve siyasal köşe yazıları ile tanınan Fuentes bu sabaha karşı Mexico City’de bir hastanede hayatını kaybetti.

1928 yılında Panama’da doðan Fuentes Batı dünyasında da Meksika Devrimi sırasında kaybedilen ABDli gazeteci Ambrose Bierce’nin yaşamını konu aldıðı “The Old Gringo-Yaşlı Amerikalı” adlı romanı ile tanınmıştı.

Latin Amerika’daki ABD politikalarına, göç ve “terörizmle savaş” konusundaki Washington çizgisine karşı duruşuyla tanınan Fuentes, Meksika hükümetini de sık sık eleştiriyordu.

Fuentes, çaðdaşları olan dünyaca ünlü Kolombiyalı Gabriel Garcia Marquez ve Perulu Mario Vargas Llosa ile birlikte Latin Amerika'nın diktatörlerce yöneltildiði bir dönemde Latin Amerikan kültürüne dünyanın her kesiminden ilgi ve okuyucu çekmeyi başaran bir isim olarak deðerlendiriliyordu.

Meksika Cumhurbaşkanı Felipe Calderon bir mesaj yayınlayarak “yazar ve evrensel Meksikalı” Fuentes’in ölümünden büyük üzüntü duyduðunu duyurdu.