Urfa 2 Nolu T Tipi Cezaevi’nde toplu işkence

Urfa 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde koğuşlara baskın yapan robokop giyimli 80 gardiyan, onlarca tutsağa toplu işkence yaparak, lağım akıntısı olan odalara koydu.

Urfa 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde 7 Ekim’de baskın robokop giyimli 80 gardiyan, tutsaklara toplu işkence yaptı.

Haftalık telefon görüşmesi yapan tutsaklar, yakınlarına yaşadıkları durumu anlattı. Cezaevine atanan yeni infaz müdürünün talimatı doğrultusunda gardiyanların işkencesine maruz kaldıklarını dile getiren tutsaklar, vücutlarında kırıklar ve yaralanmalar olduğunu kaydetti. Koğuşları zorla değiştirilen tutukluların revire gitme talepleri karşılanmadı ve darp raporu alma talepleri ise reddedildi. 

80 TUTSAĞA İŞKENCE YAPILDI

Ailelerin başvurusu üzerine Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Urfa Şubesi, işkence gören tutsaklarla görüşmek için cezaevine bir heyet gönderdi.

İşkence gören 23 tutsakla görüşen avukatlar, gardiyanın 3 müdürle birlikte koğuşları bastığını kaydetti.  Tutsakların kendilerine her hangi bir resmi evrak sunulmaksızın yerlerinin değiştirilmek istendiğini ifade ettiğini belirten avukatlar, “80 tutuklu ve hükümlü işkenceye maruz kaldı. Yaralılar var, yönetim doktorun darp rapor vermesine izin vermiyor” bilgisini paylaştı. 

YEMEK BOYKOTU BAŞLATILDI

Zorla koğuşları değiştirilen tutuklular, arkadaşlarından haber alamadıkları için yemek boykotu başlattığının bilgisini veren avukatlar, tutukluların baskı ve işkencenin devamı halinde açlık grevine gitmeyi düşündüğünü söyledi. 

Cezaevinde tutsakları ziyaret eden ÖHD Urfa Şubesi ve İnsan Hakları Derneği (İHD), önümüzdeki günlerde konuya dair rapor paylaşacaklarını ifade etti. 

80 GARDİYAN SALDIRDI

Ailesini arayan Mehmet Binici, koğuşta alınırken darp edilip, yerlerde sürüklendiklerini ve götürüldükleri odanın penceresinin olmadığını, odalarda battaniye bulunmadığını, su olmadığını ve lağım içe doğru aktığını ifade etti. 

Tutsak İbrahim Ethem Göktürk de ailesine şu bilgileri aktardı: “Odalar değişecek denildi. Gerekçesini resmi olarak istedik. Bunun üzerine yaşanan tartışma sonrası 80 kadar gardiyan B. isimli müdür eşliğinde arkadaşlarımıza saldırdı. Bir arkadaşımızın başı kırıldı, diğer arkadaşımız bacak ve kollarında yaralandı. Kırıklar olabilir ama revire götürmediler. 12 arkadaşı C3 koğuşuna götürdüler.  Sağlık durumları iyi değil ve revir talepleri kabul edilmiyor. Kafasından yaralanan bir arkadaşımızın revir ve darp raporu alma isteği reddedildi. Diğer 60 arkadaşlarının nereye götürüldüğü ve durumlarının ne olduğu hakkında bilgimiz yok.”