Van'a geri çekilmeyi izleyecek komisyon çalışmalarına başladı
Van'a geri çekilmeyi izleyecek komisyon çalışmalarına başladı
Van'a geri çekilmeyi izleyecek komisyon çalışmalarına başladı
Van'da (Wan) aralarında KESK ve İHD’nin de bulunduğu 15 sivil toplum örgütü HPG gerillalarının çekilme sürecini izlemek üzere bir komisyon kurarak çalışmalarına başladı.
Van'da 15 sivil toplum örgütü tarafından 8 Mayıs'ta resmen başlayan geri çekilme sürecini izlemek üzere kurulan komisyon kamuoyuna açıklandı. İHD, Mazlum-Der, KESK, TTB, TMMOB, TUYAD-DER, Göç-Der, Barış Meclisi, Halkların Demokratik Kongresi (HDK), DİSK, Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEYA-DER) , Barış Anneleri İnisiyatifi, İnsan-Der, Kurdi-Der ve VADAY-DER çekilme sürecini izleyecek bir komisyonda yer alıyor.
Sivil toplum örgütlerinin temsilcileri İHD Van şubesinde basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan İHD Van Şube Başkanı Ömer Işık, gerillanın 8 Mayıs'ta başlayan kademeli olarak Türkiye sınırlarının dışına çıkmaya başladığını belirterek, Kürt meselesinin barışçıl çözümüne ilişkin yaşanan bu gelişmeleri büyük bir ilgi ve memnuniyetle izlediklerini söyledi.
"ÇEKİLME SÜRECİNİ İZLEYECEĞİZ"
Işık, 30 yıllık çatışma ortamının son bulması ve Kürt sorunun demokratik ve barışçıl yöntemle çözümü açısından başlatılan bu tarihi sürecin oldukça hassas bir süreç olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Başlatılan diyalog ve çekilme süreci, sonunun barışçıl çözümü açısından bütün taraflara büyük sorumluluklar yüklemektedir. Geçmişte özellikle 1999 yılında benzer bir süreçte yaşanan gelişmeler bu sürece ilişkin kaygımızı ve hassasiyetimiz güçlendirmektedir. Bu sebeple çekilme sürecinde benzer bir tablonun oluşmamsı için çekilme sürecine dikkat çekmek ve süreci takip etme ihtiyacını tarihi ve toplumsal bir sorumluluk olduğunu düşünmekteyiz. Bu sürecin selametle ve tek bir insanımızın yaşamına mal olmadan tamamlanması için başta devlet yetkilileri ve kamu görevlileri olmak üzere ilgili herkesi iyi niyet ve sorumluk içinde hareket etme davet ediyoruz. Sivil toplum örgütleri bünyesinde çekilme sürecini izleme ve bu sürecin selameti açısından bir komisyon kurduk."
"MÜZAKEREYE ZARAR VEREN TARAFA YÖNELİK ELEŞTİRİLERİMİZİ ORTAYA KOYACAĞIZ"
Sivil toplum örgütleri olarak, gerillaların geri çekilme sürecini takip ederken, olası silahlı çatışmaların etkili bir şekilde izlenerek müzakereye zarar veren tarafa yönelik eleştirilerini ortaya koyacaklarını kaydeden Işık, "Geçici ve gönüllü köy koruculuğu hareketleri izlenerek provakatif bir giriş içerisine girmeleri engellenmeye çalışılacaktır. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne silahlı çatışma dönemi için getirilmiş bulunan özel hareket timleri, geçici komando tabur ve tugayları gibi askeri hareketliliğin durumu izlenecektir. Mayınlı sahaların etkili bir şekilde tespiti ve izlenmesi sağlanacak. 1990'lı yıllarda devlet tarafından boşaltılmış köy ve mezraların arazilerinin başkaları tarafından gasp edilmemesi için bu yerleşim yerleri izlenecek ve gerekli girişimlerde bulunulacaktır. Kimlik kontrol noktalarında bulunan karakolların izlenmesi, halen inşaatı devam eden ve yeni bitirilen karakolların faaliyetlerinin izlenmesi gibi konularda çalışmalar yapılacaktır." diye konuştu.