Van'da 15. gün: Asla geri adım yok!

Van'da kayyum işgali protestoları 15. gününde. Eylemde konuşan HDP Milletvekili Muazzez Orhan, asla geri adım atmayacaklarını söyledi.

Kayyum işgaline dönük protestolar Van’da 15’inci gününde de sürdü. Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Muazzez Orhan, Murat Sarısaç, Şevin Coşkun, Habip Eksik ile belediye eşbaşkanları ve haşkın katıldığı eylem, HDP İpekyolu İlçe Örgütü binası önünde gerçekleşti. Burada konuşan HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, eşbaşkanlığın mor çizgileri olduğunu söyledi.

‘ÜLKEYİ KARANLIK BİR UÇURUMA SÜRÜKLÜYORLAR'

Orhan, neredeyse 5-10 yılda bir darbelerle yönetilen bir ülkede olduklarını söyledi. 19 Ağustos tarihinde sivil darbe ile karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Orhan, “31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra halk, iradesini tecelli etmiş, yerel yönetimlerde belediye eşbaşkanlarını seçmiştir. Ancak halk iradesini meşru görmeyen, kabul etmeyen tekçi ve vesayetçi iktidarın siyasi darbesi halk iradesini gasp etmiştir. Bu ülkede halk iradesini tanımayan, siyasi darbelerle ülkeyi yönetmeye çalışan, savaş politikalarıyla zor, baskı ve şiddetle halkı, demokratik kesimleri baskı altına almakla bu ülkeyi karanlık dipsiz bir uçurumun ucuna taşıyorsunuz” diye konuştu.

Kürt halkının inkârı ve imhası üzerine yürütülen politikalarla ülkenin yönetilemeyeceğini söyleyen Orhan, tarih boyunca da buna tanıklık ettiklerini söyledi. Toplumsal barışın olmadığı, Kürt halkının iradesinin tanınmadığı, Kürt meselesinin çözüme kavuşturulmadığı bir Türkiye’nin geleceğinin olmayacağını ifade eden Orhan, “Halkların birlikteliği, demokrasi, barışın tesisi için bu ülkenin ana sorunu olan Kürt meselesinin barışçıl ve demokratik bir çözüme kavuşturulması, birlikteliğin, onurlu ve özgür bir yaşamın önünün açılması gerekiyor. Kayyumlar talandır, hırsızlıktır, yolsuzluktur. Sayıştay raporlarıyla bunlar kamuoyuna duyurulmuştur. Ancak AKP iktidarı ve kayyum zihniyeti hala bu talanı, bu yolsuzluğu, bu hırsızlığı savunarak diğer tüm muhalif kesimleri baskı altına almaya, halk iradesini yok saymaya devam etmektedir. Bunun yok sayılması bu ülkeye huzurun, barışın gelmemesi, bu ülkenin geleceğinin karanlığa sürüklenmesi demektir” şeklinde konuştu.

'ASLA GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ'

Orhan, şöyle devam etti:

“AKP ve kayyum zihniyeti uzun süreli kalamaz. Biz itirazımızı yükseltmeye devam edeceğiz. Siyasi olmayan gerekçelerle, hiçbir dayanağı olmayan yalan dolan gerekçelerle belediye başkanlarımız görevden alınmıştır. Bu uygulamaları kabul etmiyoruz. Eşbaşkanlık bizim mor çizgimizdir. Eşbaşkanlıktan asla geri adım atmaz, taviz vermeyiz. Eşbaşkanlık toplumun yarısı olan kadınların eşit temsiliyette, hem siyasi kademelerde hem yaşamın her alanında kendilerini yönetmesi, kendi taleplerini iletmesi, kendi yaşamı ile ilgili kararları vermesi demektir. Bu Kürt kadın hareketinin dünya kadın hareketlerine bir armağanıdır. Bu bir suç gerekçesi sayılamaz. Bu gerekçe gayrimeşrudur ve eşbaşkanlıktan asla geri adım atmayacağız. Halk iradesi tecelli edinceye kadar da mücadelemize devam edeceğiz. Tüm halkımızı iradesine sahip çıkmaya, tekçi vesayetçi kayyum zihniyetine karşı itirazı yükseltmeye davet ediyorum."

Eyem, ezgiler ve sloganların ardından oturma eylemi ile sonlandırıldı.