Van'da Demokrasi Nöbeti

Kayyum gasbına karşı Van'da HDP'nin başlattığı Demokrasi Nöbeti 17’nci gününe girdi.

Van, Mardin ve Amed büyükşehir belediyelerine dönük gasba karşı HDP İpekyolu İlçe binası önünde yapılan Demokrasi Nöbeti 17’nci gününde de devam etti. Demokrasi Nöbeti, 26 yıl önce 4 Eylül 1993 tarihinde katledilen Demokrasi Partisi (DEP) Milletvekili Mehmet Sincar’ın anmasıyla başladı.

'KARANLIĞA KARŞI MÜCADELE...'

Basın açıklamasını okuyan Muş Milletvekili Şevin Coşkun, kayyum uygulamalarının kültürel, ekonomik ve siyasal kırıma dönüştüğünü ifade etti.

Coşkun, “AKP-MHP iktidarı son yıllarda otoriterliği büyütürken iki temel ideolojik aygıt daha devreye koymuştur. Birincisi tecrit politikası, ikincisi ise kayyumlardır. Partimiz, AKP-MHP iktidarının bütün demokratik kurumları hedef alan bu politikalarının önündeki en büyük engeldir" dedi.

MECLİS ÜYELİKLERİNİN GASBINA TEPKİ

Yerleri gasp edilen HDP Edremit Belediye meclisi üyeleri Medeni Özer, Atiye Şen, Savaş Encü ve Sevinç Şeker’in görevinden meşru olmayan bir şekilde uzaklaştırıldığını söyleyen Coşkun, şöyle konuştu: “Edremit halkının iradesi ile seçilmiş olan belediye meclis üyelerimizin yerine memurların atanmış olması anayasaya açıkça aykırı, ancak faşist ülkelerde görülebilecek bir uygulamadır. Bugüne kadar atanmış bakan ve valilerin halkın iradesini yok sayan kararlarını nasıl tanımadıysak ve demokrasi mücadelemizi yükselttiysek Van Valiliğinin bu kararını da tanımıyoruz."

Basın açıklamasının ardından 2 saat boyunca oturma eylemi yapan kitle, ardından bugünkü eylemlerini sonlandırdı.