Van’da kaymakamdan muhtarlara ‘çevre yolu’ tehdidi

Van'da halkın arazilerini gasp eden Edremit İlçe Kaymakamı Muhammet Fuat Türkman, buna itiraz eden muhtarları, "Bir daha hiçbir yerde bu konuyu açmayacaksınız, yoksa sizi görevden alırız" diyerek tehdit etti.

Van’da 2009 yılında projelendirilen ve bir süre sonra çalışmalarına başlanılan 41 kilometrelik çevre yolu aradan geçen 12 yıla rağmen bitirilemedi. Çalışmalar kapsamında çevredeki arazileri birbirine ortak eden ve maliyeye devreden Çevre Şehircilik Bakanlığı, gelen itirazları ise "Kanuna uygundur" diyerek reddetti. Çevre yoluna tekabül eden arazilere kamulaştırma uygulamayan bakanlık bunun yerine 3194 Sayılı İmar Kanunu'nun 18. maddesini uygulayarak arsa sahiplerinin arazilerini hisselendirmeyi tercih ediyor. Birçok arazi, sahiplerinin rızası dışında maliyeye devredilirken şu ana kadar bine yakın aile mağdur edildi.

2 hafta önce Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, Edremit ilçesinde muhtarlarla bir araya geldi. Muhtarlar çevre yolunda halkın arazilerinin hisselendirilmesine ilişkin şikayetleri Orhan’a iletti. AKP’li Orhan da yapılan uygulamanın kanuna uygun olduğunu ve çevre yolu yapımı için bazı 'fedakarlıkların' yapılması gerektiğini söyledi. Bunun üzerine muhtarlar yapılanın haksızlık olduğunu, yurttaşlardan fedakarlık beklenmesinin doğru olmadığını dile getirerek Orhan’dan söz konusu uygulamadan vazgeçilmesini talep etti. Orhan'ın Çevre yolunun her şeyden daha önemli olduğunu ve bedeli ne olursa olsun hayata geçirileceğini söylemesi üzerine birçok muhtar toplantıyı terk etti.

MUHTARLAR: KONUYU DİLE GETİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Gergin geçen bu toplantının ardından Edremit İlçe Kaymakamı Muhammet Fuat Türkman, AKP’li Gülşen Orhan ile tartışan muhtarları makamına çağırarak, "Bir daha bu çevre yoluna ilişkin mağduriyetleri hiçbir yerde dile getirmeyeceksiniz. Bu konuyu kapatacaksınız. Gülşen Orhan'ın yanında bunları söylediniz, bu seferlik görmemezlikten geliyorum. Eğer bir daha bu konuyu gündeme getirirseniz hepinizi görevden alırım” diyerek tehdit etti.

Güvenlik gerekçesi ile ismini vermek istemeyen bir muhtar yaşadıklarına ilişkin şunları belirtti: "Biz halkın temsilcileriyiz. Çevre yolunda insanlarımız mağdur ediliyor biz de bunu uygun bir biçimde her platformda dile getirmeye çalışıyoruz. Cumhurbaşkanı Danışmanı Gülşen Orhan’a da bunu söyledik ama Kaymakam ‘bir daha bu konuyu konuşmayacaksınız, yoksa sizi görevden alırız’ diyerek tehdit etti. Ama ortada çok büyük bir mağduriyet var ve biz bunu dile getirmeye devam edeceğiz."