Van’da koronavirüs paniği: Vakalar gizleniyor mu?

Van’da şu ana kadar dört kişi korona virüsü şüphesiyle gözetim altına alınırken, yetkililerin net bir açıklama yapmaması tedirginliği arttırdı.

Çin’de Aralık ayında başlayan ve onlarca ülkeye yayılan koronavirüs Covid-19 salgını Doğu Kürdistan’a sınır kapısı olan Van’da büyük tedirginliğe neden oldu.

Van’da maske satışlarında patlama olurken, Kapıköy sınır kapısında ticarete son verilmesine rağmen, giriş çıkışlar termal makine ile yapılıyor.

Van’da meydana gelen panik üzerine Van Valiliği, gazetecileri hedef göstererek, “Paniğe neden olan iki-üç kişi var” dedi.

Van’da şu ana kadar dört kişi hastanede tedavi altına alındı. Bunlardan 3’ü yoğun bakımda, biri ise normal serviste gözetim altında tutuluyor. Bu kişiler İran üzerinden Van’a geçiş yapan kişilerden oluşuyor. Yoğun bakımda olanlardan ikisinin kardeş olduğu belirtiliyor.

SES ŞUBE BAŞKANI ÖREN: HİJYEN KURALLARI HAYATA GEÇİRİLMELİ

Konuya ilişkin bilgi veren Van SES Şube Başkanı Sezer Ören, bölge hastanesi acil servis girişinin başka bir yere taşınması gerektiğini söyledi.

Şüpheli hastaların normal hastalarla aynı giriş kapısını kullanmasının ciddi risk taşıdığını belirten Ören, sınır kapısının kapatılmasının ise çözüm olmadığını belirtti.

Ören, “İran’dan sürekli düzensiz kaçak yollarla geçişler var ve virüs öyle de gelebilir. İran ve İstanbul arası 12 uçak seferi var. Hastalığın kaynağı Çin. Çin ile tüm ticari ilişkilerimiz devam ediyor. Bütün bunlar var iken sadece sınır kapısının kapatılması çözüm değil. Hijyen kurallarının sağlanması, risk gruplarının belirlenmesi, ondan sonra da sağlık ekiplerine korucu ekipman sağlanması gerekmektedir” dedi.

‘GERÇEKLERİ KAMUOYUNDAN GİZLEMEK DOĞRU DEĞİL’

Ören konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Salgın hastalıklarda öneriler hepsi topludur. Toplu alanları korumak, korunmak, 65 yaş üstü ve çocuklara ilişkin çalışma yürütülmesi lazım. Yetkililerden doğru düzgün bir bilgilendirme lazım. Yetkililer net açıklama yapmalı, vardır ya da yoktur açıklamaları toplumu rahatlatmak yerine spekülasyona neden oluyor. Maske fiyatlarında patlama var, bu maskelerin koruyuculuğu yok. Biz dilimiz döndüğünce anlatıyoruz. Bilanço açıklanmalı ve geniş bir bilgilendirme mutlaka yapılmadır. Biz daha İran’dan ilk çıktığı günden bu yana uyarıyoruz. Biz belli kesimlere ulaşamıyoruz. Basının bilgilendirilmesi lazım. Sağlık İl Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı açıklama yaptığında sağlık olacaktır.”