Van’da sonu gelmeyen OHAL 5’inci yılında: Ne amaçlanıyor?

AKP-MHP rejiminin Kuzey Kürdistan’ın bir çok bölgesinde olduğu gibi Van’da da hayata geçirdiği olağanüstü hal (OHAL) uygulaması, 5’inci yılına girdi.

Türk devleti içerisindeki iktidar savaşının bir sonucu olarak değerlendirilen 15 Temmuz “darbe” girişimi ardından devreye konulan yeni OHAL rejimi, Kürt kentlerinde yıllardır keyfi ve sistematik bir şekilde uzatılıyor.

OHAL rejimi ile birlikte Kanun Hükmünde Kararname (KHK) yoluyla 120 bini aşkın kişi işten atılırken, HDP’nin kazandığı belediyelerin neredeyse tümü gasp edilerek, eşbaşkanların yerine kayyum atandı.

OHAL sürecinde binlerce Kürt sivil katledildi, onbinlercesi gözaltına alındı ya da tutuklandı. Gözaltı ve tutuklamalar günlük hale geldi. Hemen her gün yeni bir siyasi operasyon gerçekleşiyor.

AKP-MHP rejimi her ne kadar OHAL’i 1 Haziran 2018 tarihi itibariyle kaldırdığını öne sürse de, Van’daki OHAL son beş yıldır kesintisiz bir şekilde uygulanmaya devam ediyor. Yasaklar otomatizm kazandı.

1460 GÜNDÜR AÇIKLAMA YAPILMASI BİLE YASAK

İktidar, Valilik aracılığı ile yasakları sistematik olarak uzatıyor. Son gerekçe koronavirüs salgını oldu. Ancak kentte 1460 gündür basın açıklaması yapılması bile yasak.

Ayrıca konser, festival, imza günü, stand açma gibi sanatsal faaliyetler dahi tamamen Valiliğin iznine bağlı. “İznin” pratik bir karşılığı yok. Varlığı kağıt üzerinde. Zira yapılan tüm izin başvuruları da reddedildi. Bu “izin” sadece AKP’lilere rezerve edilmiş durumda.

Van Valiliği, AKP’nin üye kampanyası için stant açmasına izin verirken, HDP İpekyolu İlçe Örgütünün bu yönlü talebi reddedilmişti.

SADECE AKP’NİN OLACAĞI BİR VAN YARATILMAK İSTENİYOR

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, Van’da uygulanan eylem ve etkinlik yasağı ile AKP’ye alan açılmasının hedeflendiği belirtiyor.

Sokaklarda, mahallelerde ve her yerde sadece AKP’nin olacağı bir Van yaratılmak istendiğine söyleyen Orhan, “ Van’da yaklaşık 1500 gündür 15 Temmuz’un yasakları hala sürüyor. Sadece Valilik yapıyor adı altında AKP’ye alana açılıyor” dedi.

Orhan şunları ekledi: “AKP’nin gençlik kolları stantlarını kurup üyelik çalışmasına izin veriliyor ama bizim bir basın açıklamamıza dahi izin verilmiyor. İpekyolu ilçemizin de başvurusu var ve uygun bulunmamıştır. Bu bir çifte standarttır. Valiler devletin mülki amiri değil AKP’nin Yerel Yönetim Sorumlusu gibi çalışıyor. Bu 15 Temmuz etkinliği de bunun içindir. Zaten 15 Temmuz Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ‘Allah’ın lütfu’ olarak değerlendirmişti."

15 TEMMUZ BİR İKTİDAR VE RANT KAVGASI

Orhan sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün de bunun siyasi rantını yemeye devam ediyorlar. 15 Temmuz gecesi bir iktidar, koltuk, rant kavgasıdır. 15 Temmuz’u fırsata çevirdiler ve istedikleri rejimi oluşturdular. Son olarak ilçe örgütümüze gelen cevap bunu net bir biçimde gösteriyor. Bunun başka bir adı yok. Hiçbir şekilde hiçbir baskı AKP’yi kurtaramayacak. AKP’nin son çırpınışlarını izliyoruz. AKP ne yaparsa yapsın Van halkını kararını çoktan vermiş durumda. Yaptıkları planlar bugüne kadar tutmadığı gibi bundan sonra da başarılı olmayacak ve Van halkı sandıkta yine partisine sahip çıkacaktır. Toplum gerçeği görüyor ve sandıkta gereken cevabı verecektir.”