Van'da tutsakların açlık grevi selamlandı
Van’ta DBP İl Hukuk Komisyon, basın toplantısı düzenleyerek Van F Tipi Cezaevinde başlayan açlık grevini selamladı.
Van’ta DBP İl Hukuk Komisyon, basın toplantısı düzenleyerek Van F Tipi Cezaevinde başlayan açlık grevini selamladı.
Cezaevlerinde başlayan süresiz-dönüşümsüz açlık grevlerine ilişkin DBP'nin Van il binasında düzenlenen basın toplantısına DBP Van İl Eş Başkanı Ahmet Aygün, Van TUYAD-DER yöneticileri, Tutuklu Aileleri, Barış Anneleri, TJA aktivistleri, HDP il ve ilçe örgütleri ile halk katıldı.
Aygün, şunları ifade etti:
"Cezaevlerinde ölümler, sevk, sürgün, işkence, kötü muamele, tecrit, taciz, çıplak aramalar, ailelerle görüşlerin engellenmesi gibi çok sayıda hak ihlali artarak devam ediyor.
Bugün siyasi tutsaklardan intikam alırcasına ciddi hak ihlalleri devreye sokulmuştur. Bu durum tutsaklar açısından sistematik bir işkence halini almıştır. Bu ırkçı ve düşman hukuk uygulaması hemen hemen tüm Türkiye ve Kürdistan cezaevlerinde yaşanıyor. Amaç, her zaman olduğu gibi siyasi tutsakların iradelerini kırmak ve onları teslim almaktır. Ancak tarih göstermiştir ki cezaevlerinin görkemli ve onurlu bir direniş tarihi vardır.”
Aygün, "Van T Tipi Cezaevi'nde bulunan siyasi tutsaklar başta Sayın Öcalan üzerinde uygulanan tecrit koşullarının kaldırılması ve Van T ve F tipi cezaevlerinde uygulanan hak ihlallerinin kaldırılması için 8 Mart günü itibarıyla süresiz-dönüşümsüz açlık grevine girdiklerini aileleri üzeriden bizlere iletmişlerdir” dedi.
Aygün, cezaevlerinde spor ve sohbetlerin yasaklandığını, genç tutsaklarla diğer kişilerin aynı anda ortak alana çıkmasının engellendiğini, her hareketlerinden dolayı disiplin soruşturmaları açıldığını, kitap alışverişinin yasaklandığını, kantin alışverişlerinin kısıtlandığını, mektup ve kolilerin verilmediğini, kelepçeli muayenelerin sürdüğünü, hastalara zamanında müdahale edilmediğini, dışarıdan gönderilen kitapların TEM tarafından incelendiğini, Kürtçe kitapların mahkumlara verilmediğini, ayakta sayımların yaptırıldığını, avukat görüşmelerinde gardiyanların odalarda durduğunu ve kadın tutsaklara fiziksel, psikolojik uygulamaların devreye konulduğunu söyledi.
‘ÖZGÜRLÜK TUTSAKLARININ EYLEMLERİNİ SELAMLIYORUZ’
“Sonuç olarak; hükümet cezaevlerinde yuvalanan Esat Oktay Yıldıran zihniyetli kontra yapılanmaları bir an evvel dağıtmalıdır” diye konuşan Aygün, "Bu hukuksuzluğun son bulması için tüm insan hakları kurumlarını, demokratik kitle örgütlerini cezavlerinde ölümlerin yaşanmaması için duyarlılığa davet ediyoruz. Bu temelde tüm özgürlük tutsaklarının eylemlerini selamlıyor, yanlarında olduğumuzu belirtmek isteriz" şeklinde konuştu.
'AİLELERİNE TESLİM EDİLMEYEN CENAZELER VAR'
Aygün konuşmasını şöyle tamamladı:
"Ayrıca, bu ihlaller sadece zindanlarla sınırlı değildir… Geçtiğimiz günlerde Bitlis kırsalında katl edilen 10 HPG'linin cenazelerinin Van Yüzüncü Yıl Hastanesi morgunda tutulması ve aileleri tarafından alınması gerekirken aldığımız bilgilere göre cenazeler soğuk ortamda tutulmamaktadır. Eğer bu duyumlar doğruysa; bunun insani, ahlaki ve vicdani hiçbir yanının olmadığını söylüyor ve hastane yönetimini bu ahlaksız uygulamaya alet olmamaya çağırıyoruz."