Varto’da Kürt çocuklarına ‘Ya Türkçe konuş ya da sus’ dayatması

Varto’da Kürt çocuklarına ‘Ya Türkçe konuş ya da sus’ dayatması

Varto Cumhuriyet İlköğretim Okulunda görev yapan Türkçe öğretmeni Hatice K.'ın 'Proje ve Performans Ödevi' kapsamında Kürt çocuklara yaptırdığı ödevlerde “Ya Türkçe konuş ya da sus” dayatmasında bulunarak söz konusu yazıyı sınıf panosuna astığı ortaya çıktı.

Dicle Haber Ajansı (DİHA) Murat Aydın imzalı haberde, AKP hükümetinin inkar ve asimilasyon politikalarından vazgeçtiklerini söylemesine rağmen Muş'un Varto ilçesinde bulunan bir okulda yaşananların, tekleştirici resmi ideolojinin varlığını hangi boyutta sürdürdüğünü gösterdiği belirtildi.

Haberde Varto Cumhuriyet İlköğretim Okulu Türkçe Öğretmeni Hatice K’nin Proje ve Performans Ödevi olarak çocuklara yaptırdığı ve 6/B sınıfının panosuna astığı yazılara dikkat çekilerek şöyle dendi: “Hatice K.'ın öğrencilere verdiği ödevler arasında "Ya Türkçe konuş ya da sus", "Türkçe'niz parmak izinizdir", "Benimle Türkche konuşma! Türkçe konuş", “Dilini çocuğun gibi koru!”, “Her şey dil bedeniyle biter”, “Dil katili olma”, “ Dilinle yaşa benliğini koru!”, “ Türkçemizi koru ona sahip çık”, “Dilini sev ki vatanını sevesin” ve “Dilinize saygınız bilginizin göstergesi” yazılarının olduğu görüldü.”

Olayı şiddetle kınadıklarını belirten Eğitim Sen Varto Temsilcisi Mahmut Kılıç, “Hem kişi olarak hem de Eğitim Sen Temsilcisi olarak bu konuyu şiddetle kınıyorum. Bu konunun bize aksettirilmesi farklı biçimde olmuştu. Bizi en çok üzen taraf böylesi bir süreçte bir öğretmenin böylesine ırkçı söylemlerle öğrenciye yaklaşması, faşist düşüncelerini insanlara empoze etmesidir. Kabul edeceğimiz bir olay değildir. 1937-38’lerde 'Vatandaş Türkçe konuş çok konuş' söylemleri vardı. Şuanda 2013 yılında hala bir öğretmenin, bir eğitimcinin bu şekilde çocuklara proje ödevi olarak vermesi bizi gerçekten düşündürdüğü gibi çok da yaralıyor. Bu söylemleri şiddetle kınıyoruz, Eğitim-Sen olarak gerekli girişimlerde bulunacağız. Bu tür öğretmenlerin, eğitimcilerin eğitim camiası içinde yer alması gerçekten üzücüdür. İnsanları böylesine rencide eden, asimile etmek istemeleri bizleri derinden üzmüştür, insan olarak utandık, onur kırıcıdır. Bunlar asla kabul edeceğimiz şey değil. Biz Eğitim Sen olarak anadilde eğitimi savunuyoruz, bu durumu kabul edemeyiz” dedi.  

DİHA’nın telefonla görüştüğü Varto İlçe Milli Eğitim Müdürü Basrı Avcı, ajansı doğrulayarak, “Arkadaşlarımızın okulda yaptığı inceleme sonucu söz konusu olan performans ödevleri hemen panodan indirilerek, imha edilmiştir. Milli Eğitim Müdürlüğü olarak hemen şahıs hakkında soruşturma açıyoruz” dedi. 

Varto Cumhuriyet Ortaokulu Türkçe Öğretmeni Hatice K., DİHA’nın görüşme taleplerini reddederken, okul yönetiminden ismini vermek istemeyen bir yönetici, olaya müdahalede bulunduklarını, soruşturma açılması için resmi yazı ile bir hafta önce İlçe Milli eğitim Müdürlüğü’ne taraflarınca bildirildiğini belirtti.

Olaya tepki gösteren BDP Varto İlçe Başkanı Giyasettin Altın, “Türkiye’de demokratikleşme süreci yaşanırken, 80 yıllık asimilasyon süreci, ırkçılık mahkum edilirken, okullarda böylesine tek tip, tek dil mantığı ile şekillendirilmesi utanç verici bir durumdur” dedi. Olayın, Türkiye’de ırkçı zihniyetin, tek tip zihniyetinin hala aşılmadığını gösterdiğini söyleyen Altın, “Halen 40 milyonluk bir halkın dilinin dikkate alınmadığı ve o dile karşı bir öfkenin, nefretin olduğunu göstermektedir. Bizler bu ırkçı zihniyeti çocuklarımıza dayatanlara asla izin vermeyeceğiz. Bizim çocuklarımız oraya bilgi öğrenmek için gidiyor. Asimile olmak için gitmiyor, kendi dilini inkar etmesi için gitmiyor. Çok açık bir şekilde görülüyor, bizim çocuklarımız burada bir asimilasyon politikasına tabi tutuluyor. Biz Varto halkı olarak bunu kabul etmeyeceğiz" diye belirtti.