Vergi cenneti Türkiye: Koruyucusu yine Almanya

Avrupa ülkelerinin uluslararası vergi bilgileri paylaşım kurallarını ihlal eden Türkiye’yi bu yıl da ‘vergi cenneti’ listesine almayacağı iddia edilirken, bunda her zamanki gibi yine Almanya’nın başrolde olduğu bildiriliyor.

Avrupa Birliği’nin (AB) yıllardır talep etmesine ve Türkiye’nin de kabul etmesine rağmen bireylerin gelir ve vergi bilgileri Ankara tarafından paylaşılmıyor.

Uluslararası kara para aklama ve vergi kaçakçılığıyla mücadele kurallarına rağmen Türkiye’nin özellikle AB ülkelerinden beyan etmedikleri gelirlerini kaçıran bireylere dair banka ve vergi bilgilerini paylaşmaması, ‘vergi cenneti’ konumuna düşmesini beraberinde getiriyor.

Ancak AB’nin tüm karşı yönlü beyanlarına rağmen bu yıl da Türkiye’yi ‘vergi cenneti’ olarak tanımlamayacağı iddia ediliyor. Avrupa medyasının AB kaynaklarına dayandırdığı iddiaya göre, Salı günü yapılacak AB Maliye Bakanları (Ecofin) toplantısından bu yönlü bir karar çıkacak.

İddiaya göre, bu karar için ‘erteleme’ ifadesi kullanılıyor. Yani Türkiye’nin bilgileri paylaşmaya başlayıp başlamayacağına göre karar Ekim ayında alınacak. AB’nin vergi kaçakçılığına dair ‘kara listesi’ her yıl Şubat ve Ekim aylarında alınıyor. AB, geçtiğimiz yıl da Türkiye’nin vergi ve bankacılık bilgilerinin paylaşımı için 2020 sonuna kadar süre tanımış ancak AKP-MHP hükümeti buna yanaşmamıştı.

FRANSA ISRARLI, ALMANYA YİNE KORUMA DERDİNDE

Farklı kaynaklara göre Türkiye’ye bilgileri paylaşması için ‘son kez’ ve kesin olarak bir süre sunulmasını savunan ülkeler var. Bunlar arasında Fransa, Yunanistan, Avusturya, Kıbrıs ve Danimarka bulunuyor.

Türkiye’ye karşı her zaman olduğu gibi koruma rolünü ise yine Almanya üstleniyor. Ankara’nın ‘kara listeye’ alınmasına kesin olarak karşı çıkan Almanya, ‘daha az sert bir dil’ kullanımından yana.

Bazı ülkeler, vergi kaçakçılığının hazırlanacak listede tek kriter olmaması gerektiğini ve AB’nin genel çıkarlarının da göz önüne alınmasını istiyor.

AB ülkelerinden her yıl kaçırılan paralar nedeniyle toplanamayan vergilerin yüz milyarlarca Euro olduğu tahmin ediliyor. Kimi kaynaklar sadece Fransa veya Almanya’da bu miktarın 70-100’er milyar Euro kadar olduğunu dahi savunuyor.

Türkiye ise özellikle AB ülkelerinde yaşayan kendi vatandaşlarının vergi cenneti konumunda. AB ülkelerindeki 5 milyon civarındaki Türkiye vatandaşının bu ülkedeki yatırımlarının yanı sıra aynı anda hem sosyal yardım hem de Türkiye’den emeklilik veya ticari, emlak veya diğer farklı gelirleri sorunun kaynağını oluşturuyor.