Washington’da Suriye lobi savaşları
Washington’da Suriye lobi savaşları
Washington’da Suriye lobi savaşları
Suriye’de iki yılı aşkın bir süredir yaşanan iç savaş için önümüzdeki birkaç gün kritik önem taşıyor. ABD Kongresi Beyaz Saray’a askeri müdahale yetkisi verecek tasarıyı bugün görüşmeye başlayacak. Görüşmeler öncesinde Kongre’de adeta bir lobi savaşı yaşanıyor.
ABD Başkanlığının en kritik günlerini geçiren Barack Obama, Suriye’ye askeri müdahale için hazırlanan yetki tasarısının Kongre’de görüşülmesi öncesinde çabalarını arttırdı. Kongre üyelerinden hayır oyu vermesi beklenenleri Beyaz Saray yetkilileri yakın markaja almış durumda. Ağustos ayının sonlarında gerçekleştirilen kimyasal saldırının videolarının Kongre üyelerine gönderildiği bildirilirken Kongre’de oldukça yoğun bir diplomasi faaliyet yürütülüyor.
ABD Kongresinden hali hazırda 200 üye Suriye’ye bir askeri müdahaleye karşı oy kullanacaklarını duyurmuş durumda. Siyasi yorumcular Obama’ya müdahale yetkisinin Kongre’den çıkmasının zor olduğunu şu anda kararsızların tasarıyı desteklemesi halinde dahi yüzde 50-50lik bir durum ortaya çıkaracağını ifade ediyor.
Washington’da Yahudi lobisi aktif bir şekilde Kongre üyelerinin oylarını etkilemek için hareket geçerken Körfez ülkeleri temsilcileri ve Türkiye’nin de üyelere yönelik lobi faaliyeti yürüttükleri bildiriliyor.
İsrail’in Ynet Haber Ajansı, İsrail Başbakanı Benjamin Netenyahu’nun bazı Kongre üyeleriyle bizzat telefonla konuştuğunun haberini yayınlarken ABD Dışişleri eski Bakanı Hillary Clinton, CIA eski direktörü David Patreus ve Savunma eski Bakanı Robert Gates’in de lobiciler arasında bulunduğu ifade ediliyor.
Washington’da Kongre bugünden itibaren tasarı konusundaki görüşmelerine başlayacak. Tasarının oylanmasının Salı ya da Çarşamba günü gerçekleştirilmesi bekleniyor.
ABD’de bunlar yaşanırken Dışişleri Bakanı John Kerry ise Avrupa ülkelerinin desteğini alabilmek için değişik ülke başkentlerini kapsayan bir geziye çıktı. Paris ve Londra’yı ziyaret eden Kerry’nin Almanya’nın da desteğini alabilmek için aktif çaba sarf ettiği bildiriliyor.
Ancak siyasi uzmanlar seçimlerin arifesinde olan Almanya’nın Suriye’ye askeri müdahale konusunda net bir tavır alamayacağını ifade ediyor.
SURİYE’DE MUHALEFETTE ABD MÜDAHALESİ BEKLENTİSİ
Öte yandan Guardian gazetesinin deneyimli Ortadoğu muhabiri Martin Chulov, Halep yakınlarındaki izlenimlerini aktardığı analiz haberde, ‘ABD’nin Suriye’ye yönelik müdahale tehdidinin, muhalif İslamcı gruplar arasındaki çatlağı derinleştirdiğini’ ifade etti.
Halep’te yol kenarındaki bir dinlenme tesisinde muhaliflerle görüşüp gözlemlerini aktaran Chulov, ABD müdahalesinin muhalefet arasında anlaşmazlıkları gösterdiğini, cihatçı grupların ABD’yi düşman olarak gördüğünü ifade etti. ÖSO içinde bazı grupların cihatçılara yönelik ABD’nin saldırısını umdukları yönünde ifadelere yer verilen haberde müdahalenin her halükarda ülkedeki savaşın seyrini ve muhalefetin yapısını değiştireceğini belirtildi.