Yargıtay biber gazını ‘silah’ saydı ama...

Yargıtay biber gazını ‘silah’ saydı ama...

Yargıtay 3. Ceza Dairesi biber gazının silah niteliğinde olduğu gözetilmeden verilen bir kararı bozdu. Bu kararın çok sayıda kişinin ölümüne sebebiyet veren polisin yoğun biber gaz kullanımına karşı bir emsal oluşturup oluşturmayacağı bilinmiyor.

Özellikle Gezi Parkı eylemlerinde polisin yoğun ve öldürücü şekilde kullanılan biber gazının gündemde olduğu bir sırada, Yargıtay 3. Ceza Dairesi biber gazını silah saydı.

Karar Tuzla’da yaşanan bir olayla ilgili alındı. Bir tartışma sırasında biber gazı kullanan M. Y. hakkında basit yaralama suçundan açılan davada, İstanbul Anadolu 7. Sulh Ceza Mahkemesi sanık hakkında kasten yaralama suçundan hüküm kurdu. Ancak yerel mahkemenin sanığa, 120 gün adli para cezası vermesi ardından hükmün açıklanması geri bırakıldı.

Yapılan itiraz üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, hazırladığı tebliğname ile biber gazının silah niteliğinde olduğunu belirtti.  Yerel mahkemenin kararını eksik değerlendirmeden bozan Yargıtay 3. Ceza Dairesi, suçta kullanılan biber gazının 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 6. Maddesi uyarınca silah niteliğinde olduğu gözetilerek sanığa TCK’nın 86/2-e maddesinin uygulanmasını istedi. Böylece yerel mahkemenin kararı bozuldu.

Gezi Parkı direnişi sırasında polisin kullandığı gazlardan dolayı çok sayıda kişi hayatını kaybederken, onlarcası ağır yaralanmıştı. Bunlar arsında gözünü kaybedenler, kafa travması geçirenler ve felç olanlar vardı.