Yenikapı Newrozu: Faşizm yenilecek, direnen halklar kazanacak

Yüz binlerin akın ettiği Yenikapı’da, İmralı tecridi ve HDP'nin kapatılma girişimi protesto edildi, zindan direnişi sahiplenildi. Newroz kutlamasında AKP-MHP iktidarının direnişle yıkılacağı vurgusu yapıldı.

İstanbul’da "Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim" şiarıyla Yenikapı Meydanı’nda yapılan Newroz’a yüz binlerin katılımıyla başladı. Büyük bir coşkunun hakim olduğu alanda, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a tecrit ve HDP'nin kapatılması girişimleri protesto edildi.
Üç ayrı arama noktasından geçtikten sonra erbane ve zılgıtlar eşliğinde kadınların Newroz alanına yaptığı yürüyüşte, gençler Rojava Marşı ve Kürtçe ezgilerle eşlik etti.

 ZİNDAN DİRENİŞİ SELAMLANDI

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) korteji ise tecridin kaldırılması amacıyla cezaevlerinde 114 gündür devam eden süreli dönüşümüz açlık grevlerini "Bijî berxwedana zindanda" sloganları ile dikkat çekti. HDP'li kadınlar ise zafer işaretleri ve "Hak hukuk adalet HDP ile gelecek" sloganlarıyla alana giriş yaptı. Alana giren kitle, HDP’nin kapatılması girişimlerin "İrademe dokunma" sloganlarıyla tepki gösterdi.
Saygı duruşuyla başlayan kutlamada, Çerxa Şoreşe Marşı okundu. Daha sonra İstanbul Newroz Tertip Komitesi, halkı selamladı. Newroz Tertip Komitesi Başkanı Murat Kalmaz, kısa bir konuşma yaptı.

 ‘ZORBA DÜZENE KARŞI DİRENİŞ BÜYÜYECEK'

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri Platformu adına ortak basın metnini okuyan Halkevlerinden Zeynep Çelik, şunları söyledi:
“Bugün Türkiye’nin dört bir yanında meydanları dolduran, tarihiyle, kültürüyle, emeğiyle, renkleri ile direnen, baharı müjdeleyen bütün halklara selam olsun. Newroz pîroz be. 3 gün önce Türkiye’de demokrasi adına kırıntı olarak kalan ne varsa, büyük bir darbe daha aldı. HDP Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliği, 2016 yılında sosyal medyada paylaştığı bir haber gerekçe gösterilerek, hukuk garabeti bir kararla düşürüldü. Halkın oyları ile seçildiği milletvekilliği, halkın iradesine rağmen elinden almaya kalkışıldı. Ama Gergerlioğlu ve yoldaşları, iktidarın yalanlarına, hilelerine pabuç bırakmadılar. Direnerek, lime lime dökülen bu zorba düzenin ipliğini pazara çıkardılar. Hakikati, hukuku ve adaleti savundular, savunuyorlar. Ve biz burada bu Newroz meydanında toplananlar bu direnişi selamlayarak, Gergerlioğlu'nun vekilliğini bu sahtekarlara yem etmeyeceğimizi gösteriyoruz. Ama tüm meşruiyetini yitirmiş, zor ve baskı araçları ile ayakta durmaya çalışan AKP-MHP iktidar bloku da ardı ardına saldırıyor. İktidarın sopası haline gelmiş olan yargı, milyonlarca seçmenin temsilcisi HDP için tamamen uydurma gerekçelerle bir kapatma davası açtı."
Anayasa ve hukukun hiçe sayıldığını dile getiren Çelik, “Ülkenin tüm demokratik değerlerine, tüm hak ve özgürlüklere büyük bir saldırı var. Ancak şu iyi bilinmeli ki, barış, adalet, eşitlik ve demokrasiden yana güçler olarak bu faşist saldırılara asla boyun eğmeyeceğiz. Üzerimize örtülmeye çalışılan bu karanlığa asla teslim olmayacağız” diye belirtti.
Baskılara karşı birlikte mücadele edeceklerini vurgulayan Çelik , “Hak mücadelelerinden vaz geçmeyen işçiler, özerk üniversite isteyen öğrenciler, kayyum belediyelerini kabul etmeyen kentler, fezlekeleri yırtan vekiller, İstanbul Sözleşmesini savunan kadınlar. LGBTİ+ bireyler, Kovid'e kurban edilmeyi reddeden emekçiler olarak bu zorbalığın karşında durabildiğimizi gördük ve gösteriyoruz. İktidarın bütün baskılarına karşı en büyük gücümüz bu büyük direnme gücümüz, inadımız ve direnişlerimizi birleştirebilme yeteneğimiz, direniş kardeşliğimizdir. Türkiye’deki iktidarın ülkeyi, halkı bütün cephelerde yıkıma sürükleyen faşist ve saldırgan politikalarının son bulması ve Kürt sorununun eşit haklar temelinde demokratik barışçıl çözümü için hep birlikte direnişlerimizin ve mücadelelerimizin üzerinde halklarımızın demokrasi kalesini yükseltelim” diye konuştu.

'HDP YALNIZ BIRAKILMAYACAK'

“Biliyoruz, inanıyoruz ve gerçekleştireceğiz: Faşizm yenilecek, direnen halklar kazanacak” diyen Çelik, devamında şunları söyledi: “Haksızlığa ve hukuksuzluğa uğrayan, baskı gören herkesle sahip olduğumuz ahlaki ve vicdani sorumluğumuz gereği, devrimci ve demokrat olmanın gereği dayanışma içinde olacağız. O nedenle buradan bir kez daha güçlü bir şekilde haykırıyoruz: Ömer Faruk Gergerlioğlu yalnız değildir. HDP yalnız değildir. Yaşasın devrimci dayanışma. Haklıyız, direniyoruz ve mutlaka biz kazanacağız. Halkların barış ve kardeşlik bayramı Newroz kutlu olsun! Newroz Pîroz Be” ifadelerini kullandı.
Son olarak İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasına tepki gösteren Çelik, “Biz sözümüzün arkasındayız. İstanbul Sözleşmesi uygulanacak. Tüm kadınları Kadıköy Beşiktaş İskelesine saat 17.00’de haklarına sahip çıkmaya çağırıyoruz” dedi.