YPJ'li savaşçılar dünya basınında

YPJ'li savaşçılar dünya basınında

Amerikan The Huffington Post gazetesi, Rojava Kadın Savunma Birlikleri’ni (YPJ) konu alan bir haber yayınladı. Bir YPJ akademisinde kadın savaşçılarının eğitimini konu alan video haberde, kadınların kendileri, halkı ve bölgelerini korumak için savaştıklarına dikkat çekiliyor. Eğitimden sorumlu Ruken İbrahim, “Biz silahı öldürmek için değil, kendimizi savunmak için taşıyoruz” diyerek temel amaçlarının Rojava’da halkı korumak olduğunu söyledi. 

Amerikan The Huffington Post gazetesi, Rojava’da Halk Savunma Birlikleri’ne (YPG) bağlı Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) savaşçılarının eğitimini konu alan video haber yayınladı. 

‘Kürt kadın birliği Suriye’deki savaşa katılıyor’ başlıklı, Felix Gaedtke ile Gayatri Parameswaren imzalı haberde Batı Kürdistan’daki YPJ askeri eğitim akademilerinden birinde yeni savaşçı eğitimlerinin bir gününe yer verildi. 

Sabah saat 05.00’da fizik hareketleri ve koşu ile eğitimlerine başlayan, yaşları 19-25 arasında değişen kadın savaşçıların Suriye’deki tek kadın ordulaşması olan YPJ’li olduklarına dikkat çekiliyor, "amaçları savaş sonucu parçalanmış Suriye’de Kürtlerin haklarını güvenceye almaktır" deniliyor. 

Haberde YPJ'li savaşçılar ve eğitimleriyle ilgili şunlar belirtiliyor: 

“Eğitimden sorumlu YPJ savaşçısı Ruken İbrahim: Şu anda Suriye’de olağanüstü zor bir süreçte yaşıyoruz. Bir noktadan sonra kendimizi savunmak durumundayız. Ben burada akademiye katılırken bölge ve haklarımızı savunma görevimi yerine getiriyorum.” 

“21 yaşındaki Ruken İbrahim savaş sonucu okulu kapanınca milislere katılma kararı vermiş. Nisan ayında kuruluşunu ilan eden kadın ordusu, Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) bir parçasıdır. Türkiye’deki PKK ile bağları var. Suriye’deki ayaklanma ardından Kürt milisleri, Kürtlerin yoğunlukta olduğu bölgelerde güvenlik kontrolünü ele geçirdiler.” 

“Ruken İbrahim: Biz silahı, kimseleri öldürmek için değil, kendimizi savunmak için taşıyoruz. Biz her yerde, her bölgede şiddete karşıyız. Birileri size saldırdığında siz kendinizi savunmuyorsanız bu doğru değildir. Biz kendimizi, ulusumuzu ve halkımızı korumak için silah taşıyoruz.”

“Etnik bir azınlık olan Kürtler Suriye toplumunun yüzde 9’unu oluşturuyor. Yıllarca Beşar Esad rejiminin baskılarına maruz kaldılar. Kürtler, rejimin sarsılmasını haklarını geri almaları için fırsat olarak görüyorlar.”

“Ruken İbrahim: Her ülkede insanlar kendi anadillerinde konuşabiliyorlar, ama Esad anadilimizi konuşmamızı dahil yasakladı. Kimliksiz bıraktı. Sivil haklarımızın tümünü elimizden aldı. Bize hep bu ülkenin insanları olmadığımız duygusunu yaşattı.”

“Sabah eğitimi ardından kahvaltı ve ardından Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın öğretisine dayalı teorik eğitim görüyorlar. Türkiye’deki Kürt hareketinin kurucusu olarak kabul edilen Öcalan ‘terörizm’ suçlaması ile cezaevinde bulunuyor. Bu genç kadınlar, kadın hakları ile cins eşitliğini savunan Öcalan’ın fikirlerini öğrenerek takipçisi oluyorlar.” 

“Ruken İbrahim: Kadın kendini ve bölgesini korumak için siyasi bilinç sahibi olduğunda, silahlandığında bu kendi başına bir devrimdir.” 

“Kürt bölgeleri yakın zamanda hükümetin hava saldırılarına uğradı. Kürt ile Arap muhalifler arasında da çatışmalar yaşanıyor. Çatışmaların birinde Ruken ön cephede görevlendirildi. Ruken, “Serekaniye’de çatışmalar olduğunda gönderildim. Korkusuzca, inançla gittim çünkü bölge ve halkımı korumak için eğit alarak gittim. Benim gibi çok sayıda kadın savaş yoldaşım ön cephede savaştı” diyor.”

“Buradaki herkes gibi Ruken de Kürtlerin geleceğin Suriye’sinin bir parçası olarak kabul görülmelerini istiyor. Ruken, “Rejiminin yıkılması için siyasi-askeri ne gerekiyorsa yapacağız. Ancak aynı zamanda rejim ardından, rejimden daha kötü bir sistemi kabul etmeyeceğiz. Demokratik bir sistem istiyoruz. Biz Kürtleri kabul eden ve tüm haklarını iade eden demokratik bir sistemi istiyoruz” diye belirtiyor.”   

“Gün sonunda kadın savaşçılar YPG marşı (Şoreşa Weşokani) eşliğinde halay çekiyorlar: ‘Yaşasın YPG’ sözleri yükseliyor aparlo dan. 2 haftalık eğitimden sonra Ruken ve arkadaşları Suriye kuzey-doğusunun farklı bölgelerinde konumlandırılacaklar. Hem rejim hem de muhalif güçlerle savaşmak üzere. 

“Ruken: Durumlar düzelene kadar YPJ’de kalmak istiyorum. YPJ her zaman olacak. Durumlar düzelince ben eğitimimi tamamlayarak avukat olmak istiyorum.”