‘Yüksekova'da mülki amirler açığa alınmalı’

‘Yüksekova'da mülki amirler açığa alınmalı’

Van Barosu ve Van-Hakkari Tabip Odası, Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki katliamı kınayarak, faillerin açığa çıkarılmasını, Hakkari ve Yüksekova’daki mülki amirlerin açığa alınmasını istedi.

Yüksekova'da gerilla mezarlarının tahrip edilmesini protesto etmek amacıyla geçen Cuma günü yapılan protesto eyleminde polisin sivil halka ateş açması sonucu Mehmet Reşit İşbilir ve Veysel İşbilir’in yaşamını yitirmesine ilişkin Van Barosu ve Van-Hakkari Tabip Odası ortak bir basın toplantısı düzenlendi. Van Adliyesi’ndeki Van Barosu'nda yapılan basın açıklamasına Van Barosu Başkan Yardımcısı Murat Koç, Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Çetin Kotan, Van Barosu İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Cüneyt Caniş ve baro avukatları katıldı.

Basın açıklamasını Van Barosu Başkan Yardımcısı Murat Koç yaptı. Yaşanan olaydan sonra yaşamını yitirenlerin cenazelerinin otopsi ve ölü muayene raporu düzenlenmek üzere Van YYÜ Araştırma Hastanesi’ne getirildiğini belirten Koç, Van Barosu ve Tabip Odası olarak, otopsinin ulusal ve uluslararası hukuka uygun yapılması için Van Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde girişimlerde bulunarak otopsi işlemine katıldıklarını ifade etti.

Otopsi sonrasında; M. Reşit İşbilir ve Veysel İşbilir’in ateşli silahla yaralanmasına bağlı olarak iç ve dış kanama nedeniyle yaşamını yitirdikleri sonucuna vardıklarını vurgulayan Koç, "M. Reşit İşbilir'in vücudunda altı adet mermi çekirdeği girişi tespit edilmiştir. Yapılan otopsi verileri değerlendirildiğinde her iki yurttaşımızın vücudundaki ölümcül bölgeler hedef alınarak ateş edilmiştir" dedi.

Türkiye'de 2001-2012 yılları arasında 173 faili meçhul cinayet ve 499 yargısız infazın gerçekleştiğini belirten Koç, "Söz konusu zaman aralığındaki veriler ve Yüksekova'da yaşanmış olan bu olay güvenlik güçlerince silah kullanımının olağanlaştırıldığını göstermektedir. Silah ve benzeri araçların toplumsal olaylarda kullanılması sadece güvenlik güçlerinin sorumluluğu olarak ele alınmamalıdır. Siyasal iktidarın bu yönlü teşvik ve destekleyici tutumu güvenlik güçlerini adeta sınırsız silah kullanma yetkisiyle ile donatmıştır. Bu nedenle Yüksekova'da yaşanan ve olağanüstü olan bu hal egemenlerden bağımsız olarak ele alınamaz" diye konuştu.

Koç, bu benzeri olayların faillerinin açığa çıkarılması için taleplerini şöyle sıraladı:

-Şekli soruşturmalar yerine hızlı, etkin ve adil bir soruşturma yürütülmeli,

-Yargısız infazlarla ilgili TBMM bünyesinde bağımsız ve tarafsız bir komisyon kurulmalı

-Olayla ilgili idari soruşturma başlatılmalı ve soruşturmanın güvenliği açısından il ve ilçedeki mülki idari amirler açığa alınmalıdır.