Zanka'nın tişört ve asker selamı Etik Kurulu'nda

Fenerbahçe'de oynayan Danimarkalı Mathias Zanka Jorgensen, asker selamı verdiği için Danimarka Futbol Fedearasyonu'nun Etik Kurulu'na sevk edildi.

Türk devletinin Rojava'ya yönelik işgal saldırılarından sonra Türkiye'de estirilen şoven ve ırkçı rüzgarlara futbolcular da alet edilmişti.
Türk Milli Takımı oyuncularının Arnavutluk ve Fransa maçlarında asker selamı vermeleri tepkilere yol açmış ve UEFA oyuncular hakkında soruşturma başlatmıştı.
Danimarkalı futbolcu Mathias Zanka Jorgensen'in, 26 Ekim günü Fenerbahçe-Konyaspor maçında asker selamı vermesi ve işgali destekleyen forma giymesi, Danimarka'da yoğun tepkilere neden olmuştu.

TÜRK DEVLETİNİN KATLİAMLARINI DESTEKLEMEKLE SUÇLANDI

Birlik Listesi Milletvekili Pelle Dragsted, sosyal medya hesabından, “Yüzlerce Kürdün öldürülmesini, savaş suçu işlenmesini ve İslam Devletine karşı savaşan Kürtlere etnik temizlik yapılmasını neden destekliyorsun, Zanka?  Bunu açıklama yükümlülüğün var” demişti.
Tartışmalara Danimarka Kültür Bakanı Bertel Haardel de katlmış, Jorgensen'in asker selamı vermesi ve tişörtü giymesine sert tepki göstermişti.

'IRKÇI RÜZGARA KARŞI KOYAMADI'

Zanka adıyla bilinen siyahi futbolcu, Danimarka'da oyunculuğunun yanı sıra ırkçılık ve homofobiye karşı verdiği mücadelesiyle tanınıyor.
Bundan dolayı da bazı gazeteci ve yazarlar, Jorgensen'in Türkiye'de estirilen ırkçı ve milliyetçi rüzgarlara karşı koyamadığı için işgali destekleyen tişörtü giymek zorunda kaldığı değerlendirmesini yapıyor.

ZANKA: ÇOK FARKLI BİR YERDE YAŞIYORUM

Danimarka Radyosu Spor Servisine konuşan Zanka, maça 45 dakika kala tişörtün Türk askerine destek amaçlı olduğunu öğrendiğini belirterek “İnsanlar konu hakkında konuşup beni eleştiriyorlar. Onlara soruyorum; siz benim yerimde olsaydınız ne yaparsınız? İnsanları anlıyorum, eleştirilerini de ama onların da beni de anlamaları gerekir. Danimarka'dan çok farklı bir yerde yaşıyorum” demişti.
Konu Danimarka Futbol Federasyonu'nun (DBU) gündemine geldi. Federasyonun Etik Komitesi Başkanı Brigitte Ladefoged, Zanka Jorgensen ile konuştuklarını ve olanları komitede ele alıp değerlendireceklerini açıkladı.
Etik Komitesi, önerilerini Danimarka Futbol Federasyonu'na bildirecek.