'Zimanê me rumeta me ye'
'Zimanê me rumeta me ye'
'Zimanê me rumeta me ye'
Kuzey Kürdistan ve Türkiye’nin birçok il ve ilçesinde 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı etkinliklerle kutlanıyor. Etkinliklerde dinin bir halk için önemine dikkat çekilirken, Kürtçenin resmi dil haline getirilmesi, anadilde eğitimin önünün açılması istendi.
Onbinlerce kişinin katıldığı etkinlikler yanısıra Eğitim Sen üyesi öğretmenler çalıştıkları okullarda bir saat Kürtçe ders verdi.
AMED: Dicle Üniversitesi Özgür Öğrenci Derneği (DÜÖ-DER) 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla anadilde eğitim talebi ile yürüyüş gerçekleştirdi. Eğitim, Mimarlık ve Fen fakülteleri önünden 3 ayrı kol şeklinde yürüyüşe geçen yüzlerce öğrenci, "Zimanê azad jiyana azad", "Sînore zimane min sînore cîhana min e" ve “Zimanê min nasnameya min e" yazılı dövizler taşındı. Kadın öğrencilerin sık sık zılgıt çektiği yürüyüşte, "Zimanê me rumeta me ye", "Goristan Kurdistan ji bo faşîstan" ve "Bê Serok jiyan nabê" sloganları atıldı.
Eğitim Fakültesi önünden yürüyen öğrencilere polisin sürekli "kaldırımdan yürüyün" uyarısı ve sözlü tacizde bulunması kısa süreli gerginliğe neden oldu. Gerginliğin sona ermesinin ardından üniversite içerisinde bulunan basketbol sahasında bir araya gelen öğrenciler, bir dakikalık saygı duruşunun ardından basın açıklaması yaptı. Kürt toplumunun en eski toplumlarından biri olduğu belirtilen açıklamada, verilen mücadeleler sonucu dilin korunduğunu ifade etti. Açıklamanın ardından Serhildan Tanrıverdi adlı öğrenci, anadilde eğitim için 2000 imza topladıklarını ve bu imzaları rektörlüğe vereceklerini söyledi. Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde yaşanan patlamayı kınadıklarını belirten Tanrıverdi, "Burada yaşanan katliamdan kaynaklı etkinliğimize burada son veriyoruz" dedi. Öğrenciler "Bê serok jiyan nabe" sloganını atarak dağıldı.
Eğitim Sen Amed Şubesi ise, Bağlar ilçesinde bulunan Yahya Kemal Beyatlı İlköğretim Okulu önünde 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı'na ilişkin basın açıklaması yaptı. Eğitim Sen üyesi öğretmen ve çok sayıda öğrencinin katıldığı açıklamada sık sık "Bê zîman jiyan nabe" ve "Zîman, jiyan, azadî" sloganları atılırken, "Bê zîmanê dayikê perwerdehî nabe" pankartı açıldı. Basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Amed Şubesi Başkanı Kasım Birtek, 90 yıldır asimilasyon politikalarının hedefinde toplum ve inançların olduğunu ve eğitim sisteminin de bu politikalardan nasibini aldığını kaydetti. Anadilin insan olmaktan kaynaklı doğal bir hak olduğunu belirten Birtek, "Hiç kimsenin başka bir kimsenin dilini yasaklamaya hakkı yoktur. Bu asimilasyon politikaları sonucu birçok halk kayboldu. Yok olmayla yüz yüze kalan dillerden birisi de Kürt dilidir. İlkokuldan üniversitelere kadar Kürt dilinde eğitim verilmelidir" şeklinde konuştu.
Açıklamanın ardından eylem son bulurken, Eğitim Sen üyesi öğretmenlerin okullarda bir saatlik Kürtçe ders vereceği bildirildi.
CİZRE: KURDİ-DER Cizre Şubesi önünde bir araya gelen yüzlerce kişi 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı'nı yürüyüşle kutladı. "15'e Gulanê Cejna Zimanê Kurdi ji gele Kurd piroz be" pankartı açan kitle "Bila zimanê Kurdi bibe zimanê fermi", "Bê ziman jiyan nabe" ve "Zimanê me hebuna me ye" dövizleri taşındı. Mem u Zin Kültür Merkezi Erbane Grubu eşliğinde Dicle Mahallesi'nde bir araya gelen kitle, Şah Mahallesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe BDP Cizre İlçe Başkanı Mehmet Atabilen, BDP yöneticileri, MEYADER, SES, Eğitim Sen, Eczacılar Odası, Eğitim Destek Evi öğrenci ve öğretmenleri ile yüzlerce yurttaş katıldı. Yürüyüş esnasında sık sık "Bê ziman jiyan nabe", "Biji serok Apo" ve "Ziman rumet e" sloganı atıldı. Yapılan yürüyüş Cudi Mahallesi'nde bulunan Cizre Belediyesi Halk ve Taziye Evi önüne kadar sürdü. Burada kitle adına açıklama yapan KURDİ-DER Cizre Şube Eşbaşkanı Meryem Eşkara, inkar ve imha politikaları ile Kürt dilinin yok edilmek istenildiğini belirten Eşkara, "Kürt dili tarih boyunca gerek siyasetçilerin gerekse başka yol ve yöntemlerle asimilasyona tabi tutulmuştur" dedi.
Yapılan açıklamanın ardından kitle çalınan erbaneler eşliğinde halay çekti.
MARDİN: Mardin Artuklu Üniversitesi öğrencileri ise, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla Rektörlük önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamadan önce Reyhanlı'da gerçekleştirilen saldırıyı kınayan öğrenciler, sorumluların bir an önce bulunması çağrısında bulundu. Kürt Dil Bayramı vesilesiyle Kürtçe basın açıklaması yapan öğrenciler, her halkın temel değerleri olduğunu belirterek, bunun başında da anadilin geldiğinin altını çizdi. Gün dolayısıyla hazırladıkları belgesel ve panel için salon taleplerinin üniversite idaresi tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeden red edildiğini aktaran öğrenciler, açıklamadan sonra bir saatlik Kürtçe ders gördü. Kürtçe dersi veren akademisyen Selim Temo, Celadet Alî Bedirxan'ın mirasının izinde olduklarını söyledi.
URFA: KURDÎ-DER Urfa Şubesi, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla dernek binasında basın toplantısı düzenledi. BDP'nin de destek verdiği toplantıda konuşan KURDÎ-DER Urfa Şube yöneticisi Mehmet Hakkı Oymak, Kürtlerin dünyanın dört tarafında anadil gününü kutladığını belirterek, Kürtlerin 35 yıllık mücadelesi sonucu elde ettikleri hakları koruyacaklarını ifade etti. Oymak, "Kültürel, kimliksel ve dil açısından birçok hak elde edildi. Bu haklarını bedeller ödeyerek elde etti. Bunları korumak için de her bedeli ödemeye hazırdır" dedi. Kürtlerin, anadillerine ilişkin hala birçok hak mağduriyeti yaşadığının altını çizen Oymak, "Sayın Öcalan'ın öncülüğünde başlatılan süreçte hükümet samimi ise, ilk adım olarak anadilde eğitimi ve gerekli anayasal güvenceleri sağlamalıdır" dedi.
İDİL: İdil Belediyesi bünyesinde çalışma yürüten Feqiyê Teyran Eğitim Destek Evi, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla BDP ilçe binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. BDP ilçe binası önünde toplanan yurttaşlar, "Ziman hebuna gelan e" yazılı pankart ve "Kurdî bixwîne, Kurdî bifikire, Kurdî bijî", "Zimanê me rumeta me ye", "Bê ziman jiyan nabe" yazılı dövizler taşıdı. Kurum öğretmenlerinden Süleyman Geçgel, açıklamasında her zaman anadillerine sahip çıkacaklarını belirterek, Kürtçenin çok zengin bir dil olduğunu dile getirdi. Geçgel, "Her toplumun kendine göre kutsal olan bazı değerleri vardır. Dil de kutsal değerlerdendir. Toplumlar dillerine sahip çıkarak ve yaşatarak ayakta kalabilirler. Tüm Kürt halkına sesleniyoruz; dillerine her zamankinden daha çok sahip çıksınlar. Ve daha çok okuyarak Kürt dilini yaşatsınlar" dedi.
Açıklama sloganlarla sona erdi.
PATNOS: BDP Patnos İlçe Örgütü ve sivil toplum kuruluşları tarafından 15 Mayıs Anadil Bayramı Belediye Çay Bahçesi'nde kutladı. Kutlamaya; BDP Ağrı İl Başkanı Halef Keklik, Patnos Belediye Başkanı Mahmut Yıldız, BDP İlçe Başkanı İkram Bedir, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda kişi katıldı. Kutlamada konuşan TZP-Kurdî Patnos yöneticisi Sinan Kaya, "Hareketimizin sayın Öcalan Önderliğinde başlattığı direniş ve 35 yıllık mücadele sonucunda Kürt dilli ve kültürü tüm baskı ve asimilasyon politikalarına rağmen kendini yaşatmış ve yaşatılmıştır" dedi. BDP Ağrı İl Başkanı Halef Keklik ise, Kürt halkının dilinde ve kültüründen hiç bir zaman ödün vermediğini belirterek, Kürt dilli resmi dile kavuşmayana kadar mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini söyledi. Konuşmalarda sonra yerel dengbejler ve Serhat Kültür Merkezi müzik grubu tarafından söylenen parçalar eşliğinde halay çekildi. Daha sonra Serhat Kültür Merkezi'nde slayt gösterimi, şiir, tiyatro ve "İki dil bir bavul" filmin gösterimi yapıldı.
TAŞLIÇAY: Ağrı’nın Taşlıçay (Avkevir) ilçesinde BDP İlçe Örgütü binasında Anadil Bayramı kutlandı. Kutlamaya BDP ilçe örgütü yöneticileri, il genel ve belediye meclis üyelerinin de bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Demokrasi mücadelesinde yaşamlarını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşundan sonra, BDP İlç Başkanı Abdulrezak Kaya kısa bir konuşma yaptı. Kürt dilinin tarihçesi hakkında bilgi veren Kaya, “Bugünlere gelmemiz Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren şehitlerin sayesinde olmuştur. Bütün asimilasyon, inkar ve imhaya karşı direnerek varlığını korumuştur” dedi. Konuşmadan sonra sinevizyon gösterimi yapıldı.
MUŞ: Muş Demokratik Öğrenci Derneği (MED-DER) Anadil Bayramı dolayısıyla Muş Alparslan Üniversitesi’nde basın açıklaması yaptı. Kampus içerisinde basın açıklaması yapmak isteyen öğrenciler, Rektör Prof. Dr Nihat İnanç tarafından engellenmek istenirken, DİHA Muhabiri Necdet Yentürk de içeri alınmadı. Yentürk'ün içeri alınmamasını protesto eden öğrenciler, “Özgür basın susturulamaz” sloganlarıyla Alparslan Üniversitesi önüne gelerek basın açıklaması yaptı. “Bê ziman jiyan nabe”, “Şehît namirin” ve “Bijî serok Apo” sloganlarıyla üniversitenin kapısına gelen öğrenciler, “Çerxa şoreşê” marşı eşliğinde bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Ardından MED-DER Yöneticisi Fuat Yaman, Kürtçe yaptığı basın açıklamasında Reyhanlı’da meydana gelen patlamayı kınayarak, yaşamını yitiren yurttaşları andıklarını ve faillerin bir an önce ortaya çıkarılmasını istedi. Kürt dili üzerindeki baskı ve asimilasyon politikalarının halen devam ettiğine vurgu yapan Yaman, “Her türlü baskı ve kirli politika Kürt dili üzerinde yürütülüyor. Bu yerlerden biri de Arpaslan Üniversitesi'dir” dedi.
Yapılan basın açıklamasının ardından Rektör ile konuştuklarını belirten öğrenciler, “Kürt dili eğitim dili olması” başlıklı dilekçeleri Rektörlüğe teslim ettiklerini aktarıldı. Rektörün bu dilekçeleri yırtıp atacağını söylemesinin talihsizlik ve saygısızlık olduğunu belirten öğrenciler, tepki gösterdi. Yapılan açıklamanın ardından şarkılar eşliğinde halaylar çekildi.
BAŞKALE: Van’ın Başkale ilçesinde Anadil Bayramı yürüyüş ve basın açıklaması ile kutlandı. Aralarında BDP Başkale İlçe Başkanı Senar Yeşilırmak, Belediye Başkanı Eylem Açıkalın, il genel ve belediye meclis üyeleri, MEYA-DER yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kişi, ilçe binası önünde toplandı. Buradan Kadir Sarihan Caddesi’ne kadar yürüyüş yapan kitle, “Em perwerdehiya zimanê xwe dixwazin” ve “Zimanê min nasnameya min e” pankartlarını taşıyarak, sık sık “Bijî serok Apo”, ”Bê ziman jiyan nabe” sloganları attı. Yürüyüşün ardından yapılan basın açıklamasında Kürt diline sahip çıkılması çağrısında bulunuldu.
IĞDIR: BDP Iğdır İl Örgütü tarafından Anadil Bayramı parti binasında düzenlenen basın toplantısı ile kutlandı. Açıklamaya, il yöneticileri, Belediye Başkan yardımcıları ve meclis üyeleri katıldı. Toplantıda konuşan BDP İl Başkanı Mehmet Çirka, Kürt diline sahip çıkma çağrısında bulundu. Iğdır Öğrenci Derneği tarafından da Iğdır Üniversitesi Rektörlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Özgür dil özgür yaşam”, ”Dil asimilasyonuna son” ve “Zimanê azad jiyana azad” pankartları taşındı. Rektörlük tarafından geniş güvenlik önlemlerin alındığı basın açıklamasını Iğdır Öğrenci Derneği adına Takyettin İri adlı öğrenci okudu. İri, konuşmasında üniversite gençliğinin sorgulayıcı bir yapısı olduğuna dikkat çekerek, "Üniversiteli gençlik sömürgeci, tek dilci, tek milliyetçi zihne itaat eden değil, sorgulayandır. Boyun eğen değil, dik durabilendir. Köşesine çekilen değil, gerçekleri haykırandır. Bu kapsamda gençlik alternatif bir irade açığa çıkarabilmektir. Üniversite gençliği aldığı kararı pratiğe geçirebilmelidir. Tüm bunların ışığında anadilde eğitim için tüm üniversite gençliğini mücadeleye çağırıyoruz” diye konuştu.
Ardından öğrenciler, “Anadilde eğitim hakkı istiyoruz” başlıklı dilekçeleri rektörlüğün yazı işleri bürosuna teslim etti.
HAKKARİ: KURDÎ-DER Hakkari Şubesi öncülüğünde 15 Mayıs Anadil Bayramı bir dizi etkinlikle kutlandı. Hakkari Belediyesi önünde yapılan etkinliğe; KURDÎ-DER Hakkari Şube eş başkanları Sultan Gündüz ve Vasfi Ak, BDP PM üyesi M. Sıddık Akış, BDP Hakkari İl Eş Başkanı Esmer Tekin, Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, BDP'li yöneticiler, Barış Anneleri, STK temsilcileri, il genel ve belediye meclis üyeleri, KURDÎ-DER'de eğitim gören öğrenciler ve çok sayıda kişi katıldı. Kutlamaya ilk defa Hakkari Üniversitesi Çölemerik Meslek Yüksek Okulu Müdürü Hikmet Yaşar'ın da katılması dikkat çekti. Kutlamalar belediye önünde davul zurna eliğinde çekilen halaylarla başladı. Buradan Bulvar Caddesi üzerinden, Hacı Sait Camisi'ne ve Vakıf Bank kavşağına yürüyen kitle, ellerinde "Zimanê me yê dayikê bi meşa çareseriya demokratik ve azad bibe" pankartı ve "Zimanê me rûmeta me ye", "Bê ziman jiyannabe", "Zimanê min qedexe nekin", "Em Perwerdehiya zimanê xwe dixwazin" dövizleri taşıyarak, yürüyen kitle sık sık "Bê ziman jiyan nabe" ve "Em perwerdehiya zimanê xwe dixwazin" sloganları attı. Yerel kıyafetleri ile yürüyüşe katılan çok sayıda kadın ellerinde PKK ve Konfederalizim bayrakları ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterlerini taşıdı. Belediye önüne geri gelen kitle burada demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Ardından KURDÎ-DER Hakkari Şube Eş Başkanı Vasfi Ak, konuşma yaptı. Kürtlerin özellikle son yıllarda çok yol kat ettiğini belirten Ak, "Bugün 15 Mayıs Anadil Bayramı'dır. Çok iyi bilinmelidir ki, 35 yıl boyunca verilen mücadelenin ardından Kürtlerin elde ettiği kazanımların kayıp edilmemesi için her zamankinden daha çok korunmaya ihtiyacı vardır. Devletin ve hükümetin aldatma politikalarına kanmamak gerekir" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından, KURDÎ-DER bünyesindeki çalışma yürüten dengbêjler, katılımcılara Kürtçe ezgilerle seslendi ve halaylar çekildi. Ardından Feqiyê Teyran Kültür ve Sanat Merkezi'ne geçen katılımcılar, burada Dengbêj İsmail seslendirdiği ezgiler ile coştu. Daha sonra KURDÎ-DER'de eğitim görerek belge almaya hak kazanan 21 öğrenci, Hakkari tarihinde yer edinmiş önemli kişilerin hayatlarından birer kesit anlattı. Ardından öğrencilere, belgeleri verildi.
Yapılan törenin ardından Anadil Bayramı kapsamında KURDÎ-DER öncülüğünde Sümbül Mahallesi'nde kurulan Kadın Nöbet Çadırı ziyaret edildi.
ŞEMDİNLİ: Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde sağanak yağmura rağmen KURDİ-DER Şemdinli Şubesi tarafından 15 Mayıs Kürt Dil bayramı dolaysıyla dernek binası önünden BDP İlçe Örgütü binasına kadar yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe DTK, BDP, KURDÎ-DER, MEYA-DER, KESK ilçe temsilciliği, BDP Kadın Meclisi ve çok sayıda yurttaş katıldı. Yürüyüşte “Zimanê me rûmeta me ye”, “Bê ziman jiyan nabe” sloganları atıldı. Burada basın açıklaması yapan KURDÎ-DER Şemdinli Şube Başkanı Hamza Arslan, Kürt diline sahip çıkma çağrısında bulundu.
YÜKSEKOVA: KURDİ-DER Yüksekova Şubesi 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı nedeniyle yürüyüş düzenledi. BDP Yüksekova ilçe binası ile KURDİ DER şubesinde toplanan ve aralarında BDP Yüksekova İlçe Başkanı Nail Durmaz, Yüksekova Belediye Başkanı Ercan Bora, Esendere Belde Belediye Başkanı Hurşit Altekin, KESK, DİSK, Cilo Doğa Derneği,Gever Kültür Sanat Merkezi, MEYADER, Barış Anneleri İnsiyatifi üyelerinin de bulunduğu yüzlerce kişi, Musa Anter Kültür Parkı'na kadar yürüdü. Yağmura rağmen yapalın yürüyüşte Colemerg Halk İnsiyatifi imzalı "Aşiti xwebuyine-Yurtseverlik savaşı, tarihine, toprağına, kültürüne sahip çıkma savaşıdır" ve "15 Gulan Cejna Zimanê Kurdi piroz be, bingeha Xweseriya Demokratik zimanê Kurdî ye" pankartları taşındı. Sık sık Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve PKK lehine sloganların atıldığı yürüyüş parkta son buldu. Burada basın açıklamasını okuyan KURDİ-DER Şube Başkanı Arife Kutlar, anadilin önemine değindi.
Daha sonra söz alan BDP Yüksekova İlçe Başkanı Nail Durmaz, 17 Mayıs Cuma günü Yüksekova'ya bağlı Ağılcık (Gendalok) köyünde yapılan karakolu protesto etmek üzere düzenlenecek eyleme katılım çağrısı yaptı.
VAN: Van'da Kürt Dil Bayramı, çeşitli etkinliklerle kutlanmaya devam ediyor. Nuda Kültür Merkezi eğitmenleri tarafından Sanat Sokağı'nda, "Q, X, Y,Z, Û, Î" harfleri, sarı, kırmızı ve yeşil renklerle yazıldı. Açıklama yapan Nuda Kültür Merkezi Kürtçe eğitmeni Saliha Ayata, Mir Celadet Bedirxan'ın, "Kurdino malxirabino, yan nebêjin em kurd in an jî kurdî biaxivin, bixwîn in û binivsîn in" sözlerini hatırlatarak, "Kürt dili üzerindeki baskı ve zorlamalar devam etmektedir. Kürtçeyi yaşatmak için, evde, sokakta, işyerinde her yerde Kürtçe konuşacağız, Kürtçe yaşayacağız" dedi.
ERCİŞ: KURDİ-DER Erciş Şubesi, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı'nı Zilan Parkı'na kadar yürüyüş yaparak kutlamak istedi. Polisin zırhlı araçlarla barikat kurarak yürüyüşe izin vermemesi üzerine, yürüyüş yapılmadan araçlarla Zilan Parkı'na giderek, basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, etkinlikte çocukların taşıdığı "Jiyan bê ziman nabe", "Zimanê me hebuna me ye", "Ziman mafê me ye, em mafê xwe dixwazin" dövizleri dikkat çekerken, Kürt edebiyatçıları Ehmedê Xanê ve Elî Bedixan'ın fotoğrafları ile birlikte Kürtçe, Türkçe, Arapça ve Çince yazılı "Dilimiz onurumuzdur" pankartı taşındı. Etkinliğe; BDP Erciş İlçe Başkanı Abidin İnci, KURDÎ-DER Erciş Şube Başkanı Cevdet Zilanlı ve Eğitim Sen Erciş Şubesi üyeleri katıldı. Özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından söz alan KURDÎ-DER Erciş Şube Başkanı Cevdet Zilanlı, polisin yürüyüş izni vermemesine tepki göstererek, yaşanan durumu tahammülsüzlük olarak değerlendirdi. Zilanlı, Erciş kaymakamlığından etkinlikten bir gün önce gerekli bütün izinleri aldıklarını ifade ederek, etkinlik günü polisin zırhlı araçları ve çevik kuvvet ekipleri ile karşılarına dikilip, yürüyüşe izin vermemesi ve yaşanan bu tavrı anlamakta güçlük çektiklerini dile getirdi. Zilanlı, Kürt halkının yıllardır dillerinin hiçleştirilmeye çalışıldığını ifade ederek, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın önderliğinde verilen 35 yıllık mücadelenin ardından bu engellemelerin aşıldığını ifade etti.
AYDIN: BDP Aydın İl Örgütü Kürt Dil Bayramı'nı kutlamak amacıyla kendi binasında basın toplantısı düzenledi. Yapılan toplantıya BDP Aydın İl Eş Başkanı Raif Kanat, BDP MYK Üyesi Ali Rıza Temur ve çok sayıda yönetici katıldı. Toplantıda konuşan Kanat, Kürt Dil Bayramı'nı kutlayarak, dilin bir halk için çok önemli olduğunu kaydetti.
İZMİR: İzmir'de bulunan Yurtsever Lise Gençliği Buca Hoca Ahmet Yesevi Lisesi önünde basın açıklaması yaparak Kürt Dil Bayramı'nı kutladı. Çok sayıda öğrencinin katıldığı açıklamada, "Bê ziman jiyan nabe", "Bê Serok jiyan nabe" sloganları atıldı. Öğrenciler adına yapılan açıklamada, dünya halklarını birçok dilde selamladıklarını ifade ederek, "Onurumuz olan şehitlerimize ve devrimci tutsaklarımıza minnetralığımızı ve bağlılığımızı dile getiriyoruz" dedi. Dilin sadece bir iletişim aracı olmadığına dikkat çekilen açıklamada, "Dil bir toplumun geçmişi, bu günü ve geleceğidir. Dil toplumun aynası ve varlığını sürdürmesi için en büyük dayanağıdır. Dolayısıyla dile yapılan saldırı, bir halka yapılan saldırıdır. Hiç bir toplumun diline müdahale edilmemelidir" diye belirtildi.
Yapılan açıklamanın ardından öğrenciler 'Çerxa Şoreşê' marşını okuyarak okul önünden Türk Telekom binasına kadar yürüdü.
ADANA: Çukurova Üniversitesi Demokratik Öğrenci Derneği (ÇÜDÖ-DER) üyesi öğrenciler, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyla ÇÜ R1 Kampüsü'nde bir dizi etkinlik gerçekleştirdi. Öğrencilerin yanı sıra BDP Adana İl Başkanı Uğur Bayrak, BDP Seyhan İlçe Başkanı Hazım Yalçın, KURDİ-DER Adana Şube yöneticisi Gıyasettin Gümüş ile Barış Anneleri İnisiyatifi aktivistlerinin de yer aldığı etkinlikte, "15 Gulan'ê Cejna Zimanê Kurdî li gellê Kurd pîrozbe" yazılı pankart açıldı. Sarı, kırmızı ve yeşil zeminli kartonlardan oluşan "Ziwan be perwerdeyî nêbeno", "Ez zimanê xwe dixazim", "Dilim bedenimdir, bedenime dokunma", "Ziwan gere fermî", "Ziman kujî mirovkujîye", "Ziman pasaport mino nasname mino", "Dil üzerindeki asimilasyona son" yazılı onlarca dövizin taşındığı etkinlikte sık sık, "Be ziman jîyan nabe", "Faşizme karşı omuz omuza", "Bejî 15'ê gulan", "Edî bese" ve "Anadilimiz onurumuzdur" sloganları atıldı. R1 alanından yemekhaneye ve yemekhaneden yeniden R1 alanına yapılan yürüyüşün ardından öğrencilere temsili Kürt dil dersi verildi. "X, Q, W" harfleri ile kelime türetilen etkinlikte söz verilen Barış Anneleri, anadilleri nedeniyle bugüne kadar özellikle kamu kurumlarında karşılaştıkları zorluklara dikkat çekti. Başta hastaneler olmak üzere birçok kuruluşta "mahremiyet" içeren kimi sorun ve ifadelerin tercüman aracılığı ile yapılamayacağına dikkat çeken anneler, bir an önce tüm kamu kurum ve kuruluşlarında Kürt dili ile ilgili çalışmaların yapılması çağrısında bulundu. Temsili dersin ardından yeniden yemekhane önüne yapılan yürüyüşe, çevrede bulunan birçok öğrenci alkış ve ıslıklarla destek verdi.
Öğrenciler adına açıklama yapan ÇÜDÖ-DER üyesi Muhlis Turan, açıklamasına Reyhanlı'da meydana gelen ve onlarca yurttaşın yaşamını yitirmesi ile sonuçlanan patlamayı kınayarak başladı. Açıklamanın devamını Kürtçe yapan Turan, "Bu güne kadar Kürt dili üzerinde yoğun bir baskı ve asimilasyon yapıldı. Bundan önceki yıllarda zulüm eden faşistler zindanlarda 'Türkçe konuş çok konuş' diyorlardı. Okullarda ise öğrencilere öğretmenler aracılığı ile zorla Türkçe öğretilerek, asimilasyona maruz kaldılar. Gelinen aşamada hiç şüphesiz Kürt halkı dil üzerindeki baskılara boyun eğmeyecektir. Barış adımlarının atıldığı bu süreçte egemenler Kürt halkına olan yaklaşımını değiştirmelidir. Bizler, artık Kürt dilinin anayasal güvence altına alınmasını istiyoruz" diye belirtti.
Açıklamanın ardından yemekhane önünden yeniden R1 alanına "Zimankujî mirovkujî ye", "Ziman hebûna mîrovahiyê ye", "Zimanê me rumetameye", "Edî bes destên xwe ji rûmetame bikşînin" sloganları eşliğinde yürüyen grup, "dil" konulu kısa skeçin ardından eylemini sona erdirdi.
MANİSA: Manisa Celal Bayar Üniversitesi Öğrenci Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği üyesi Kürt öğrenciler ise 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı nedeniyle bir günlük ders boykotu yaptı.