Ýsviçrenin Zürih kentinde bir kimlik kontrolü sırasında vizeleri bittiði için gözaltına alınan Okur kardeşlerden Ýlhan Okur, tutulduðu karakoldaki hücrede ölü bulundu. Polis Okurun intihar ettiðini ileri sürerken, kardeşi Cihan Okur kardeşinin intihar ettiðine inanmadıðını belirterek olayın takipçisi olacaðını söyledi.
Zürihe baðlı Klotende 31 Aralık 2012de, Adıyaman Besnili 20 yaşındaki Ýlhan Okur ile 21 yaşındaki Cihan Okur kardeşler gözaltına alındılar. Kimlik kontrolü sırasında turist vizelerinin bittiðinin tespit edilmesi ardından iki kardeş Zürih havaalanı karakoluna götürüldü. Ertesi gün ifadeleri alınan Okur kardeşler buradan Zürih Kaserne Karakoluna nakledildi.
Daha sonra yaşananları ANFye anlatan Cihan Okur, kendilerine 3 gün sonra serbest bırakılacaklarının söylenmesi ardından ayrı ayrı hücrelere konulduklarını ve sonrasında kardeşini görmediðini anlattı.
Anlatımlarına göre 4 gün sonra havalandırmaya çıkarılan Cihan Okur, burada da kardeşini göremeyince daha fazla meraklanır. Kardeşinin Dil bilmediði için havalandırmaya çıkarılmadıðını düşünen Okur, diðer tutuklulardan da başka bir bilgi alamaz.
5 Ocak günü sabah 07.20 sularında kendisiyle görüşen yetkililere iltica talebini ilettiðini belirten Cihan, Cezan bitti. Ýltica kampına göndereceðiz seni denilerek karakolda başka bir hücreye alınır.
Saat 09.00 civarında ise, tercüman ve psikolog ile yanına gelen polisler kardeşi Ýlhan Okurun 4 Ocak gecesi hücresinde ölü bulunduðunu ve Bir havluyla hücresinde bulunan ranzaya asarak intihar ettiðini ileri sürerler. Ve kardeşinin cenazesini teşhis etmesini isterler.
Kardeşinin intihar ettiðine inanmayan Cihan Okur, iltica başvurusunda bulunmasına raðmen polislerin kendisine 1 ay içinde Ýsviçreyi terk etmesi gerektiðini söylemelerini de şüpheyle karşıladıðını belirtti. Kardeşinin şüpheli ölümünün peşini bırakmayacaðını, davacı olduðunu söylemesi üzerine ise polis ve iltica kamp müdürünün kendisine, Davacı olsan bile burada kalamazsın burayı bu ülkeyi terk edeceksin dediklerini kaydetti. Cihan, ne olursa olsun kardeşinin can güvenliðinden sorumlu olan Ýsviçre devletinden davacı olduðunu, olayın peşini bırakmayacaðını söyledi.
Baskılardan ötürü turist vizesiyle geldiði Ýsviçrede karakolda yaşamını yitiren Ýlhan Okurun otopsisinin henüz tamamlanmadıðı öðrenildi. Otopsi ardından Ýlhan Okurun cenazesinin memleketine gönderilerek burada topraða verilmesi bekleniyor.
Bu arada, Ýlhan Okurun yaşamını yitirdiði Kaşernede bugüne kadar benzer 8 ayrı olayın yaşandıðı öðrenildi.