16. Zilan Kadın Festivali 18 Haziran’da

Almanya’daki Kürt kadınları geleneksel Zilan Kadın Festivali’ne hazırlanıyor.

Almanya’daki Kürt kadınlarının en büyük buluşması olan Zilan Kadın Festivali’nin bu yıl 16’ncısı düzenleniyor. YJK-E tarafından organize edilen Festival, 18 Haziran 2022 Cumartesi günü Frankfurt’ta, Frankensteiner Str. Adresinde gerçekleşecek. Pandemi nedeniyle 3 yıldır yapılamayan festivale, ilginin yoğun olması bekleniyor.

DİREN, ÖRGÜTLEN, ÖZGÜR YAŞA SLOGANIYLA

Hazırlık Komitesi, yazılı bir açıklama yaparak festival çalışmalarının startını verdiklerini duyurdu. Komite, büyük buluşmanın zamanlamasına da dikkat çekerek, “Li ber xwe bide, Xwe bi rêxistin bike, Azad bijî-Diren, Örgütlen, Özgür Yaşa’ sloganıyla gerçekleştireceğimiz festivalimiz dönemin kadın duruşuna denk bir mesaj verecektir” dedi.

Açıklamada şunlar belirtildi:

“9 Ocak, 15 Şubat, 8 Mart, Newroz’la birlikte yükselen kadın direnişinin Zap, Avaşin, bir bütünen Medya Savunma Alanları’nda ve Şengal’de zirveye ulaştığı bir süreci yaşamaktayız. YJK-E çatısı altında faaliyet yürüten tüm bileşenlerimiz 1.ayını dolduran Zap-Avaşin direnişini ‘Bijî Berxwedana Gerilla’ sloganıyla alanlara çıkarak sahiplendi, eylemlere öncülük etti. Bu direnişin bir parçası ve tamamlayanı olduklarını gösterdi. Bu vesileyle direnişi selamlıyor; bu direnişe sahiplik eden, bu ruhu hisseden ve hissettiren tüm üyelerimizi, bileşenlerimizi kutluyoruz.

KADIN ENERJİSİ, RENKLERİ, COŞKUSUYLA

Böylesi önemli bir süreçte Zilan Kadın Festivali’ne hazırlanıyoruz. Bilindiği gibi Pandemi nedeniyle 3 yıldır festivalimizi gerçekleştiremedik. Kadın enerjisi, dinamiği, renkliliği ve coşkusuyla yapacağımız bir festivalin özlemini çekmekteyiz. Hem bu nedenle, hem de Zap ve Avaşin’de zirveleşen kadın direnişini selamlamak amacıyla daha güçlü bir katılımla gerçekleşeceğine inandığımız Zilan Kadın Festivali, dönemin kadın duruşunu gösterecek, güçlü bir mesaj verecektir. Almanya’da yaşayan tüm Kürt kadınlarını, yine feminist, sol sosyalist, demokratik kadın çevrelerini, örgütlerini bu büyük buluşmaya katılmaya çağırıyoruz.”

FESTİVAL PROGRAMI YİNE RENKLİ

Bugüne kadar yapılan tüm kadın festivallerinde olduğu gibi, 16. Zilan Festivali’nin programı da zengin. Kürtçenin değişik lehçelerinde parçalar seslendiren kadın sanatçıların yanı sıra, folklor gösterimi, dans grubu da sahne alacak. Ayrıca Kürt kadınlarının zengin kültürünü yansıtan defile çadırı açılacak. Festivalde yine çocuklar da düşünülerek bir çocuk parkı kurulacak. Festivalde aynı zamanda kadın emeğinin bir aynası olarak kadınların çalışmalarını düşünsel üretimlerini sergileyecekleri info standlar da olacak.

2004’TEN BU YANA YAPILIYOR

Zilan Kadın Festivali, Almanya’daki Kürt kadınlarının en büyük kültürel ve sosyal etkinliği. Festival ilk olarak “Sınırları Aşan Kadınlar Buluşuyor” sloganıyla 10 Temmuz 2004 günü Gelsenkirchen’de yapıldı. Uta Schneiderbanger (Nûdem) ve Ekin Ceren Doğruak’a (Amara) adanan 2’nci Zilan Kadın Festivali 18 Haziran 2005 günü “Demokratik Ekolojik Bir Dünya” şiarıyla yine Gelsenkirchen’de gerçekleştirildi.

Festival sonraki yıllarda da, Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin dönemsel çalışmalarına bağlı olarak çeşitli sloganlar altında yapıldı. Jin Jiyan e, Jiyanê Nekuje-Kadın Yaşamdır, Yaşamı Öldürme!” “Em Ne Namusa Tu Kesî ne, Namusa Me Azadiya Me Ye!-Kimsenin namusu değiliz, namusumuz özgürlüğümüzdür!” “Kadın Kırımına Hayır!”  sloganları bunlardan bazıları. 2013 yılında Paris Katliamı’Na cevaben “Sara’laşmak; kararlılıktır, sınırsızlıktır ve özgürlüktür!” şiarıyla gerçekleşen festival 3 Kürt Kadın devrimciye adandı.

14 Haziran 2014 tarihinde Dortmund kentinde “Özgür Kadınla Demokratik Ulusa!” ve “Kadınlar Önderliği ve Özgürlüğü İçin Eylemde!” şiarlarıyla yapılırken, 11’inci Zilan Kadın Festivali 13 Haziran 2015 günü “Kobanê’den Şengal’e Yaşasın Kadın Direnişi!” şiarıyla yine aynı kentte düzenlendi. “Efrin’i Savunmak Kadın Devrimini Savunmaktır” sloganını taşıyan 14’üncü Zilan Kadın Festivali, 23 Haziran 2018 tarihinde binlerce kadını buluşturdu.

Son olarak 22 Haziran 2019’da “Kadın direnişi özgürleştirir” şiarıyla yapılan 15. Kadın Festivali, açlık grevi direnişçilerine adandı. Festivalde ilk kez Kürdistan’ın 4 parçasından yöresel yemekler tanıtıldı.