2 kentte 8 Mart'ın startı verildi: Abdullah Öcalan'a özgürlük!

Van ve Hakkarili kadınlar, 8 Mart'ın startını verdi. Eylemlerde, kadınların ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü haykırıldı.

Van’da Tevgera Jinên Azad (TJA) ve Hakların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliklerinin startını, kitlesel basın açıklamasıyla verdi. Ulusal kıyafetleri ile gerçekleştirdikleri yürüyüş ile Büyükşehir Parkı karşısında bulunan Karizma İş Merkezi önünde bir araya gelen kadınlar, erbaneler eşliğinde söylenen şarkılarla halaya durdu. “Em xwe diparêzin”, “ Jin jiyan azadî”, “Bijî berxwedana zindanan” sloganlarının atıldığı açıklama öncesi kadınlar alkış ve zılgıtlarla da seslendirilen şarkılara eşlik etti.
Halayların ardından açıklamaya geçen kadınlar “Birlikte değiştireceğiz, şimdi kadın zamanı, yaşasın 8 Mart” pankartı ile “Kadın düşmanı infaz yasası”, “Li dijî tecrîdê berxwedan”, “Erkek kadının özgürlük yoldaşı olmalıdır”, “Katledilen kadınlar mücadelemizle yaşıyor”, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Katledilen kadınlar isyanımızdır”,“Zimanê me rûmeta me ye”, “Neşe Altun mücadelemizle yaşıyor” dövizlerini taşıdı. Eyleme Barış Anneleri Meclisi, STAR Kadın Derneği’nin yanı sıra birçok kadın katıldı. Açıklamayı HDP Yerel Yönetimler Merkezi Kurul Üyesi Hatice Kiye okudu.
Açıklamada, “Fuhuş, tecavüz, uyuşturucu kültürü, iktidarın toplum kırımını hedefleyen özel savaş politikalarıdır” diyen Kiye, Kürt halkının iradesini kırarak, kültüründen, tarihinden koparmayı hedefleyen özel savaş politikalarının çeteler eliyle Kürdistan'da sistematik bir şekilde yürütüldüğünü dile getirdi. Yakın zamanda Van'da kadınların fuhşa zorlandığı masaj salonunun ortakları arasında polislerin olduğuna dikkat çeken Kiye, “Bu bir tesadüf değildir. Hakkâri’de kadınların tuzağa düşürülerek fuhşa zorlanmasında, Diyarbakır'da okul önlerinde uyuşturucu satılmasında ve daha birçok bölgede yaşanan yozlaştırma temelli politikalarda devlet görevlilerinin yer alması özel savaş politikalarının bir göstergesidir. Taciz ve tecavüzlerle, Musa Orhan şahsında olduğu gibi üniformalı failler aklanarak meşrulaştırılmakta, özel savaş politikaları daha derin ve daha açık bir şekilde yürürlüğe sokulmaktadır. Özel savaş politikalarına karşı, kadınların ahlaki ve politik toplum mücadelesinin büyüyerek devam edeceğini 8 Mart'ta bir kez daha belirtiyoruz” dedi.
Konuşmasında İmralı tecridine işaret eden Hatice Kiye, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sayın Öcalan’ın tutsaklığı ve yönetim biçimine dönüşen tecrit uygulaması toplumsal sorunları daha da çözümsüz kılmaktadır.  Kürt sorununun çözümsüzlüğünü soykırımda, inkârda, asimilasyonda, yasaklamalarda arayan iktidara karşı Sayın Öcalan’ın kadın özgürlükçü felsefesi, yaşamın değerli kılınacağının ifadesidir. Rojava’da gerçekleşen kadın devrimi tüm dünyaya örnek olmuş bir gerçekliktir. Bu felsefeyi yaşamın kendisine dönüştürmenin yolu kendisinin koşulsuz özgürlüğünün sağlanmasından geçmektedir. Varlığını tekçi, cinsiyetçi ve egemenlikçi politikalarıyla sürdürmeye çalışanların yarattığı krizin çözümü Sayın Öcalan’ın özgürlüğünün sağlanmasındadır.”
AKP-MHP iktidarının son demlerini yaşadığı tarihi bir süreçten geçildiğine dikkat çeken Kiye, kadınlara şöyle seslendi:
“Biz kadınlar isyanımızın yanındayız, örgütlüyüz, inançlıyız, kararlıyız. Sözümüz odur ki 21’inci yüzyıl kadın yüzyılı olurken buluşmalarımızı çoğaltacak; onurlu bir mücadelenin içinde yaşamı yeniden inşa ederek anlamlı kılacağız. Büyük inanışlarla kadın özgürlük mücadelesinde toprağa düşen, bugün hâlâ yolumuzu aydınlatan tüm kadın yoldaşlarımızı bir kez daha saygı ve minnetle anıyor; onların bize bıraktığı mirasla enternasyonel kadın dayanışmasının büyüyeceğine, toplumsal özgürlüğün kadın dayanışması ile gerçekleşeceğine, erkek egemen sistemin iflas ederek kadın özgürlükçü yaşamın esas kılınacağına olan inancımızla tüm kadınları 8 Mart’ı coşkuyla karşılamaya çağırıyoruz."
Açıklamanın ardından 8 Mart etkinlikleri kapsamında TJA, HDP ve STAR Kadın Derneği üyeleri cezaevlerinde bulunan rehin kadınlara merkez PTT’den kart gönderdi.  

HAKKARİ

TJA ve HDP Hakkari Kadın Meclisi de 8 Mart startını HDP Hakkari İl Örgütü önünde yapılan basın açıklamasına verdi. Eyleme HDP Hakkari il ve ilçe örgütleri, Hakkari Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı. Kadınlar adına açıklamayı okuyan HDP Hakkari Kadın Meclisi üyesi Hümeyra Armut okudu.
Armut, kentteki etkinlik programını şu şekilde aktardı:  
2 Mart: Cezaevlerinde bulunan tutsak kadınlara dayanışma kartı gönderimi,
4 Mart: Çukurca'da kadın buluşması,
5 Mart: Yüksekova'da şölen,
6 Mart: Şemdinli'de kadın buluşması,
8 Mart: Hakkari'de şölen."