2020 raporu: 300 kadın katledildi

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na göre, bir yılda 300 kadın katledildi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) 2020 erkek şiddeti verilerinin yer aldığı yıllık raporunu açıkladı. 2020 yılında etkili olan koronavirüs salgınına işaret edilen raporda, bütün zorluklara rağmen kadın mücadelesinin ileriye taşındığı ve daha da büyütüldüğüne vurgu yapıldı. Raporda, bu yıl içerisinde İstanbul Sözleşmesi’nin iktidar tarafından tartışmaya açıldığına da değinilerek, sözleşmeye dönük saldırıların arttığı fakat kadın mücadelesi ile geri adım atıldığının altı çizildi.

300 CİNAYET, 171 ŞÜPHELİ ÖLÜM

Yıl boyunca İçişleri Bakanlığı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın kadın katliamı verilerine karşı her ay manipülatif açıklamalarda bulunduğuna dikkat çekilen raporda, şöyle denildi:
“2020 yılında nihayet İçişleri Bakanlığı’nın kadın cinayetleri verilerini açıklamasını sağladık. İstanbul Sözleşmesi’ne göre devletin istatistikleri açıklama yükümlülüğü vardır. Kadın cinayeti ve şüpheli kadın ölümleri gerçekliğini açıklamakla birlikte, kadın cinayetlerini durdurmak için somut çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi de devletin görevidir. Bunları sağlamak yerine 2020 yılında Las Tesis’i yargıladılar, Kadınları Değil, Las Tesis’i Değil, Katilleri Yargılayın demeye, bütün bu görevlerin yerine getirilmesi için de ilgili tüm bakanlıkların, tüm mekanizmaların harekete geçirilmesi için mücadeleye devam edeceğiz."
Raporda 2020 yılında 300 kadının erkekler tarafından katledildiği, 171 kadının da şüpheli şekilde yaşamını yitirdiği bilgisine yer verildi. Katledilen kadınların 182’sinin neden katledildiği bilgisine ulaşılmadığına yer verilen raporda, 22’si ekonomik, 96’sı da boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak isterken katledildiğine dikkat çekildi.
En fazla katliam İstanbul’da yaşanırken, katledilen 300 kadının 97’si evli olduğu erkek, 54’ünün birlikte olduğu erkek, 38’inin tanıdık birisi, 21’inin eskiden evli olduğu erkek, 18’inin oğlu, 17’sinin babası, 16’sının akraba, 8’inin eskiden birlikte olduğu erkek, 5’inin kardeşi, 3’ünün tanımadığı birisi tarafından katledildiği ifade edildi.
Kadınların 181’i evinde, 48’i sokak ortasında, 15’i işyerinde, 14’ü de arazide, 11’i arabada, 5’i otelde, 4’ü ıssız bir yerde, 1’i odun deposunda, 1’i kuaförde katledilirken, 20’sinin katledildiği yer tespit edilemedi. Raporda, bu yıl katledilen kadınların yüzde 60’ı evlerinde katledildikleri bilgisi yer aldı.  
Kadınlar en fazla ateşli silahla katledildi.
Raporda, Aralık ayında 23 kadının katledildiği, 9 şüpheli kadın ölümünün yaşandığı bilgisi de paylaşıldı.