4 kentte kadınlar şiddete karşı alanlara çıktı

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü Fransa’nın Strasbourg, Rennes ile Marsilya kentleri ve Almanya’nın Saarbrücken kentinde alanlara çıkan kadınlar, “Direniş sürüyor” mesajı verdi.

Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F), Zin Kadın Derneği Strasbourg’un pankartları ile katıldığı eyleme birçok feminist örgüt, kadın hakları savunucuları, siyasi partiler ve sendikalar katıldı. TJK-F, Zin Kadın Derneği Strasbourg’un ve tüm kadın dernekleri ise ortak şekilde “Değişim ve özgürlük için sen de ayağa kalk”, “Kadınlar Rojava’yı savunuyor” pankartı ile yürüdüğü eylemde, Rojava'da katledilen Kürt siyasetçi Hevrin Xelef'in fotoğrafları ve 9 Ocak 2013'de Paris'te katledilen üç Kürt kadın devrimci Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in fotoğrafları taşındı. Ayrıca “YPJ tüm dünya kadınları için savaşıyor” ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın “Kadının özgürleşirse, toplum özgürleşir” sözünün yazılı olduğu dövizler taşındı.

Strasbourg’da ilk defa bütün kadın örgütlerinin katıldığı eylemde sık sık “Kadın, yaşam, özgürlük” sloganları atıldı. Zin Kadın Derneği’nden Meryem Tekiner’in yol boyunca okuduğu metinde, kadına karşı şiddetin politik olduğuna vurgu yapıldı. Rojava’da Türk devleti destekli cihadist çetelerin tüm halklara yönelik bir katliam girişiminde bulunduğunun dile getirildiği metinde, Rojava devriminin kadın devrimi olduğuna dikkat çekilerek, işgal ile bu devrimin sonlandırılmasının hedeflendiği vurgulandı.

İşitme engelliler için de işaret diliyle çevrilen ve Meryem Tekiner’in okuduğu metinde, Rojava’daki direniş olmak üzere İran’da ve Şili’deki halk ayaklanmaları, Haiti’deki, Lübnan’daki ve Hong Kong’taki halk direnişleri selamlandı ve Fransa’da artan İslamofobi ile Müslüman kadınların da tehdit altında olduğuna değinildi.

Parc de L’Etoile’da saat 14.00 başlayan yürüyüşte ayrıca kadınların bir araya gelerek, erkek egemen sistem ve eril devlet bilincine karşı örgütlenmesi çağrısı yapıldı. Yürüyüş Mahkeme Binası önünde sona erdi.

RENNES

Fransa’nın Rennes kentinde de kadın örgütlerinin öncülüğü ile 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında yürüyüş gerçekleştirildi. Republique Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar Fransa’da erkekler tarafından katledilen kadınların isimlerinin yazılı olduğu tişörtler giyerken kadına karşı şiddet, tecavüz ve tacizlerine karşı pankartlar taşıdı. Binlerce kadın Republique Meydanı’nda yapılan açıklamanın ardından Rennes sokaklarında yürüdü.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde de 25 Kasım yürüyüşü düzenlendi. Birçok Fransız feminist kadın örgütünün organize ettiği eyleme Kürt kadınları da kendi renkleriyle katıldı.

Kürt kadınları da Arin Mirxan Kadın Meclisi çatısında yürüyüşe katıldı. Vieux-Port’da yapılan mitinge Kürt kadınları kendi pankartları, kadına karşı şiddetin Kürdistan ve Rojava’daki boyutuna dikkat çekti.

Eylem halaylar ve “Jin, jiyan azadi”, “Biji YPJ”, “Biji Serok Apo” sloganları ile sona erdi.

SAARBRÜCKEN

Almanya’nın Saarbrücken kentinde de 25 Kasım yürüyüşü düzenlendi. Europagaleri’nin önünde başlayan yürüyüşe çok sayıda Kürdistanlı ve dostları katıldı.

“Kadına karşı şiddete hayır” ve “Kadınlar Rojava’yı savunuyor” yazılı pankartların taşındığı yürüyüşte sık sık, “Kadın katili Erdoğan” sloganı atıldı. Devlet Tiyatrosu önüne gelen halk, burada ise bir miting düzenledi. Saygı duruşu ile başlayan mitingde Şehit Aileleri Komisyonu adına bir konuşma yapan Zero Dersim, “Kadın katilleri olan DAİŞ barbarlarına karşı en etkin mücadeleyi YPJ savaşçıları verdi. Bugün yine uluslararası güçler Erdoğan rejimine destek vererek, kadın devrimini ve haklarını hedef almaktadır. Biz kadınlar ve anneler olarak Rojava devrimini her gün, her daim sokaklara taşıyarak sahip çıkmamız ve savunmamız gerekiyor. Mücadeleyi yükseltmeliyiz” dedi.

Miting, “Jin, Jiyan, Azadi” sloganları ile sona erdi.