6 Kürt kadın devrimci Kürdistan ve Türkiye'de anıldı

Kürdistan ve Türkiye kentlerinde, Paris ve Silopi'de katledilen Kürt kadın devrimciler anıldı.

Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013 tarihinde katledilen 3 Kürt kadın devrimci Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez ile Şırnak’ın Silopi ilçesinde 4 Ocak 2016’da katledilen Sêvê Demir, Fatma Uyar ve Pakize Nayır, Kürdistan ve Türkiye kentlerinde anıldı.

BATMAN
Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman İl Örgütü ile HDP Kadın Meclisi'nin HDP Merkez İlçe Örgütü binasında yapılan anma etkinliğine, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Batman Milletvekilli Feleknas Uca, Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz, Barış Anneleri Meclisi, TJA aktivistleri, il ve ilçe yöneticisi kadınlar katıldı.
HDP Batman İl Eşbaşkanı Fatma Ablay, kadın mücadelesine karşı yürütülen büyük bir komplo sonucu 6 kadının farklı tarihlerde katledildiğini belirterek, 6 kadının mücadelesinin miras kabul edilerek yaşamın her alanında sürdürüldüğünü söyledi.
Özgür bir toplum yaratma mücadelesi veren 6 kadının vahşice katledildiğini ifade eden Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz, "Arkadaşların öldürülmesi kadınlara bir gözdağı amacı taşıyordu. Arkadaşlarımızın öldürülmesiyle birlikte kadın mücadelesinin bitirilmesi isteniyordu. Ancak onların bıraktığı mücadele anlayışı şuan dünyanın her yerinde kendisini gösteriyor. Tüm dünya Kürt kadının mücadelesinden bahsediyor. Bu miras büyük bir miras" diye belirtti.
HDP Batman Milletvekilli Feleknas Uca da kadın mücadelesinin anlatılamayacak kadar büyük olduğunu ifade etti.
Uca, faşizm ve ihanette karşı direnen kadınların geride büyük bir mücadele mirası bıraktığının altını çizdi.

İZMİR
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Kadın Meclisi ve Tevgera Jinên Azad (TJA), il binasında düzenlediği etkinlikle Paris’te 2013’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez ile Silopi’de 2016’da katledilen Pakize Nayır, Sêvê Demir ve Fatma Uyar'ı andı. Etkinlikte HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, HDP İzmir İl Eşbaşkanı Besriye Tekgür, İzmir Barış İnisiyatifi Sözcüsü Behiye Yalçın konuşma gerçekleştirdi. Açıklamada bir de sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi.
Saygı duruşu ile başlayan etkinlikte ilk sözü alan HDP İzmir İl Eşbaşkanı Besriye Tekgür, özellikle Kürt kadınlarının üzerinde ve özelde de tüm kadın mücadelesi üzerinde yoğun bir baskı, katliam ve özel savaş politikalarının yürütüldüğünü belirtti.
Ardından söz alan İzmir Barış İnisiyatifi Sözcüsü Behiye Yalçın ise kadınların üzerindeki baskıya işaret etti.
Son olarak söz alan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Paris’te katledilen Fidan Doğan, Sakine Cansız, Leyla Şaylemez’in diplomasi alanında Kürt halkını temsilen orada bulunduğunu belirterek devlet şiddetine karşı direnişin sembolü olan Sakine Cansız’ın katledilerek mesaj verildiğini ifade etti.

AYDIN
HDP Aydın Kadın Meclisi ve TJA öncülüğünde Aydın'da da anma etkinliği düzenlendi. HDP Aydın İl Örgütü binasında düzenlenen etkinlikte sık sık “Jin jiyan azadi” ve “Biji tekoşina jinan” sloganları atıldı. Etkinlikte açıklamayı, HDP Aydın Kadın Meclisi adına Mehtap Bozkurt yaptı.
Silopi’deki katliamın Paris'in devamı olduğunu ifade eden Bozkurt, “Kürt siyasetçi kadınlar sokak ortasında katlediyor, cenazelerini teşhir ediyor, cansız bedenlerine dahi işkence yapmaktan geri durmuyor. En vahşi gerçekliğiyle özgür kadın mücadelemizde karşımıza dikilen erkek devlet aklı kaybedecek ve adalet kadınların eliyle sağlanacak" dedi.

SİİRT
Siirt’te Tevgera Jinen Azad (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Kadın Meclisi öncülüğünde 6 kadın için anma etkinliği düzenlendi. HDP Siirt İl Örgütü’nde yapılan anmaya HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, TJA aktiviteleri HDP il ve ilçe örgütleri, Barış Anneleri Meclisi ve birçok kişi katıldı. Saygı duruşu ve sinevizyon gösterimi ile başlayan anma etkinliğinde Meral Danış Beştaş konuştu. Beştaş, katledilen kadınların mücadeleci olduklarını kaydederek, faillerin hala cezalandırılmadığını ve hükümetin Paris Katliamı’nı sadece bir kişiye yıkmaya çalıştığını ifade etti.

ESKİŞEHİR
HDP Eskişehir İl Kadın Meclisi de katledilen 6 siyasetçiyi düzenledikleri basın toplantısı ile andı. HDP Eskişehir il binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan HDP Eskişehir İl Eşbaşkanı Şükriye Ercan, Silopi’de yaşanan katliamın Paris Katliamı’nın devamı olduğunu belirtti.
Ercan, katledilen Kürt kadınlardan mücadeleyi devralacaklarını belirterek, şöyle konuştu: "Saralar'dan Sêvêler'e devraldığımız mücadeleyi onurla taşımaya devam edeceğiz. Paris'te ve Silopi’de katledilen Kürt siyasetçi kadınları bir kez daha özlemle ve minnetle anıyor, anıları önünde saygıyla eğiliyoruz" dedi.