8 Mart etkinlikleri sürüyor

8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında günlerdir alanları terk etmeyen kadınlar, eylem ve etkinliklerini sürdürüyor.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında günlerdir meydanlarda taleplerini dile getiren kadınlar, birçok kentte yaptığı açıklamalar ve yürüyüşlerle eylem ve etkinliklerini sürdürüyor. 

ADANA

Adana Kadın Meclisi, Atatürk Parkı’nda yaptığı açıklamayla, 6284 Sayılı Yasa ve İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanmasını istedi. Adana Kadın Meclisi üyesi Gizem Yıldırım, "Kadın cinayetlerini şüpheli bırakmayacağız, İstanbul Sözleşmesi’ni uygulayacağız. Topyekün mücadele edecek, eşitliği ve özgürlüğü kazanacağız" dedi.

HATAY

Kadınlar Birlikte Güçlü, Hatay’da Köprübaşı’nda açıklama yaptı. Açıklamada konuşan Dilara Öztürk, "Kadınların yaşamlarını pembe otobüslere, evlere, kadın üniversitelerine sığdırmaya çalışanlar bilmelidir ki bizi sıkıştırmaya çalıştığınız kalıplara girmeyeceğiz ve her alanda eşitsiz sınırları aşarak bulunmaya devam edeceğiz. Biz Hataylı kadınlar, tüm bu baskılara rağmen aşağı bakmayacağız, kazanılmış haklarımızı korumaya ve insanca yaşam için mücadele etmeye devam edeceğiz. Her yıl olduğu gibi bu yılda tüm kadınları haklarımızı savunmaya ve mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz" diye konuştu.

ANTALYA

Antalya Kadın Platformu, Attalos Heykeli önünde açıklama yaptı. Açıklamada konuşan Fatma Kayaoğlu, hayatlarından ve haklarından vazgeçmeyeceklerini söyledi. İktidara, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Yasa'nın etkin bir şekilde uygulanması çağrısında bulunan Kayaoğlu, "Tüm saldırılara, kadın düşmanı politikalara ve nefret söylemlerine, transfobiye, homofobiye karşı birlikte mücadele etmekten vazgeçmiyoruz. Biz kadınlar, bugün elde ettiğimiz tüm hakları mücadelemizle kazandık. Yaşamın her alanında ayrımcılığa, cinsiyetçiliğe, yoksulluğa, erkek ve devlet şiddetine karşı direnmeye ve örgütlü mücadelemizi büyütmeye devam ediyoruz" ifadelerini kullandı. 

Kentte bulunan Üçkapılar önünde yapılmak istenen Feminist Gece Yürüyüşü, polis tarafından engellendi. "Evlerden evrene feminist mücadeleye" pankartının açıldığı etkinlikte, polis engellemesi slogan ve ses çıkarma eylemiyle protesto edildi. "Evde kalmak, hayatta kalmaya yetmiyor" diyen Ceren Yılmaz, devletin şiddete karşı sessiz kaldığını dile getirdi. Yılmaz, "Patriyarkanın karanlığına inat rengarenk omuz omuza mücadele etmeye de devam edeceğiz. Attığımız her adım feminist bir eylem, ettiğimiz her söz feminist bir manifestodur. Çıktık artık yola bir kere, hepimiz özgür ve eşit bir dünyada yaşayana kadar sürecek bu dalga" şeklinde konuştu.

MERSİN

Mersin Kadın Platformu da Yenişehir ilçesinde bulunan Beşiktaş Meydanı’nda Feminist Gece Yürüyüşü düzenledi. HDP milletvekilleri Fatma Kurtulan ve Muazzez Orhan’ın da katıldığı yürüyüşte, “Her zaman hayatın her alanında her yerdeyiz” yazılı pankart açılarak, “Kadın cinayetleri politiktir”, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” yazılı dövizler taşındı. Beşiktaş Meydanı’ndan Özgecan Aslan Barış Meydanı’na doğru yürüyüşe geçen kadınlar, sık sık “Yer yerinden oynar kadınlar özgür olsa”, “Faşist AKP, elini kadınlardan çek” ve “Jin jiyan azadî” sloganları attı. 

Yürüyüş ardından Mersin Kadın Platformu adına kısa bir açıklama yapan Ayşegül Göçmen, patriyarkanın, baskının, şiddetin ve krizlerin bin bir biçimi üzerine pandeminin eklendiğini söyledi. Feminist mücadelelerinden güç aldıklarını dile getiren Göçmen, şunları söyledi: “Geçtiğimiz 8 Mart’tan bu yana yaşadığımız pandemi sürecinde evlere kapatılmayı ve kapatıldığımız evlerde şiddete, tacize ve yoksulluğa karşı isyanımızı bir kenara bırakmayı kabul etmedik. Pandemi boyunca kadın dayanışmasıyla birbirimizin çaresi olan bizler, yine birbirimizden güç almak için, emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz, hayatımız ve haklarımız bizimdir demek için, kadın dayanışmasını büyütmek için buradayız.”

MANİSA  

Manisa Kadın Platformu, Malonya Meydan’ında açıklama yaptı. “Cinsel ulusal sınıfsal sömürüye son”, “Asla aşağı bakmayacağız” ve “Yaşasın kadın dayanışması” sloganlarının atıldığı açıklamada, Manisa Eğitim Sen Şubesi Kadın Sekreteri Ayşe Dubaz konuştu. Kadınların çalışma yaşamında "ucuz emek" gücü olarak kullanıldıklarını ifade eden Dubaz, Kovid-19 salgın ile kadın bedeni ve emeği üzerindeki sömürünün daha da belirginleştiğini belirtti. Kadına yönelik şiddetin yaşamın her alanında yaygınlaştığına dikkat çeken Dubaz, "Cezasızlık, korumasızlık ve hukuksuzluk nedeniyle kadına yönelen şiddet konusundaki istatistikler, dünya genelindeki bir insan hakları felaketini ortaya koymaktadır" dedi.

İZMİR 

HDP İzmir İl Örgütü binasında kadın mücadelesini konu alan sinevizyon gösterimi yapıldı. Etkinliğe, partinin İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Parti Meclisi (PM) üyesi Berna Çelik, İl Eşbaşkanı Besriye Tekgür ile çok sayıda kadın katıldı. Sinevizyon gösteriminin ardından konuşan HDP’li Serpil Kemalbay, dünya üzerindeki emeğin büyük kısmını kadınların ürettiğini söyledi. Kadın emeğinin yok sayıldığını ve yaptığı bütün işlerin kadının doğayla üretimi olarak algılandığını ifade eden Kemalbay, devamında şunları söyledi: "Bu yüzden ev içi emeğimize sahip çıkalım. Sadece ev emeğinde yok sayılmıyor, kadınlar bütün işlerde bu eşitsizlik gözle görülüyor. Biz kadınlar önce buna son vermeliyiz. Bunun için siyasete atılmalıyız. Erkek ve devlet şiddetine kaşı mücadele etmeliyiz. Çünkü kadınlarla ilgili bütün kararlalar, siyasetin yürütüldüğü yerde yapılıyor” ifadelerini kullandı.

DENİZLİ

Denizli’de de Kadınlar Birlikte Güçlü tarafından Çınarlı Meydanı’nda açıklama yapıldı. Açıklama öncesi kadınlar müzikler eşliğinde halay çekti. Eğitim Sen Denizli Şubesi Kadın Sekreteri Ebru Koç Acar, kadına yönelik artan şiddete dikkat çekerek, taleplerini sıraladı.