8 Mart eylemleri yayılıyor-YENİLENDİ

8 Mart etkinliklerinde erkek egemen sisteme karşı kadın mücadelesini büyütme mesajı verildi.

Kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında birçok kentte eylem ve etkinlikler düzenledi. Direniş mesajlarının verildiği eylemlerde, "İktidara alanlarda olacağız" denildi.

HAKKARİ
Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad -TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, 8 Mart dolayısıyla şölen düzenledi. İlçede bir düğün salonunda düzenlenen buluşmaya HDP il ve ilçe eşbaşkanları, Barış Anneleri Meclisi üyelerinin yanı sıra yüzlerce kadın katıldı. Yöresel kıyafetleri ile çalınan müziklerle halaya duran kadınlar sık sık "Jin Jiyan Azadî" ve " Em xwe diparezin" sloganları attı. Salona "Dem Dema Azadiya ye", “Semra Güzel halkın iradesidir”, “Tecride son ver barışa yol ver”, “Jı bo girtiyên jın edalet” yazılı pankartlar asılırken sarı, yeşil, mor, flamalar da duvarları süsledi.

 HDP Hakkari İl Eşbaşkanı Hümeyra Armut, “İktidar onursuz bir yaşamı inşa etmek istiyor ama biz kadın özgürlükçü, ekolojik ve demokratik felsefemizle bu anlayışa alanlarda her zaman en güzel cevap olacağız” diye konuştu.
Buluşma, sanatçılar Berfin Aktay ve Ayfer Düzdaş’ın verdiği konserle sona erdi.

 VAN
Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) Kadın Meclisi,  8 Mart dolayısıyla “Ortadoğu’da yakılan cadıların torunlarıyız” şiarıyla atölye düzenledi. KESK binasında düzenlenen atölyeye çok sayıda kişi katıldı. Atölye öncesi katılımcılara şal hediye eden komisyon üyeleri, kurdukları masa etrafında toplanarak şapka ve broş yaptı. KESK Kadın Sözcüsü Funda Demir Bozkurt, ülkede artan şiddet, kadın katliamları, taciz, tecavüze karşı kadınların birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi.

 URFA
Urfa Kadın Platformu, 8 Mart etkinlikleri kapsamında “Toplumsal cinsiyet bağlamında kadın olmak” konulu panel düzenledi. Urfa Barosu Hizmet Binası’nda bulunan Tahir Elçi Konferans Salonu’nda yapılan panele sosyolog Selma Ateş, Urfa Barosu Başkan Yardımcısı Fazilet Taştan Arserin ve Yaşamaevi Derneği’nden Sevinç İzol Özipek konuşmacı olarak katılırken, panelin moderatörlüğünü Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Urfa Şube Eşbaşkanı Özlem Ulutaş Şengül yaptı. Onlarca kişinin dinleyici olarak katıldığı panelin yapıldığı salona, “Jin Jiyan azadî” pankartı asıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Ulutaş, kadınların birlikte mücadele ederek toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile mücadele edebileceğini söyledi.
"Kadın yoksulluğu" ile ilgili aktarımlarda bulunan Selma Ateş, "yoksulluğun kadınlaştığı"na dikkat çekerek, "Kadınlar eşit işe eşit ücret anlamamakta bu kadınların yoksullaşmasını derinleştiriyor. Kadınlar hizmet sektöründe çalıştırılıyor. Kadınlar kural, kayıt dışı çalışıyor, çalıştırılıyor. Kadınlar ev içinde ücret karşılığı olmayan işlerde çalışıyor. Ekonomik kaynaklara erişmekte de  bir eşitsizlik var. Kadınlar mirastan pay almakta zorlanıyor. Kadınlar kırda da yoksullaşıtırılıyor. Kadınları yoksullaştıran bir etken de savaşlardır. Savaşı çıkaran olmamaları rağmen en çok kadınlar etkileniyor. Kadınlar bunun için barış istiyor" dedi.  

"Nafaka hakkı"na değinen Fazilet Taştan Arserin, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılması ve kadınların tepkilerini hatırlatarak, kadınların sözleşmeden vazgeçmediğini ifade etti.

Panelistlerden Sevinç İzol Özipek ise "Kadın özgürlüğü ve yerel örgütlenme deneyimi" ile ilgili aktarımlarda bulundu. Kadınların ortak sorunlara karşı ortak mücadele etmesi gerektiğini ifade eden Özipek, "Toplumun yarısını kadınlar oluşturuyor, diğer yarısını da kadınların doğurdukları oluşturuyor. Erkek egemen sistemin bizim üzerimizde oluşturduğu baskı sistemine karşı kadınlar sürekli direniştir" dedi.

 Yaşamaevi Derneği'nin kuruluşuyla ilgili bilgi veren Özipek, kadınların yaşadıkları sorunlara karşı örgütlendiğini söyledi.

ADANA
Adana’da Ekmek ve Gül üyesi kadınlar, 8 Mart etkinlikleri kapsamında Selman-ı Pak Kültür Merkezi'nde skeç, şiir ve müzik etkinliği düzenledi. Çok sayıda kadının katıldığı eylemde, kadınlar, seslendirilen müzikler eşliğinde kutlama yaptı.

HATAY
İskenderun Kadın Platformu, 8 Mart'ta İskenderun Boyacılar Parkı'nda saat 17.30'da yapacakları buluşmaya dair bildiri dağıttı. Kadınlar, ilçe merkezinde cadde ve sokaklarda  bildiri dağıtımı yaparak, kadınları etkinliğe davet etti. Kadınlar, erkek egemen sisteme karşı kadınların ortak mücadelesine değinerek, "8 Mart'ta Boyacılar Parkı'nda saat 17.30'da bir araya geliyoruz. Hadi sen de neşeni, öfkeni, kahkahanı al da gel! Yaşasın 8 Mart" dedi.

KONYA
Konya’nın Cihanbeyli ilçesinde 8 Mart kapsamında kadınlar Halkların Demokratik Partisi (HDP) İlçe binasında bir araya geldi. “Birlikte değiştireceğiz, jin jiyan azadî”, “Kasın tutsaklara özgürlük”, “Yaşasın 8 Mart” ve “İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz” yazılı pankartların asıldığı etkinlikte, çocuklar divana oturtuldu.
HDP’nin Kulu, Cihanbeyli, Karatay ve Konya Kadın Meclisi tarafından düzenlenen etkinliğe çok sayıda kadın çocuklarıyla beraber katıldı. Etkinlik yapılan konuşmalar ve çekilen halayların ardından son buldu.

ŞIRNAK
Şırnak'ın Uludere ilçesinde TJA ve HDP Kadın Meclisi, 8 Mart dolayısıyla kadın buluşması gerçekleştirdi. Uludere ilçesine bağlı Andaç (Elemûn), Yarma (Geramûs) ve Aslanlı (Şevrezan) köylerinde bulunan kadınlar ziyaret edildi. Ziyarete, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, TJA aktivistleri, HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir'in yanı sıra çok sayıda kadın katıldı.
Köy ziyaretlerinde kısa bir konuşma yapan HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, "Kürt kadınları erkek egemen zihniyetine karşı direnişi ve mücadelesiyle tüm dünya kadınlara büyük bir moral veriyor. Kadın özgürleşene kadar toplum özgürleşemez, diyoruz. Özgür olan toplum kendi ülkesinin kaderini de değiştirebilir. Bize dayatılan köleliğe karşı başkaldırıyoruz ve mücadelemizi sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.
Konuşmanın ardından, kadınlara hediye dağıtıldı.  Program,  söylenen şarkılar ile çekilen halaylarla devam etti. Sık sık, "Bijî berxwedana jinan" ve "jin, jiyan, azadî" sloganları atıldı.

İdil ve Cizre'de HDP Kadın Meclisi ve TJA aktivistlerinin katılımıyla broşürler dağıtılarak, kadınlar 8 Mart'ta Silopi ilçesinde gerçekleşecek olan mitinge davet edildi.


AMED
Dicle Amed Kadın Platformu, Amed'in merkez ilçeleri olan Kayapınar, Sur, Bağlar ve Yenişehir ilçelerinde “Irkçılığa, yoksulluğa, savaşa, kadın kırımına karşı tüm renklerimizle 8 Mart’ta alanlardayız” yazılı broşürler dağıttı.
Yenişehir'in Ofis semtindeki caddelerde halka broşür dağıtmak isteyen kadınlara polisler engel olmak istedi. Kadınlar, “Jin jiyan azadî” sloganları atıp, zılgıt çekerek tepki gösterdi. Tepkiler sonucunda polis engeli aşıldı.


MARDİN
Mardin Şahmaran Kadın Platformu, TJA 8 Mart etkinlikleri kapsamında Tarihi Mardin’de bir araya geldi. Ulusal kıyafetlerini giyen kadınlar, Olgunlaşma Enstitüsü önündeki merdivenlerde bir araya gelerek, erbaneler eşliğinde Kürtçe şarkılar söyledi. Şarkılara kente gezmeye gelen kadınlar da eşlik ederken, kadınlar zılgıtlar eşliğinde “Jin, jiyan, Azadî” ve “Bijî berxwedana jinan” sloganları attı.
Kadın örgütleri adına yapılan açıklamada, kadınların, dillerine, kültürlerine ve bedenlerine dönük her türlü saldırıya karşı mücadele edileceği belirtildi. Kadınlar, aynı zamanda 8 Mart’ta Nusaybin’de gerçekleştirilecek olan kadın şölenine de çağrıda bulundu.
Etkinlik sloganlar ve zılgıtlar eşliğinde sona erdi.
Nusaybin’de de kadınlar sokak sokak, kapı kapı bildiri dağıtarak 8 Mart etkinliğine davet etti.